spot_img
13.9 C
Moskova
spot_img
Ana SayfaRusya'da Dün Neler OlduRusya’da dün neler oldu? 13 Mayıs 2022

Rusya’da dün neler oldu? 13 Mayıs 2022

Dün, 13 Mayıs 2022’de Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;

Putin, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile görüştü

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, uzun bir aradan sonra ilk kez Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Kremlin Sarayı’ndan yapılan açıklamada, Putin’in Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile yaptığı telefon görüşmesinde Moskova ile Kiev arasındaki müzakerelerin gidişatını ele aldığı bildirilirken, görüşmede Rus liderin bu sürecin aslında Ukrayna tarafı tarafından engellendiğine dikkat çektiğinin altını çizdiği ifade edildi.

Putin, Scholz’a Kiev tarafından engellenen Rus-Ukrayna müzakerelerindeki gidişatına ilişkin temel değerlendirmelerde bulunmuştur” ifadelerine yer verilen açıklamada, iki liderin Mariupol’deki Azovstal fabrikasındaki tahliye çalışmaları dahil olmak üzere Ukrayna’daki durumun insani yönlerine değindikleri aktarıldı.

Kremlin: Putin, Zelenskiy ile görüşmeyi reddetmiyor

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, gazetecilerle düzenlediği günlük basın toplantısında yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy arasında herhangi bir görüşmeyi reddetmediğini belirtirken, ancak bu zirve öncesi iki ülkenin de uygun gördüğü anlaşmanın sonuçlanması gerektiğini vurguladı.

Gazetecilerin Putin ile Zelenskiy arasında olası bir görüşmeyle ilgili soruları yanıtlayan Peskov, “Burada pozisyonumuz hiçbir şekilde değişmedi. Hiç kimse böyle bir görüşmenin olasılığını reddetmiyor. Ancak hazırlıkların sona ermesiyle gerçekleşmeli. Uygun bir belgenin geliştirilmesi ve imzalanması durumunda, belgenin daha sonra zaten en üst düzeyde sonuçlandırılması gerekiyor” diye konuştu.

Peskov, Rusya ve Ukrayna arasında ortak bir belgenin henüz var olmadığına işaret ederken, Kiev’den Moskova’nın önerilerine bir yanıt gelmediğini de kaydetti.

Lavrov: Batılı ülkelerin tutumu terbiyesizce!

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Tacikistan’ın başkenti Duşanbe’de düzenlenen Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) Dışişleri Bakanları Konseyi’nin ardından yaptığı konuşmada, diğer devletleri Rusya’ya yönelik yaptırımlara katılmaya zorlayan Batılı ülkelerin tutumunun küstah ve terbiyesiz olduğunu söyledi.

Konsey sonrası düzenlediği basın toplantısında, ABD’nin sürekli olarak Orta Asya ülkelerinin yetkilileriyle çeşitli düzeylerde bir araya gelerek Rusya ile işbirliğini sürdürmeye cüret etmemeleri konusunda uyardığını söyleyen Lavrov, “Elbetteki yaptırımlar, Rusya ile Orta Asya ülkelerinin arasındaki bağları yok etme rolünü oynamak üzere de tasarlandı. Zaten Batı bunu gizlemiyor. Amerikalılar, Orta Asya ülkelerinin yetkililerini çeşitli düzeylerde toplayarak Rusya ile işbirliği yapmamaları konusunda uyarıyor” diye konuştu.

Medvedev, Rusya’ya karşı yaptırımların küresel sonuçlarını sıraladı

Rusya Federasyonu Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitry Medvedev, ABD ve Avrupalı müttefiklerinin Rusya’ya karşı ilan ettiği yaptırımların Amerikan merkezli dünya fikrinin çöküşüne neden olacağını belirtirken, bu yaptırımların küresel kriz ve çatışmalara yol açacağını ifade etti.

Kişisel Telegram kanalında yaptığı açıklamasında, Rusya’ya yönelik yaptırımların sonucunun enerji, lojistik, gıda ve küresel güvenlik krizlerine yol açacağının altını çizen Medvedev, “Sonuç olarak fiili ve ardından hukuken mevcut gerçekliklerin kabul edildiği yeni bir güvenlik mimarisi oluşturulacak.  Kurallara dayalı düzeni hiçe sayan Batılılaşmış uluslararası ilişkiler kavramları ve diğer anlamsız Batı ideolojileri sona ererken, Amerikan merkezli dünya fikri çökecek. Aynı zamanda Batı dünyasıyla şiddetle çatışma aşamasında olan ülkelerin dünya toplumu tarafından saygı duyulması gereken çıkarları çok daha önemli hale gelecek” diye konuştu.

Eski uluslararası kuruluşlar silinecek, yeni örgütler oluşacak

Medvedev, Ruya’ya karşı yaptırımların uluslararası işbirliği üzerindeki sonuçlarından bahsederken, Ukrayna’daki durumun çözümünde etkinliğini kanıtlayamayan uluslararası kuruluşların değerini yitireceğine ve giderek silineceğine de vurgu yaparken, bu kuruluşlara örnek olarak Avrupa Konseyi’ni gösterdi.

ABD’nin suyundan giden Avrupa Konseyi’nin güvenilirliğini ve değerini yitirdiğini belirten Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı, zamanla ülkelerin ideolojik tutkuların yerine pragmatik Anglo-Sakson kriterlerine dayalı yeni uluslararası ittifakları oluşturacağını sözlerine ekledi.

İngiltere: Rusya’ya baskı için Ukrayna’ya daha fazla silah tedarik edilmeli

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, G7 ülkelerini, Ukrayna’ya daha fazla silah tedarik edip, Rusya’ya yönelik yaptırımları genişleterek Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin üzerindeki baskıyı artırmaya çağırdı.

Bakan Truss Almanya, ABD, İngiltere, Kanada, Fransa, İtalya ve Japonya’dan oluşan G7 ülkelerinin Dışişleri Bakanları Toplantısı nedeniyle bulunduğu Almanya’da, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Rusya, 1 Bulgar ve 10 Rumen diplomatı istenmeyen kişi ilan etti

Rusya Dışişleri Bakanlığı, ülkede görev yapan 1 Bulgar ve 10 Rumen diplomatın “istenmeyen kişi” ilan edildiğini duyurdu

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Bulgaristan’ın Moskova Büyükelçisi Atanas Krastin’e elçilikte çalışan bir diplomatın “istenmeyen kişi” ilan edildiğine dair nota verildiği bildirildi.

Romanya’nın Moskova Büyükelçisi Cristian Istrate’nin de Rusya Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldığı belirtilen açıklamada, 10 Rumen diplomatın “istenmeyen kişi” ilan edildiği kaydedildi.

Söz konusu kararların nisan ayında Bulgar ve Rumen taraflarının Rus diplomatları istenmeyen kişi ilan edilmesine cevap olarak alındığı aktarıldı.

Bloomberg, 20 Avrupalı ​​gaz ithalatçısının ruble hesabı açtığını bildirdi

Uluslararası finans, ekonomi verisi ve haber platformlarından ABD’li haber ajansı Bloomberg, son günlerde 10 Avrupalı ​​enerji şirketinin Rusya’dan doğalgaz tedariklerini ödemek için Rus ulusal enerji şirketi Gazprom’a bağlı kredi kuruluşu Gazprombank’ta ruble hesabı açtığını belirtirken, Rusya’dan doğalgazı ruble olarak ödemeye hazır olan toplam şirket sayısının 20’ye yükseldiğini duyurdu.

Kaynaklardan alınan bilgilere atıfta bulunan ajans, Avrupa’daki 14 şirketin halihazırda Gazprombank’ta ruble hesabı açmak için gerekli başvuru belgesi talep ettiğini vurgularken, şirketlerin isimlerinin sır gibi saklandığı ifade edildi.

İtalya Başbakanı Mario Draghi, yakın zamanda yaptığı açıklamasında Rus gazının en büyük ithalatçısı olan Almanya’nın şimdiden ruble olarak ödeme yaptığını aktarmış, çoğu AB ülkesinin de Gazprombank’ta zaten ruble hesabı açtığını belirtmişti.

Rus hükümeti 8 trilyon rublelik mali teşvikleri devreye sokacak

Rusya Başbakanı Mihail Mishustin, bütçe harcamalarının bu yılın ilk dört ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25 arttığını, mali teşvik paketleri için bu yıl 8 trilyon ruble harcayacaklarını açıkladı.

Mishustin, hükümet yetkilileriyle Moskova’da gerçekleştirdiği toplantıda, Rusya’nın bu yılın ilk üç ayında yaklaşık 1,2 trilyon ruble bütçe fazlası verdiğini söyledi.

Rusya’da enflasyon son 20 yılın zirvesinde

Rusya’da yıllık enflasyon nisanda yüzde 17,83 ile Ocak 2002’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Rusya Federal İstatistik Servisinin (Rosstat) açıkladığı verilere göre, ülkede gıda ürünlerinin fiyatı nisanda yüzde 20,5 artış gösterdi.

Söz konusu dönemde, gıda dışı ürünlerin fiyatları yüzde 20,2, hizmet ürünlerinin fiyatı yüzde 10,9 yükseldi.

Rusya’da yıllık enflasyon da nisanda bir önceki aya göre yüzde 16,69’dan Ocak 2002’den bu yana ilk defa yüzde 17,83’e çıktı.

Rusya, Ukrayna’nın 165 uçak, 125 helikopter, 3 bin 32 tank ve zırhlısını imha etti

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, bugüne kadar Ukrayna’ya ait 165 uçak, 125 helikopter, 3 bin 32 tank ve zırhlı aracın, Rus ordusu tarafından yok edildiğini bildirdi.

Rus ordusunun Ukrayna’da sürdürdüğü askeri operasyonla ilgili güncel bilgileri paylaşan Konaşenkov, Ukrayna’da Rus ordusunun taarruzlarını sürdürdüğünü kaydederken, havadan ve denizden atılan yüksek hassasiyetli füzelerle Poltava bölgesindeki Kremençug şehrinde Ukrayna askeri teknik araçlarına akaryakıt sağlayan benzin ve dizel tanklar ile büyük bir petrol rafinerisinin yok edildiğini bildirdi.

Japonya, Rusya’ya yüksek teknoloji ürünlerinin ihracatını yasakladı

Japonya’nın Rusya’ya yüksek teknoloji ekipmanlarının ihracatını yasakladığı bildirildi.

Rus Haber Ajansı TASS’ta yer alan haberde, Japon hükümetinin onayladığı yasağın 20 Mayıs itibarıyla yürürlüğe gireceği belirtildi.

Japonya’nın ihracatını yasakladığı yüksek teknoloji ürünleri arasında 3D yazıcılar, kuantum bilgi işlem ekipmanları, elektronik mikroskoplar ve yağ arıtma katalizörleri bulunduğu kaydediliyor.

Gürcistan Başbakanı Garibaşvili, Rusya ile barış içinde yaşayacaklarını duyurdu

Gürcistan Başbakanı İrakli Garibaşvili, Gürcistan’da Rusya’ya karşı herhangi bir ikinci cephenin açılmayacağı ve burada yeni bir savaşın olmayacağını söyledi.

Garibaşvili, halkının 90’ların başından beri Rusya Federasyonu ile 3 kez savaştığını ifade ederek, 2008’deki Güney Osetya savaşının ardından Rusya’nın Gürcistan bölgelerini işgal ettiğini ve işgalin bugüne kadar sürdüğünü hatırlattı.

Rusya ile ilişkileri konusunda dikkatli bir politikanın sürdürülmesi gerektiğini vurgulayan Garibaşvili, hükümet olarak ülkede artık bir savaşın yaşanmaması için uygun adımları atmaya devam ettiklerini ve böylece barışın süreceğini aktardı.

Garibaşvili, “Ülkede ikinci bir cephe olmayacak, savaş olmayacak. Aksine kalkınma, inşa ve barış olacak.” diye konuştu.

ABD’den Rusya’ya “Ukrayna’da acil ateşkes” çağrısı

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Rusya-Ukrayna savaşının başlangıcından bu yana ilk kez görüştüğü Rus mevkidaşı Sergey Şoygu’ya “Ukrayna’da acil ateşkes” çağrısında bulundu.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby tarafından yapılan yazılı açıklamada, Austin’in Rus mevkidaşı Şoygu ile 18 Şubat’tan sonra ilk kez telefonda görüştüğü bildirildi.

Açıklamada, “Bakan Lloyd Austin, 18 Şubat’tan bu yana Rus Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile ilk kez 13 Mayıs’ta görüşmüştür. Bakan Austin, (Rusya’ya) Ukrayna’da acil ateşkes çağrısında bulunmuş ve iletişim kanallarının açık tutulmasının önemine dikkati çekmiştir.” ifadelerine yer verildi.

Rus Inter RAO, Finlandiya’ya elektrik sevkiyatını durduruyor

Rusya’nın en büyük elektrik üretim ve dağıtım şirketi Inter RAO’nun Finlandiya’ya artık elektrik sağlamayacağı bildirildi.

Inter RAO’nun Finlandiya’daki iştiraki RAO Nordic Oy’dan yapılan yazılı açıklamada, şirketin Rusya’dan elektrik ithal ederek Finlandiya’ya temin ettiği belirtildi.

Şirketin gerçekleştirdiği elektrik teslimatları için 6 Mayıs’tan bu yana ödeme almadığına işaret edilen açıklamada, bu durumun, şirketin 20 yıllık ticari tarihinde ilk defa yaşandığı vurgulandı.

spot_img

Grozni | Rusya Şehirleri | Грозный

Grozni, Kuzey Kafkasya'da bulunan Çeçenistan Cumhuriyeti'nin başkentidir.  Sunja Nehri'nin kıyısında yer alır.  Çeçenistan’ın başkenti, bölgenin en büyük şehirlerinden biridir ve nüfusu yaklaşık 300 bindir....
spot_img
spot_img

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

www.antyapi.com.trspot_img

Gözden Kaçmasın

spot_img
spot_img
faizsiz kredi
gaziantep escort ataşehir escort bayan malatya bayan escort