Rusya Merkez Bankasının verilerine göre, nisan ayında rubleyle yapılan ihracat ödemelerinin oranı ilk kez yüzde 50’yi geçti. Aynı dönemde “dost olmayan ülkelerin” para birimleriyle yapılan ödemeler ise tarihi dip seviyeye geriledi.
Rusya Merkez Bankasının verilerine göre, nisan ayında rubleyle yapılan ihracat ödemelerinin oranı yüzde 52,3’e çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Bu oran, geçen yılın aynı dönemine kıyasla 11,9 puanlık artışa işaret etti.
Dünyanın tüm bölgelerindeki ülkeler, Rusya’dan ithal ettikleri mallar için daha fazla rubleyle ödeme yapmaya başladı. Bu artışın en belirgin olduğu yerler Afrika ve Amerika kıtaları oldu. Afrika ülkelerinde rubleyle yapılan ödemelerin oranı son bir yılda 37,7 puan artarak yüzde 98,3’e, Amerika kıtasında ise 33,7 puanlık artışla yüzde 55,6’ya yükseldi. Okyanusya ülkelerinde bu oran yüzde 68’den yüzde 91,1’e, Asya ülkelerinde ise yüzde 36,7’den yüzde 48,9’a çıktı. Bu dört bölgenin tamamında rubleyle yapılan ihracat ödemeleri nisan ayında rekor seviyeye ulaştı.
Karayip ülkeleri de son bir yılda Rusya ile ticarette ruble kullanımını artırdı. Bu bölgedeki rubleyle yapılan ödemelerin oranı 8,7 puan yükselerek yüzde 95’e çıktı. Avrupa ülkelerinde de rubleyle ihracat ödemeleri artış gösterdi. Bu artış yüzde 4,3 puan olarak kaydedilirken, toplam oran yüzde 62,8’e ulaştı.
Öte yandan, dost olmayan ülkelerin para birimleriyle yapılan ihracat ödemelerinin oranı bir yıl öncesine göre 5,2 puan düşerek yüzde 14,1’e geriledi. Bazı bölgelerde bu oran tarihî düşük seviyelere indi. Amerika kıtasında yüzde 42,3’e, Asya’da yüzde 12,2’ye ve Afrika’da ise yalnızca yüzde 1’e kadar düştü.
Son olarak, dost ülkelerin para birimleriyle yapılan ödemelerin oranı da yüzde 40,3’ten yüzde 33,6’ya geriledi. Bu para birimlerinin en yoğun kullanıldığı bölge Asya oldu. Asya ülkeleri Rusya ile ticaretin yüzde 38,9’unu dost ülke paralarıyla gerçekleştirdi. Diğer tüm bölgelerde bu oran yüzde 10’un altındaydı.