Rusya Tur Endüstrisi Birliği (Rossiyskiy soyuz turindustrii – RST), İran-İsrail çatışmasının yeniden başlaması ve Ortadoğu bölgesindeki hava ulaşımında yaşanan büyük aksamalar nedeniyle, Rusya’dan Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) yapılan tur satışlarının yüzde 30-40 oranında azaldığını, bazı turların iptal edildiğini bildirdi. Açıklamada, pazarda çok sayıda alternatif destinasyon ve uçuş bulunduğu, turistlerin hâlâ çeşitli seçeneklere sahip olduğu belirtildi.
Sletat.ru şirketler grubunun verilerine göre, İran-İsrail çatışmasının yeniden başlamasının ardından ve Ortadoğu’daki hava trafiğinde yaşanan büyük aksamalar sonucunda BAE’ye olan talep yüzde 30-40 oranında düştü, bazı turlar iptal edildi. Uzmanlara göre, durumun nasıl gelişeceği çatışmanın süresi ve kapsamına bağlı olacak.
Sletat.ru Uluslararası Projeler Yöneticisi ve Let’s Fly tur operatörünün Genel Müdürü Lyubov Voronina, Ortadoğu’daki durumdan en fazla BAE’nin etkilendiğini ifade etti. Voronina, 13-16 Haziran dönemindeki satışların, 6-9 Haziran’a kıyasla yüzde 30-40 oranında azaldığını belirtti. Mısır’a yönelik taleplerin de düştüğünü ancak bunun çok sınırlı olduğunu vurgulayan Voronina, şirketin İsrail ve İran turlarını satışa sunmadığını, Maldivler’e yönelik satışların ise neredeyse aynı seviyede kaldığını bildirdi.
Sky Voyage Ajansının Direktörü Olga Galanova da değerlendirmesinde şu ifadeleri kullandı:
“Şu anda buna ek olarak ciddi ulaşım sorunları da yaşanıyor ve bu durum turistleri endişelendiriyor. Sanırım bir süre turistler beklemede kalacak, BAE ve Mısır’a olan taleplerde düşüş göreceğiz. Her şey çatışmanın boyutlarına bağlı olacak. Ancak iki yıl önceki benzer olaylara kıyasla bugün çok daha fazla destinasyon ve uçuş var, turistlerin seçenekleri mevcut.”
İsrail, 13 Haziran gecesi İran’a karşı bir operasyon başlattı ve İran’ı, geri dönüşü olmayan bir noktaya yaklaştığı iddia edilen gizli bir askeri nükleer program yürütmekle suçladı. Hedef alınanlar arasında nükleer tesisler, generaller, önde gelen nükleer fizikçiler, hava üsleri, hava savunma sistemleri ve kara-hava füzeleri yer aldı.
Askerî nükleer boyutu olduğu iddialarını reddeden İran ise bu saldırılara füze atışları ve saldırı amaçlı insansız hava araçlarıyla karşılık veriyor. Tahran’da hedefler arasında İsrail’in askerî ve savunma sanayi tesisleri gösteriliyor. Her iki tarafın saldırılarında sivil yerleşimlere isabet eden atışlar nedeniyle sivil can kayıplarının sayısı artıyor.
İsrail ile İran arasında her gün karşılıklı saldırılar gerçekleşiyor. İsrail, İran’ın nükleer programı tamamen ortadan kaldırılana kadar operasyonlara devam edeceğini bildirirken, İran da İsrail saldırılarını durdurmadığı sürece misillemelere devam edeceğini belirtiyor.