Rusya parlamentosunun alt kanadı Devlet Duması’nda, kamuya açık alanlarda ve internette küfür kullanımına yönelik para cezalarının artırılmasını öngören bir yasa tasarısı bu bahar oturumunda gündeme alınabilir. Konuya ilişkin açıklamayı, “Adil Rusya – Gerçek İçin” partisinden Devlet Duması milletvekili Aleksandr Aksyonenko yaptı.
RIA Novosti’ye konuşan Aksyonenko, “Bu oturumun sonuna kadar bu inisiyatifi Rus dili koruma konulu fraksiyonlar arası komisyonun değerlendirmesine sunmayı planlıyoruz” dedi.
Aksyonenko, “küfür cezası” konusunun toplumda hararetli şekilde tartışıldığını ancak birçok kişinin meselenin özünü gözden kaçırdığını vurguladı. Vekile göre, cezalar bu düzenlemenin ana hedefi değil.
Aksyonenko, “Burada ceza sadece caydırıcı bir önlem. Yani bu tür bir yaptırım, kural ihlalinin önlenmesinde temel yöntemdir” ifadelerini kullandı.
Milletvekili, girişimin amacının “boş yere” bireyleri cezalandırmak değil, başkalarının haklarını korumak olduğunu vurguladı. Vekil, mevcut mevzuatın örneğin bir anne ile çocuğunun bir kafede ya da çocuk parkında küfürlü sözlere maruz kalmasına karşı hiçbir koruma sunmadığını, biri fiziksel şiddete başvurmadığı sürece yasal olarak müdahale edilemediğini belirtti.
Aksyonenko, küfrün artık toplumda sıradanlaştığını ve sadece anlık öfkenin ifadesi olmaktan çıkıp, birçok kişinin gündelik konuşmasında bağlaç gibi kullanılır hale geldiğini söyledi. Bu durumun “düzgün” konuşan insanları rahatsız ettiğini dile getiren vekil, “Birçok kişi, ‘dil fakirleşir’, ‘kültürel yönü zedelenir’ diyor. Affedersiniz ama Rus dili dünyanın en zengin ve çeşitli dilidir. Asıl fakirleşme, gençlerin günlük konuşmalarının yüzde 80’ini 5-10 küfürlü kelimeyle kurduğu zaman yaşanıyor. Burada kültürden nasıl söz edebiliriz?” diye konuştu.
Milletvekiline göre, bir kişinin “küfür etme hakkını” savunmasının aslında diğer kişilerin bu sözlerden uzak kamusal alanlarda bulunma hakkını ihlal ettiği özellikle bu durumda net bir biçimde ortaya çıkıyor.
Aksyonenko, kamuya açık alanlarda küfür kullanımının sınırlandırılması yönündeki önerilerin yalnızca kendisine ait olmadığını, birçok sivil toplum temsilcisinin benzer girişimlerde bulunduğunu hatırlattı. Vekil, bu önerinin 2025 yılı Ocak ayında Rusya Ortodoks Kilisesi Patriği Kirill tarafından da dile getirildiğini, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de bu konuya değindiğini söyledi.
Duma milletvekili, konunun önümüzdeki dönemde Rus dili koruma komisyonunda değerlendirileceğini ve uygulanacak yaptırımların detaylarının, yani ne tür normların kabul edileceği, bu normların uygulanmasının nasıl izleneceği ve ceza miktarlarının ne olacağı gibi hususların alan uzmanları ile birlikte ele alınacağını belirtti. Filologlar, Rus dili uzmanları gibi çeşitli meslek gruplarının görüşlerine başvurulacağı ifade edildi.
Daha önce nisan ayında Aksyonenko, tiyatro gösterileri ve kültürel etkinliklerde de dahil olmak üzere, kamusal alanlarda ve internette argo kullanımına dair para cezalarının artırılmasına ilişkin teklifini Duma’daki fraksiyonlar arası komisyonun değerlendirmesine sunmayı planladığını duyurmuştu.
Söz konusu girişim, gerçek kişiler için para cezalarının 10 ila 20 bin rubleye kadar çıkarılmasını ve tüzel kişiler için bu cezanın birkaç kat artırılmasını öngörüyor. Ayrıca yasa teklifi, kamuya açık etkinlik düzenleyen organizatörlerin sahneye çıkan sanatçıların küfürlü ifadelerinden sorumlu tutulmasını da amaçlıyor.
Hâlihazırda Rusya Federasyonu İdari Suçlar Kanunu’nun 20.1 numaralı maddesi uyarınca, kamu düzenini bozan ve açıkça topluma saygısızlık içeren davranışlarda bulunulması durumunda, argo kullanımını da kapsayan “küçük çaplı holiganlık” nedeniyle 500 ila 1.000 ruble arasında para cezası uygulanabiliyor.