Rusya Federal Hava Taşımacılığı Ajansı’nın (Rosaviatsia) Ulaştırma Bakanlığı için hazırladığı raporda, bu yılın ilk dokuz ayında yabancı havayolu şirketlerinin Rusya’ya gelen ve giden yolcu trafiğini iki katından fazla artırdığını belirledi.
Hazırlanan rapora atıfta bulunan İzvestiya gazetesi, Ocak – Eylül 2022 döneminde 8,7 milyon kişinin Rusya’dan gidiş ve Rusya’ya gelişlerde yabancı havayolu şirketlerinin hizmetlerinden yararlandığını vurgularken, bu rakamın geçtiğimiz yılın aynı döneminde 4 milyon olduğu hatırlatıldı.
Rus havayolu şirketlerinin uluslararası yolcu trafiğinde ise geçtiğimiz yıla göre neredeyse yüzde 16 düşüş yaşandığı bildirilirken, yerli şirketlerin raporlama döneminde 13 milyon yolcuya hizmet verdiği açıklandı.
Rosaviatsia raporuna göre bu yılın ocak-eylül döneminde Rusya’ya yapılan uçuşlar ile birlikte Rusya’dan gerçekleşen dış hat uçuşlardaki toplam yolcu sayısı yıllık bazda yüzde 11 artarak 21 milyon 700 bin kişiye ulaşırken, 13,3 milyon kişiyle yolcuların çoğunluğunun dış hat seferlerinde Moskova’daki havalimanlarını kullandığı kaydedildi.
Ulaştırma Bakanlığındaki kaynakların İzvestia’ya verdiği demeçte, halihazırda 39 havayolu şirketi ve 6 kargo şirketi de dahil olmak üzere yaklaşık 50 yabancı havayolu şirketinin Rusya’ya uçtuğu aktarılırken, bu yabancı şirketlerin Rusya’dan Türkiye, Ermenistan, Kazakistan, İsrail ve Mısır şirketleri olduğu eklendi.
Rusya’daki faaliyetlerini sürdüren yabancı havayolu şirketleri arasında, aynı zamanda Bahreyn, Katar, Özbekistan, Kırgızistan, Tacikistan, Çin, Azerbaycan, Etiyopya, Ürdün, Belarus, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Sırbistan ve Suriyeli şirketler de yer alırken, bu şirketlerin mevcut durumda Rusya’dan 26 ülkeye direkt uçuş gerçekleştirdiği belirtildi.
Uzmanlar, bir yıl önce Rusya’ya uçabilen yabancı havayolu şirketlerinin yüzde 27,5 daha fazla olduğunu söylerken, çevrimiçi uçak bilet satış hizmeti Aviasales’e göre geçtiğimiz yıl 49 ülkeden 69 şirketin Rusya ile çalıştığı kaydedildi.
Uzmanlar, 2023’te yerli havayolu şirketlerinin dış hat uçuşlarını yüzde 15 oranında artırabileceğini tahmin ederken, özellikle Türkiye, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Sri Lanka, Hindistan, Tayland, Çin ve BDT ülkelerine giden güzergahlarda potansiyel olduğunu aktarıyor.
Rusya Seyahat Endüstrisi Birliği (RST) Başkan Yardımcısı Dmitry Gorin, Türkiye ile Rusya arasındaki sefer sayılarını artırmak için kotaların tamamen kaldırılması gerektiğini savunurken, Türkiye’ye ek olarak Çin’in 2023’te dış hat uçuş istatistiklerini önemli ölçüde etkileyebileceğini söyledi.
İzvestiya, haberinde, bu yaz sezonunda haftalık sefer sayısının 750 olduğunu hatırlatırken, Flightradar24’e göre, yaz sezonunun zirvesinde Türk Hava Yolları, haftada 300 seferle Rusya’dan Türkiye’ye en fazla sayıda uçuşu gerçekleştirirken, bu yöndeki en büyük yerli havayolu şirketi ise haftalık sefer sayısı 100’ün biraz üzerinde olan Azur Air oldu.