spot_img
20.8 C
Moskova
spot_img
Ana SayfaRusya'da Dün Neler OlduRusya’da dün neler oldu? 6 Ekim 2022

Rusya’da dün neler oldu? 6 Ekim 2022

Dün, 6 Ekim 2022’de Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;

Putin, Avrupa’ya ihracat yapan Rus şirketlerin baskı altında olduğunu söyledi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülke sanayisinin önemli oranda toparlandığını belirterek, “Ancak Avrupa’ya ihracata yönelik sektörler baskı altında kalmaya devam ediyor.” dedi.

Rus sanayisinin toparlandığını belirten Putin, “4 aylık düşüşün ardından sanayi üretimi geçen yılın seviyelerine döndü. Otomotiv ve metalürji gibi zor duruma düşen sanayiler kademeli bir şekilde toparlanıyor.” diye konuştu.

Tarım sektörünün yılın ilk 8 ayında yüzde 4,6, inşaat sektörünün ise yüzde 7,4 büyüdüğünü bildiren Putin, “Ancak Avrupa’ya ihracata yönelik sektörler baskı altında kalmaya devam ediyor. Ancak bu anlaşılabilir bir durum. Rus ürünlerini almayı reddedenler şimdi petrol, gaz ve metaller dahil çok sayıda ürüne daha fazla para vermek zorunda.” dedi.

Putin, Rus şirketlerinin alternatif pazarlara yöneldiğine işaret ederek, bunun hızlı bir süreç olmadığını, yeni lojistik zincirleri inşa etmenin zaman aldığını söyledi.

Rusya’daki tüketici talebinin düşük kalmaya devam ettiğini vurgulayan Putin, “Perakende satışları ağustosta, temmuzda olduğu gibi yüzde 8,8 düştü ve eylülde daha da fazla düştü. Bu konuyu ayrıca konuşmamız gerekiyor.” diye konuştu.

AB, Rusya’ya yönelik yaptırım listesini genişletti

Avrupa Birliği (AB), Rusya’ya karşı yaptırım listesine son dönemde Ukrayna’da savaşı tırmandırmaktan sorumlu tuttuğu 30 yeni ismi ve 7 kuruluşu ekledi.

AB Konseyinden yapılan yazılı açıklamaya göre, yaptırım listesine eklenenler, “Ukrayna’nın 4 bölgesinde sahte referandumları düzenleyenler, Rusya Savunma Bakanlığındaki üst düzey yetkililer ve savaşla ilgili dezenformasyon yayan silah üreticisi JSC Kalashnikov Concern’ün en büyük hissedarı Alan Lushnikov, Rusya’nın eski ve şimdiki Savunma Bakan Yardımcıları, siyaset bilimci Aleksander Dugin, şarkıcılar Yulia Chicherina ve Nikolay Rastorguev” gibi isimleri içeriyor.

Yaptırım uygulanan 7 kuruluş arasında da Rus Silahlı Kuvvetlerine silah veya savaş uçağı sağlayan savunma şirketleri, seçim ve referandumları organize etmekten sorumlu Rusya Federasyonu Merkez Seçim Komisyonu ve Rus devletine ait, güvenlik ürünlerinin üretiminden sorumlu hisse senedi şirketi JSC Goznak yer alıyor.

Böylece toplamda AB, 1236 kişi ve 115 kuruluşa yaptırım uygulamış oldu.

Erdoğan, Putin ile görüşecek

Çekya’nın başkenti Prag’daki Avrupa Siyasi Topluluğu (AST) görüşmelerinin ardından Prag Kalesi’nde basın toplantısı düzenleyen Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cuma günü (7 Ekim 2022) telefon görüşmesi gerçekleştireceğini duyurdu.

Şu ana kadar dünya pazarlarına 6 milyon tonun üzerinde tahıl ve gıda ürününün sevkiyatının gerçekleştiğini belirten Erdoğan, şunları söyledi:

“Tahıl sevkiyatının önümüzdeki süreçte de devamı, başta Ukrayna halkı olmak üzere tüm Avrupa’nın ve dünyanın çıkarına olacaktır. Bu arada Rusya’nın gübresini de yine alıp Türkiye üzerinden ihtiyacı olan ülkelere göndermenin gayreti içerisinde olacağız. Türkiye’nin her iki tarafla da konuşabilen, samimi diyalog kurabilen, iki ülkenin de güven duyduğu bir konumda bulunmasının değeri giderek daha iyi anlaşılıyor. Nitekim bugünkü temaslarımızda pek çok Avrupalı lider Türkiye’nin diplomatik hamlelerinden sitayişle bahsetti. Sahada yaşanan kabul edilemez gelişmeler işimizi zorlaştırsa da en kötü barışın bile savaştan daha iyi olduğu inancıyla, çatışmaları sonlandırmak için gayretlerimizi sürdürüyoruz. Hal böyleyken, bazı birlik üyesi ülkelerin Türkiye ile iş birliği ve iyi komşuluk yerine gerginliği tırmandırmayı ve kışkırtmaları tercih ettiklerini görüyoruz.”

Rusya: Zelenskiy’nin Putin ile müzakerelerin imkansızlığına dair kararnamesi “çıkmaz yol”

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile müzakerelerin imkansızlığına dair imzaladığı kararnameyi “çıkmaz yol” olarak nitelendirdi.

Zelenskiy’nin, Putin ile savaşı müzakere etmenin imkansız olduğuna dair kararname imzaladığının altını çizen Zakharova, “Bu, Zelenskiy’nin çıkmaz yolu. Müzakerelerden hiçbir zaman vazgeçmedik. Pozisyonumuzu açıkça dile getirdik. Ancak Kiev ve Batı, ilgisiz olduğunu göstererek bundan vazgeçti. Anlaşılan, onlar sahada zafer kazanmak istedi ve hedeflerimizden vazgeçeceğimizi umdu.” dedi.

Rusya’nın Ulusal Refah Fonu’ndaki rezervleri ekimde 1 trilyon ruble azaldı

Rusya’nın Ulusal Refah Fonu’ndaki rezervleri eylülde 1 trilyon ruble (yaklaşık 16,5 milyar dolar) azalarak 10,8 trilyon rubleye geriledi.

Rusya Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Ulusal Refah Fonu’nda 1 Eylül itibarıyla 11,8 trilyon ruble olduğu kaydedildi.

Fon hacminin eylülde 1 trilyon ruble azaldığı bilgisinin paylaşıldığı açıklamada, buna göre toplam hacmin de 1 Ekim itibarıyla 10,8 trilyon rubleye gerilediği belirtildi.

Açıklamada, fonun önemli bir kısmının Rusya Merkez Bankası’nda, bir kısmının VTB ve Gazprombank’ta bulunduğu kaydedildi.

Novak, OPEC’in kararını “benzeri görülmemiş” olarak nitelendirdi

Enerjiden sorumlu Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, OPEC+ grubunun enerji ve petrol bakanlarının Viyana’da düzenlenen toplantıda, günlük petrol üretimini kasımdan itibaren 2 milyon varil azaltma kararının “benzeri görülmemiş” bir karar olduğunu söyledi.

OPEC

ABD’li siyasetçilerden OPEC+ kararı üzerinden Körfez ülkelerine tepki yağdı

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı petrol ülkelerinden oluşan OPEC+ grubunun günlük petrol üretimini kasımdan itibaren 2 milyon varil azaltma kararına ABD’li siyasetçilerden, başta silah satışları olmak üzere Körfez ülkeleri ile askeri ilişkilerin gözden geçirilmesi talebine varan tepkiler yağdı.

OPEC+ ülkelerinin günlük petrol üretiminin 2 milyon varil azaltma kararı Washington’da Körfez ülkelerine ilişkin yeni bir tartışmaya neden oldu.

Beyaz Saray, örgütün kararını “hayal kırıklığı” olarak nitelerken Kongre üyeleri başta Suudi Arabistan olmak üzere Körfez ülkelerine yoğun tepki gösterdi.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ve Ulusal Ekonomi Konseyi Direktörü Brian Deese, küresel ekonominin Rusya-Ukrayna savaşından etkilendiği bir dönemde örgütün petrol üretimini azaltma kararını “basiretsiz” olarak tanımlamıştı. Ancak başkent Washington’da OPEC+ grubunun kararının faturası örgütün en büyük paydaşlarından Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Suudi Arabistan’a kesildi.

ABD kongresinin iki kanadından Körfez ülkelerine tepkiler yağdı

CNBC televizyonuna konuşan Connecticut Senatörü Demokrat Chris Murphy, “İnsan hakları ihlallerine, manasız Yemen Savaşı’na, Libya, Sudan ve diğer yerlerdeki ABD çıkarlarına karşı işler yapmalarına rağmen Körfez devletlerine silah satmanın tüm amacının, uluslararası bir kriz geldiğinde Körfez’in Rusya ya da Çin yerine Amerika’yı seçebilmesi olduğunu düşünüyordum.” ifadesini kullandı.

Senatonun Dış İlişkiler Komitesi üyesi Murphy, ABD-Suudi Arabistan ittifakının da “yeniden gözden geçirilmesi” gerektiğini belirtti.

ABD’nin gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesine göz yumduğunu belirten Amerikalı Senatör, “Suudiler zora düşüldüğünde ABD yerine Rusya’yı tercih ediyorsa Suudiler gazeteci doğradığında ve Suudi Arabistan, içeride siyasi konuşmaları bastırdığında bunlar görmezden gelmek için yüzümüzü öbür tarafa çevirmenin anlamı nedir?” diye konuştu.

Körfez ülkelerine, ABD’nin ne istediği konusunda yeterince açık olmadıklarını belirten Murphy, Riyad’ın yanlarında durmak istemediğini ve ABD’nin yanında durması için Krallığa çok sert bir baskı yapması gerektiğini söyledi.

Temsilciler Meclisi California Vekili Demokrat Ro Khanna da Suudi Arabistan’a yüklendi.

CNN’e konuşan Khanna, Riyad’ı “ABD’yi dolandırma” ve ABD ekonomisini istikrarsızlaştırmakla suçladı.

Khanna, “Suudilere sert davranılmalı. Onlar üçüncü sınıf güçler. Biz dünyanın en güçlü ülkesiyiz. Neden onlara boyun eğiyoruz anlamıyorum.” dedi.

Suudi Arabistan’ın Boeing ve Raytheon şirketlerinden silah almasının engellenmesi gerektiğini savunan Khanna, “Başkan onlara, tedariklerini keseceğimizi açıkça ifade etmeli. Onların hava kuvvetlerini bir günde yere indiririz.” diye konuştu.

Diğer taraftan Illinois Senatörü Demokrat Dick Durbin de Suudi Arabistan’a ateş püskürdü.

Twitter hesabından açıklama yapan Durbin, “11 Eylül ile ilgili yanıtlanmamış sorulardan, Cemal Kaşıkçı’nın ölümünden, yüksek petrol fiyatları ile ABD’yi cezalandırmak için Putin ile komplo çevirmeye kadar, Suudi kraliyet ailesi ülkemiz için hiç güvenilir bir ortak olmadı. Artık dış politikamız için onların ittifakı olmadan bir dünya hayal etmenin zamanı geldi.” açıklamasında bulundu.

Rusya basınından kısa kısa

Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı tarafından hazırlanan “Mevcut fiyat durumu üzerine” raporuna göre, 27 Eylül- 3 Ekim 2022 tarihleri arasında ülkedeki yıllık enflasyon yüzde 13,71’den yüzde 13,49’a geriledi.

Rusya’da yeni otomobil ve LCV (hafif ticari araç) satışlarının Eylül 2022’de bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 59,6 azalarak 46 bin 700 adede gerilediği belirtilen Avrupalı İşletmeler Birliği (AEB) raporunda, “Eylül ayında yeni binek araç satışları Eylül 2021’e kıyasla yüzde 59,6 veya 68 bin 901 adet düşerek 46 bin 698 adet olarak kaydedilmiştir” denildi.

Rusya’da meclisin üst kanadı Federasyon Konseyi’nin Başkanı Valentina Matviyenko, G20 Parlamento Başkanları Zirvesi’nde Ukrayna parlamentosunu Rusya ile müzakereye çağırdı.

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, İran ile petrol ve doğal gazda swap anlaşması yapmaya hazırlandıklarını duyurdu.

Kazakistan Dışişleri Bakanlığı, Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova’nın iki ülke arasındaki “eşit stratejik ortaklık ruhuna uymayan” açıklamaları nedeniyle Astana Büyükelçisi Aleksey Borodavkin ile oldukça sert bir görüşme yapıldığını bildirdi.

Zakharova, Kazakistan’da bir YouTube kanalına “Rusları şimdi ne kadar çok öldürürsek çocuklarımız, onları o kadar az öldürmek zorunda kalacak.” ifadesini kullanan Ukrayna’nın Astana Büyükelçisi Petr Vrublevskyi’nin tatil sonrası yeniden Astana’da ortaya çıktığını ve resmi etkinliklere katıldığını belirterek, Kazakistan’ın Moskova Büyükelçisi Yermek Köşerbayev’in Bakanlığa çağrıldığını söylemişti.

spot_img

Tümen |Тумен | Төмән | Rusya Şehirleri

Tümen Rusya şehirleri arasında Rusya'nın Asya bölümünün batı eteklerinde bulunuyor ve Tümen Oblastı’nın idari merkezidir. Rusya’nın en eski şehirlerinden birisidir.Bu yazıda Tümen şehrine nasıl...
spot_img
spot_img

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

www.antyapi.com.trspot_img

Gözden Kaçmasın

spot_img
spot_img
faizsiz kredi
gaziantep escort ataşehir escort bayan malatya bayan escort