Göçmen ebeveynlerin çocuklarının Rusça bilmesini sağlamaları gerektiğini söyleyen Kaluga Bölge Valisi Vladislav Şapşa, çocuklara dil öğretme sorumluluğunun ailelere ait olduğunu belirtti.
Kaluga Bölge Valisi Vladislav Şapşa, St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu’nda (SPIEF) RIA Novosti’ye verdiği röportajda, göçmen ebeveynlerin çocuklarının Rusça bilmesinden sorumlu olması gerektiğini ve dil eğitiminin mali yükünün ailelerce karşılanması gerektiğini ifade etti.
Nisan ayında, Kaluga Bölgesi’nde hazırlanan ve Rusya Devlet Duması tarafından kabul edilen, Rusça bilmeyen göçmen çocuklarının okullara kaydının yasaklanmasını öngören yasa yürürlüğe girdi.
Şapşa, “Ebeveynler için çocuklarını okula hazırlamak adına ciddi bir motivasyon daha oluştu” dedi.
Vali, çocuklarını okula hazırlamanın ebeveynler için gelenek olduğunu vurguladı.
Şapşa, “Okullarımızda okumak isteyen herkes, bize gelen herkes bunu yapmalı. Bu tüm dünyada böyledir… Bu, ebeveynlerin görevidir, onlar bu konuda sorumluluk taşımalı. Eğer çocuk Rusça bilmiyorsa ve testleri geçememişse… o zaman ebeveynler, çocuklarını yeterince eğitip hazırlamadıkları için sorumluluk üstlenmeli” ifadelerini kullandı. Vali ayrıca, çocukların yetersiz eğitimiyle ilgili sorumluluğun Rusya’da yasalarda da yer aldığını söyledi.
Şapşa, göçmenlerin çocuklarına Rusça öğretme masraflarını kendilerinin karşılaması gerektiğini belirtti. Vali, bunun Rus vergi mükelleflerinin sırtına yüklenmemesi gerektiğini vurguladı.
Şapşa, “Neden böyle? Dünya genelinde uygulamalar var, buyurun, öğretin, özel ders alın. Biz, bu tür kurslar, hazırlık sınıfları ve programlar için koşullar oluşturmaya hazırız. Ancak bu, bana göre, ülkemize para kazanmak için gelen kişilerin sorumluluğunda olmalı” dedi.
Kaluga Bölgesi’nde göç politikalarıyla ilgili sıkılaştırma süreci, Şapşa’nın 2022 yılı Şubat ayında göç merkezinde Rusça bilmediği hâlde dil yeterlilik sertifikası bulunan bir yabancıyla görüşmesinden sonra başladı. Bu olayın ardından vali, Kaluga Bölgesi’nin yurtdışındaki soydaşların gönüllü olarak Rusya’ya yerleştirilmesine yönelik programdan çekildiğini ve bölge genelinde bazı ekonomik alanlarda yabancıların patentle istihdam edilmesine yasak getirdiğini açıkladı. Sonrasında ise bölge milletvekillerince kabul edilen başka öneriler de gündeme geldi.