Rusya ile Ukrayna arasında İstanbul’da varılan mutabakat doğrultusunda yaralı askerlerin süresiz değişimine başlandığı bildirildi.
Rus müzakere heyetinden bir kaynak, RIA Novosti’ye yaptığı açıklamada, “İstanbul mutabakatı kapsamında süresiz sağlık değişimleri başladı. Taraflar birbirlerine yaralı askerleri teslim ediyor” ifadelerini kullandı.
Rusya Savunma Bakanlığı da Kiev yönetiminin kontrolündeki bölgeden bir grup yaralı Rus askerinin ülkeye döndüğünü açıkladı. Açıklamaya göre, karşılık olarak Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine (VSU) mensup bir grup esir Ukrayna tarafına teslim edildi. Rus askerlerinin şu anda Belarus’ta bulunduğu, tedavi ve rehabilitasyon süreçlerinin ardından Rusya’ya nakledilecekleri bildirildi. Bakanlık, iade edilen esir sayısı hakkında bilgi vermedi.
Ayrıca bugün hayatını kaybeden askerlerin naaşlarının bir kısmı da taraflar arasında değiş tokuş edildi. Rusya, Ukrayna’ya 1200 askerin naaşını teslim etti ancak buna karşılık olarak hiçbir naaş almadı.
İstanbul’daki görüşmeler
2 Haziran’da Türkiye’de Rusya ile Ukrayna arasında müzakerelerin ikinci turu gerçekleştirildi.
Anlaşmaya varılan başlıca maddeler şunlar oldu:
– Ağır yaralı ve hasta askerlerin “herkes herkese” ilkesiyle değişimi;
– 25 yaş altı esirlerin takası;
– Toplam değişim kotasının en az bin kişi olması;
– Rusya’nın tek taraflı olarak Kiev’e altı bin Ukraynalı askerin naaşını teslim etme planı;
– Moskova, bu ölü askerlerin kimliklerini tespit ettiğini bildirdi.
6 Haziran’da Rusya, Ukraynalı askerlerin naaşlarının teslim edilmesine yönelik girişimlerine başladı. Bu kapsamda 1200’den fazla naaş sınır hattına götürüldü. Ancak Ukrayna tarafı, önceden bildirilen tarihe rağmen belirlenen teslim noktasına gelmedi ve birkaç gün boyunca Moskova ile iletişim kurmadı.
Sonuç olarak, ilk aşamadaki naaş değişimi 11 Haziran’da gerçekleşti. Bu kapsamda Ukrayna tarafına 1212 askerin naaşı teslim edilirken, Rusya 27 askerinin cenazesini aldı.