Almanya Başbakanı Friedrich Merz, WDR televizyonuna verdiği demeçte, Almanya’nın Ukrayna’ya sağladığı silahlardaki menzil sınırlamalarını kaldırdığını açıkladı. Merz, bu kararın Birleşik Krallık, Fransa ve ABD’nin aldığı benzer kararlarla uyumlu olduğunu vurguladı.
Merz, “Artık Ukrayna’ya sağladığımız silahların menziline dair herhangi bir kısıtlama söz konusu değil. Bu durum Britanyalılar, Fransızlar, biz ve Amerikalılar için de geçerli. Bu da şu anlama geliyor: Ukrayna artık, örneğin, Rusya topraklarındaki askeri mevzilere saldırı düzenleyerek kendini savunabilir. Daha önce bunu yapamıyordu” ifadelerini kullandı.
Nisan ortasında, Almanya Başbakanı Merz, Avrupa’daki ortaklarla mutabakat sağlanması durumunda Ukrayna’ya Taurus seyir füzeleri sevk edilebileceğini dile getirmişti. Ancak kısa bir süre sonra, uzun menzilli silahların teslimatının şimdilik planlanmadığını bildirmişti. Merz, bu tür bir kararın alınmasının uzun süreli askerî eğitim gerektireceğini belirtmişti. Ayrıca Taurus füzelerinin gönderilmesiyle ilgili tartışmaların kamuoyu önünde yürütülmemesi gerektiğini söylemişti.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova ise yaptığı açıklamada, Almanya’ya ait füzelerle Rusya’daki herhangi bir hedefin vurulmasının, Berlin’in Ukrayna’nın yanında doğrudan savaşa katılması anlamına geleceğini vurguladı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de daha önce yaptığı açıklamada, Ukrayna ordusunun uzun menzilli, yüksek hassasiyetli silahları yalnızca NATO ülkelerinin askeri desteğiyle kullanabileceğini belirtmişti. Bu durumun, Batı’nın Ukrayna’daki çatışmalara doğrudan dahil olduğunu ve çatışmanın doğasını köklü biçimde değiştirdiğini ifade etmişti.
Geçen yıl kasım ayında, dönemin ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna’ya Rusya topraklarına saldırı düzenleyebilecek ATACMS taktik füzelerinin kullanımına ilk kez onay vermişti. Benzer şekilde, Birleşik Krallık ve Fransa da Storm Shadow ve SCALP füzeleri için aynı türden bir izin sağlamıştı.