Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, CNN televizyonuna yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın 30 günlük ateşkes teklifinin Moskova tarafından değerlendirileceğini söyledi. “Bu yeni bir gelişme, düşüneceğiz. Kendi tutumumuz var” ifadelerini kullandı.
Gazetecinin, Rusya’nın bu teklifi reddetmesi hâlinde yeni yaptırımlarla baskı altına alınacağı yönündeki iddiaları hatırlatması üzerine Peskov, “Öyle düşünmüyorum” yanıtını verdi.
Peskov, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Zafer Günü kutlamaları sırasında üç günlük ateşkes önerdiğini hatırlatarak, “Kiev’in bu öneriye verdiği yanıtı duydunuz mu? Biz de duymadık. Kiev’in bu teklife yanıt vermemesi ya da kabul etmemesi nedeniyle eleştirildiğini duydunuz mu? Hayır. Eğer gerçekten ateşkese hazırsa, neden üç günlüğüne gerçekleştirmeyelim?” dedi.
Kremlin Sözcüsü, Avrupa’nın giderek daha açık şekilde çatışmacı bir tutum benimsediğini savundu ve “Tarihe bakarsanız, Rusya’nın baskıya dayanıklı olduğunu görürsünüz. Diyaloğa açığız, çözüme yönelik girişimleri ve arabuluculuk çabalarını memnuniyetle karşılıyoruz” diye konuştu. Ancak Peskov, baskıyla bir sonuca ulaşmanın mümkün olmadığını da vurguladı.
Aynı gün, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Friedrich Merz, Birleşik Krallık Başbakanı Keir Starmer ve Polonya Başbakanı Donald Tusk’un Kiev’e, “istekliler koalisyonu” toplantısı için geldiği bildirildi. Liderler, toplantı öncesinde yayımladıkları ortak açıklamada, Rusya’nın Ukrayna’nın ateşkes koşullarını kabul etmemesi durumunda yeni yaptırımlar uygulanacağı uyarısında bulunmuştu.
Peskov, daha önce ABC News kanalına verdiği röportajda, Moskova’nın ABD yönetiminin ateşkes önerisini ilk anda desteklediğini ancak çok sayıda önemli detay bulunduğunu söylemişti. Batı’nın Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’ne (VSU) silah sevkiyatını durdurmaması hâlinde bunun Kiev’e avantaj sağlayacağını ve seferberliğe devam etmesine olanak tanıyacağını belirtmişti.
Kremlin yetkilisi, Rusya’nın çatışmanın çözümü için elinden geleni yaptığını ancak Ukrayna’nın müzakereden kaçındığını da sözlerine ekledi.