spot_img
14.4 C
Moskova
spot_img
Ana SayfaDiğerMoskova'da nereye gidilir: Başkentte en çok ziyaret edilen 50 nokta

Moskova’da nereye gidilir: Başkentte en çok ziyaret edilen 50 nokta

Dünyanın yaşam şartları açısından en iyi şehirlerinin başında gelen Rusya’nın başkenti Moskova’da gezilebilecek yerler, Moskova’da nereye gidilir, Moskova’da nereler görülmeli?

Yerli ve yabancı turistler için Moskova’nın en popüler 50 noktasını sizler için derledik.

1. Kızıl Meydan

Kızıl Meydan

Kızıl Meydan, haklı olarak Moskova’daki mutlaka görülmesi gereken  en popüler yerler listesinin başında geliyor. Yüzyıllar boyunca anıtsallığı ve asil ihtişamıyla hayal gücünü etkileyen meydanda devletin kaderi belirlenirken, küresel ölçekte olayların yaşandığı meydan olarak biliniyor. Aynı zamanda Rusya’nın en önemli bayramlarından 9 Mayıs Zafer Bayramı burada kutlanıyor.Rusya’nın muhteşem tarihine tanık olan meydanı yerli yabancı tüm turistler kendi gözleriyle görmek için buraya geliyor.

Ülkenin ana meydanının başlıca turistik yerleri: Aziz Basil Katedrali, Lobnoye Mesto, Devlet Tarih Müzesi Binası, Lenin’in Mozolesi, Kazan Katedrali, sönmeyen kutsal ateş ve Kremlin kuleleri, görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor.

2. GUM AVM

Kızıl Meydan’da konumlanan GUM Alışveriş Merkezi (AVM), ülkenin en ünlü mağazası olarak birinci sınıf benzersiz tarihi mimarıyla şehrin tam teşekküllü bir kartviziti olarak dikkat çekiyor.

Rus tarzı mimarisi ve yüksek kemerli bağlantı noktalarıyla organik olarak Kızıl Meydan’ın genel konseptine uyan GUM, onu daha etkileyici ve parlak hale getiriyor.

GUM, dünyanın en önemli markalarının butiklerini barındıran Rusya’nın en prestijli alışveriş ve eğlence merkezi olurken, seçkin mağazalara ve orijinal iç mekanlara ek olarak, burada geçmiş dönemin ruhunu koruyan ilginç yerler de bulunuyor.Bunlar arasında 1906’da açılan merkezi çeşme, mimar Pomerantsev tarafından tasarlanan tarihi bir tuvalet, Sovyetlerin ilk fast food restoranı 57 numaralı lokanta (Stolovaya) ve meşhur dondurması da dikkat çekiyor.

Adres: Kızıl Meydan, 3 (Metro: Okhotny Ryad )

Çalışma saatleri: her gün 10:00 – 22:00 arası

3.  Moskova Kremlin Müzesi

1806 yılında Çar Aleksandr tarafından cephanelik temelinde kurulan ve Kremlin sınırları içerisinde bulunan kompleks, 1991’de müzeye çevrildikten sonra 2018’de dünyanın en popüler müzeleri listesine girmişti.

Kremlin resmi verilere göre, her yıl 3 milyona kadar turistin ziyaret ettiği Moskova Kremlin Müzesi’nde cephanelik, elmas deposu, Patrik Odaları, Başmelek Katedralleri, Oniki Havariler Tapınağı ve Büyük İvan Çan Kulesi, görülmeye değer yerler arasında bulunuyor.

Çalışma saatleri:  Perşembe günü hariç her gün, 09:00-17:00 arası

4. Lenin’in Mozolesi

1924’ten beri  Vladimir İlyiç Lenin’in tahnit edilmiş naaşının bulunduğu ve halka ziyarete açık olan Kızıl Meydan’daki anıt mezar, ülkenin en çok ziyaret edilen ve aynı zamanda tartışmalı yerlerinden biridir.

Sovyet döneminde, proletaryanın liderini anıt mezarda anmak için kilometrelerce uzunlukta kuyruklar oluşurken, şimdi ise eskisi gibi uzun kuyrukların ve heyecanın yaşanmadığı mozoleyi yine de Rusya’ya gelen turistlerin mutlaka görmesi gerekiyor.

Rus mimar Aleksey Schusev tarafından neo-Mısır piramidal dizayndan etkilenerek yapılan ve eni 24, yüksekliği 12 metre olan mozoledeki kırmızı renkli granit komünizmi, siyah labrador taşı ise yası temsil ediyor.

Çalışma saatleri:  Pazartesi ve Cuma hariç her gün saat 10:00-13:00 arası

5. Aleksandr Bahçesi

Kremlin Sarayı’nın batıda kalan duvarları yakınındaki tarihi park, 1812’de Napolyon’un ordusuna karşı savaşta kazanılan zaferin onuruna kurulurken, zamanın en iyi mimarları Bove, Davydov, Petrov gibi zamanın en iyi mimarlarının projede emek verdiği biliniyor.

Mimarların çalışmalarının sonucunda ideal bir yerleşim düzenine sahip harika bir bahçe konumuna gelen park, Moskova’ya gelen yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri olarak göze çarpıyor.

Bakımlı çiçekleri, rahat gezi alanları ve konforlu dinlenme alanları nın yanı sıra, II. Dünya Savaşı sırasında öldürülen Sovyet askerlerine has bir savaş anıtı olan Meçhul Asker Anıtı’na ve sönmeyen zafer ateşine de ev sahipliği yapıyor.

6. VDNKH Parkı

Bir zamanların görkemli tarım fuar merkezi olan ve ülkedeki Sovyet döneminin en büyük anıtlarından birine sahip olan VDNKH, daha sonra parka dönüştürülerek birçok çeşme, müze, sergi, spor ve oyun alanı ile birlikte konser salonlarına sahip açıkhava tema parkına çevrildi.

Yerli ve yabancı turistlerin mutlak uğrak noktası olan parkta, özellikle çocuklu aileler için birçok eğlence fırsatı bulunuyor.

Adres: Prospekt Mira Caddesi, No: 119 (Metro VDNKH)

7. Kozmonot Müzesi

Dünyanın en ilginç bilim ve teknoloji müzelerinden biri olan ve VDNKH Parkı’nda yer alan Kozmonot Müzesi, 1964 yılında efsanevi tasarımcı Korolyov’un girişimiyle açılırken, tematik bir müzenin oluşturulması, uzaya ilk insanlı uçuşun 20. yıldönümüne denk gelecek şekilde planlanmıştı.

Geniş sergi salonlarına sahip olan müze, 8 farklı sergi salonuna bölünürken, ayrıca küçük bir sinema ve konferans salonu da bulunmaktadır.

Kozmonot Müzesi’nde sergilenen koleksiyonun 93 bin parçadan oluştuğu bilinirken, koleksiyonda orijinal uzay ekipmanı, belgeler, güzel sanatlar, nümismatik, malzeme kalıntıları, uzay aracı modeller ve simülatörler bulunuyor.

Müze, uzay araştırmalarının tarihi ve uzay biliminin geleceği ile ilgilenen insanlar için düzenli olarak eğitim etkinliklerine ev sahipliği yapıyor.

ADRES: Prospekt Mira Caddesi, No: 111 (Metro: VDNKH)

Çalışma saatleri: Salı ve Çarşamba saat 10:00 – 19:00 arası, Perşembe saat 10:00 – 21:00, Cuma  saat 10:00 – 19:00, Cumartesi 10:00 – 21:00 :00, Pazar günleri 10:00 – 19:00 arası.

8. Moskvarium

Başkent’te 2015 yılında Avrupa’nın en büyük Deniz Biyolojisi ve Oşinografi Merkezi olarak hizmete giren Moskvarium, VDNKH Parkı’nda 53 bin metrekarelik alanda genç yaşlı tüm turistlerin ilgi odağı olmayı başardı.

Tema parkı formatında oluşturulan ve Avrupa’nın en büyük akvaryumu ünvanını alan Moskvarium, hem eğlenceli hem de eğitici programlarıyla birçok deniz canlısına ev sahipliği yaparken, dünyanın çeşitli denizlerinin ekosistemleri hakkında bilgi edinilebilecek bir ansiklopedi olarak biliniyor.

Kompleks, amaca ve eğlence tercihlerine göre bölümlere ayrılırken, tesislerde yunuslarla yüzme merkezi ve yüzlerce deniz canlısını barındıran düzinelerce akvaryum bulunduruyor.

Adres: Prospekt Mira Caddesi, No: 119, (Metro VDNKH)

Çalışma saatleri: her gün 10:00 – 22:00 arası

9. Ostankino Kulesi

1967 yılında inşa edildiğinde dünyanın en yüksek yapısı ilan edilen Ostankino Kulesi, şu anda bu sıralamada sekizinci sırada yer almasına rağmen 540 metrelik yüksekliğiyle hala yerli ve yabancı turistler için etkileyici bir görkeme sahip.

Her yıl yüz binlerce turist tarafından ziyaret edilen ilginç bir turistik merkez haline gelen kulede üç seviyeli ve saygın bir restoran, şık bir bistro ve uygun fiyatlı bir kafeyi içeren 360 derece dönebilen efsanevi restoran kompleksi 7 NEBO bulunuyor.

Kulede üç izleme platformu bulunurken, biri 85’inci metredeki teknik gözlem katı, ikincisi 340 metre yükseklikteki gözlem bölümü, üçüncüsü ise yükseklik korkusu olmayanlar için kurulan 337 metre yükseklikteki şeffaf zeminli  gözlem bölümü olarak hizmette.

Turistler, tüm konumlardan Moskova manzarasını izleyebiliyor.

Adres: Akademisyen Koroleva Caddesi, No: 15, (Metro VDNKH) 

Çalışma saatleri: her gün 10:00 – 23:00 arası

10. Gorki Parkı

Ünlü Rus yazarı Maksim Gorki’nin ismini alan Gorki Parkı, 1928’de Sovyet işçileri için  kitlesel eğlence merkezi olarak kurulmuş, geniş bir alana yetişkinler için ilgi çekici dinlenme yerleri, dekoratif göl ve sergi alanları inşa edilişti.

Genç nesil için ise birçok spor alanı ve buz pistinin de yer aldığı park, 120 hektarlık bir alana sahip Moskova’nın en büyük park alanlarında sayılıyor.

Birkaç yıl önce tamamen yeniden inşa edilen Gorki Park’ta eski cazibe merkezleri modern yapılarla değiştirilirken, aynı zamanda orijinal düzeni de korundu.

Gorki Park’ta  düzenli olarak çeşitli yarışmalar, ilginç sergiler, kültürel etkinlikler ve festivaller düzenlenmektedir.

Adres: Krımski Val, No:9 (Metro Oktyabrskaya)

11- Gorki Park’taki büyük bahçe

Başkentteki en eski belediye park alanlarından olan  Gorki Parkı’nın bir parçası olan ve “Neskuçniy Sad” (eğlenceli park) olarak adlandırılan 59 hektarlık yeşillik alanda bir zamanlar Trubetskoy, Golitsyn ve Orlov’a ait konaklar yer alıyordu.

Geçen yüzyılda Moskova Belediyesi tarafından büyük bir yürüyüş alanına dönüştürülmek üzere satın alınan büyük bahçede eski aristokrat konakları korunurken, bazı binalarda düğün, konser ve benzeri kültür etkinliklerinin de düzenlendiği biliniyor. Kont Orlov-Chesmensky’nin binicilik arenası ve dekoratif köprülerin olduğu büyük bahçede sonbaharın en güzel manzarası görülebilirken, parkın derinliklerinde, güzel göletlerin etrafında koşu parkurları ve spor alanları yer alıyor.

Bahçe içinde çocuklar için oyun alanları, mini hayvanat bahçesi ve modern cazibe merkezleri de bulunmaktadır.

12. Geleceğin parkı Zaryadye 

Moskovalılar için aslında yeni bir park olan Zaryadye Parkı, modern teknolojinin geçmişle iç içe geçtiği ve mimari ve mühendislik yeniliklerinin lüks bir doğal peyzaja uyumlu bir şekilde yaşadığı en yeni ve büyük başkent parkları arasında bulunuyor.

Nadir ve egzotik olanlar da dahil olmak üzere yaklaşık bir milyon bitkinin görülebileceği Zaryadye Parkı’nda aynı zamanda sergi ve önemli uluslararası forumlar da düzenleniyor.

Ünlü Times dergisine göre, 2017’de açılan yeni park başkentteki en popüler kamusal alan ve dünyada dinlenmek için en iyi şehir parklarından biri haline şimdiden gelmiş durumda.

Moskova Nehri’ne uzanan yürüyüş köprüsünü bulunduran park, aynı zamanda büyük bir amfitiyatro ile bilim ve eğitim merkezine de sahip.

Adres: Varvarka Caddesi, No: 6 (Metro Kitay-Gorod)

13. Poklonnaya Tepesi’ndeki Zafer Parkı

SSCB’nin Nazi Almanyası’na karşı verdiği Büyük Vatanseverlik Savaşı’nın kahramanlarının anısına kurulmuş büyük bir anıt kompleksi olarak bilinen Zafer Parkı, mimarı açıdan 9 Mayıs 1945’te ilan edilen Zafer Günü’nün her bir unsurunun derin bir sembolik anlamını taşıyor.

1995 yılında açılan ve büyük bir alana yayılan parkta, bin 418 gün süren savaşa adanan 141,8 metre yüksekliğindeki dikilitaş ve bin 418 çeşme bulunurken, Poklonnaya Tepesi’nde zafere katkıda bulunan farklı inançlara sahip Rus toplumunu temsil eden bir Ortodoks kilisesi, bir cami ve bir sinagog yer alıyor.

Parkın topraklarında savaş gazilerine adanan anıtlar görülebilirken, aynı zamanda birinci Dünya Savaşı’nın kahramanları, Halkların Trajedisi heykeli ve Savaş Yılları Çeşmesi, görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor.

Adres: Metro Park Pobedi- Парк Победы (Zafer Parkı)

14. Sokolniki Parkı

Rus düklerinin 15. yüzyılda avlanmaya geldiği ve Moskova’nın en eski parklarından olan Sokolniki, daha sonra Büyük Petro tarafından düzenlenerek büyük etkinliklerin düzenlendiği bir park alanına dönüştürülmüştü.

Doğal ve tarihi park, başkent belediyesi tarafından özel olarak korunan bir alan olmakla birlikte bölümlere ayrılmış durumda. Parkın tarihi bölümü, yürüyüş bölümü ve aynı zamanda Moskova’nın en büyük buz pateni pistine sahip olduğu bilinirken, şehirden kopamayanlar için ideal dinlenme koşullarına sahiptir.

Sokolniki Parkı’nda ilginç müzeler, oyun alanları ve spor alanlarıyla birlikte Rusya’nın en uzun tüp kaydırağı, koşu ve bisiklet parkurları ve piknik alanları bulunuyor.

Adres: Sokolnichesky Val Caddesi (Metro Sokolniki)

15. Moskova Planetaryumu

Dünyanın en büyük ve Rusya’daki ilk gözlem evlerinden biri olan Moskova planetaryumu, başkentin ilginç cazibe ve benzersiz bilim ve eğitim merkezlerinden biri olarak tanınıyor.

Gezegen, doğa bilimleri, astronomi, uzay bilimleri, fizik ve matematik gibi disiplinleri yaygınlaştırmayı amaçlayan merkez, büyük ölçekli bir yeniden yapılanmadan sonra Avrupa ve dünyadaki önde gelen uzman kurumlarla kolayca rekabet edebilecek düzeye ulaştırıldı.

Planetaryum binası birkaç seviyeye ayrılırken, yeraltında bir sergi salonu, etkileşimli ve interaktif Lunarium sergisi ve bir 4D sinema bulunuyor.

Uzayın fethine adanmış bir sergiyle birlikte Urania Müzesi’nin salonlarına sahip olan merkezin ikinci katında Sky Park astronomik alanı, küçük ve büyük gözlemevleri, meteorit koleksiyonu ve Zeiss tarihi ekipmanları da bulunuyor. Kubbenin altında, üçüncü katta güçlü bir projektöre sahip ana Yıldız Salonu da ziyaretçilere açık.

Adres: Sadovaya-Kudrinskaya Caddesi, 5, bina 1 (Metro Barrikadnaya)

Çalışma saatleri: Salı günleri hariç her gün 10:00- 21:00 arası

16-Moskova Hayvanat Bahçesi

Rusya’daki ilk hayvanat bahçesi olan başkentteki Moskova Hayvanat Bahçesi, ülkenin en büyük hayvanat bahçesi statüsüne sahip olurken, şehrin merkezinde doğal ortamda nadir bulunan vahşi hayvan türlerinin araştırılması ve korunmasıyla ilgili uluslararası kuruluşların aktif bir üyesi olarak faaliyet gösteriyor.

Dünyanın farklı yerlerinden buraya getirilen 10 binden fazla memeli, sürüngen, kuş, balık, omurgasız, amfibi ve benzeri birçok hayvanın toplam 332 hektarlık bir alanda yaşadığı Moskova Hayvanat Bahçesi’nin tüm sakinleri, başkentteki uzun kış mevsimine rağmen her tür için ideal koşullara uygun açık ve kapalı alanlarda yaşamını rahatça sürdürebiliyor.

Adres: Bolshaya Gruzinskaya caddesi (Metro Krasnopresnenskaya)

Çalışma saatleri: Her gün 09:00- 18:00 arası

17- MOSFILM Film Stüdyoları Müzesi

yediden yetmişe herkesin birçok yerli dizi ve filmin çekildiği stüdyolarını ziyaret etme arzusu, Rus sinemasının merkezi olan Mosfilm tarafından 1995 yılı itibariyle kurulan MOSFILM Film Stüdyoları Müzesi sayesinde gerçekleşti.

Rus sinemasının gizemli perde arkası ile tanışma fırsatı bulan ziyaretçiler, Mosfilm Müzesi’nde ünlü filmlerden akılda kalan sahneleri, tarihi kostümleri, aksesuarları, efsanevi oyuncuların kişisel eşyalarını ve daha birçok sinemayı ilgilendiren ekipmanı görebiliyor.

Filmlerde kullanılan eski model araba koleksiyonu, müzenin özel bir gurur kaynağı olurken, Bu sergide Stirlitz’in kullandığı Mercedes-Benz, Detochkin tarafından kaçırılan Volga, Mançurya İmparatoru’nun sahibi olduğu Buick-Ait, Packard pilotu Chkalov ve diğer tarihi arabalar gibi nadir otomobilleri içeriyor.

Stüdyolar arasında eski Moskova sokakları ve eski St. Petersburg sokakları da gezilebiliyor

Adres: Mosfilmovskaya caddesi, 1 (Metro Lomonosovsky Prospekt)

Çalışma saatleri: Her gün 10.00-18.30 arası

18- Eğlenceli bilimler müzesi “Experimentanium”

Çocukların ve ebeveynlerinin doğrudan bilimsel deneylere katılabildiği ilginç bir özel müze olan Experimentanium, aileler için popüler bir eğlence merkezi niteliği taşıyor. Akustik, fizik, kimya, mekanik, optik, elektromanyetizma, anatomi ve robotik gibi bilim alanlarının temel ilkelerini gösteren yüzlerce etkileşimli sergiyi bir arada toplayan müzedeki koleksiyonun büyük bölümü çalışanları tarafından yaratılırken, koleksiyon, Avrupa, Asya ve Amerikalı bilim adamları ile etkileşim sayesinde düzenli olarak güncelleniyor.

Experimentanium, kasırgaların ve gök gürültülü bulutların doğuşunu, dalgaların ve girdapların oluşumunu, Rönesans dönemindeki yeni icatları ve ünlü Tesla’nın plazma topunu ziyaretçilere sunuyor.

Adres: Leningradsky prospekt, 80, bldg. 11 (Metro Sokol)

Çalışma saatleri: Pazartesi-Cuma: 09:30 – 19:00, Cumartesi ve Pazar:10:00-20:00

19- Vadim Zadorozhny Teknoloji Müzesi

Ülkenin en büyük özel teknoloji müzesi, yüzlerce retro otomobil, askeri ve tarım aracı, küçük silah, fotoğraf ve radyo ekipmanı ve diğer tematik sergileri içeren birinci sınıf Rus koleksiyonuna sahip olmasıyla ünlenirken, müzede sergilenen koleksiyonun mükemmel biçimde korunmuş olması dikkat çekiyor.

En ilginç arabalar arasında 90’ların başına kadar sıradan bir garajda ​​nahoş bir biçimde bekleyen  1929 yapım Buick, Yuri Gagarin’in arabası, Hitler’in geçit törenlerinde kullandığı Grosser-Mercedes-770, Stalin ve Beria’nın zırhlı ZIS’leri, Brejnev, Gorbaçov ve Yeltsin’in arabaları yer alıyor.

Koleksiyonda 35 uçak, 190 motosiklet ve çok sayıda diğer nadir ekipman bulunuyor.

Adres: Ilyinskoye karayolu, 4. kilometre, c8, Arkhangelskoye köyü

Çalışma saatleri: Salı- Cuma: 10.00-19.00, Cumartesi ve Pazar: 10.00- 20.00

20- Soğuk Savaş Müzesi “Bunker-42”

Soğuk Savaş döneminde stratejik öneme sahip olan ve yerin altında bulunan gizli bunkerin müzeye dönüştürüldüğü Soğuk Savaş Müzesi Bunker-42, 7 bin metrekareden fazla bir alanı kaplarken, 65 metre derinlikte ABD ile nükleer silah yarışı içerisinde bulunan SSCB ordusunun Soğuk Savaş’ın zirvesinde yarattığı gerçek bir sığınak olarak günümüze kadar varlığını sürdürüyor.

Karayip krizi döneminden bu yana en sıra dışı koleksiyonların görülebileceği müzede, tarihi iç mekanlara ve korunmuş altyapıya sahip sığınağın ziyaretçileri, Soğuk Savaş’ın gerçeklerini hissedebiliyor.

Bunker olarak tabir edilen sığınakta, sergi salonu, merkezi kontrol paneli, mühendislik sistemleri, yemek odası ve eğlence alanı bulunuyor.

Sergiler arasında nadir kimyasal koruyucu giysiler, geçen yüzyılın radyo sistenleri, gaz maskeleri, propaganda posterleri ve daha birçok Soğuk Savaş materyali bulunuyor.

Adres: 5. Kotelnichesky Sokak, 11 (Metro Taganskaya)

Çalışma saatleri: Her gün saat 11.00- 20.00

21- Devlet Tretyakov Galerisi

Tretyakov ya da Ruslar arasında Tretyakovskaya Galerisi olarak adlandırılan eşsiz müze, dünyaca ünlü Rus ressamlarına ait dünyanın en büyük resim koleksiyonuna ev sahipliği yapan paha biçilmez bir devlet hazinesi olarak biliniyor.

Eşsiz müze, 1856 yılında kendi resim, çizim ve heykel koleksiyonunu şehir mülküne bağışlayan Rus tüccar Pavel Tretyakov tarafından kuruldu.

Hayırsever tüccar, sadece sanat eserleri toplamakla kalmazken, yetenekli Rus ressamları mali olarak destekledi. Büyük ölçüde onun yardımı sayesinde dünyanın Vasnetsov, Makovsky, Maksimov, Pryanishnikov gibi ressamları öğrendiği biliniyor.

Galeride yaklaşık 250 sanatçının yaklaşık 130 bin eseri sergilenirken, bu sanatçıların en bilinenleri arasında Andrey Rublev, İvan Ayvazovski, Viktor Vasnetsov ve İlya Repin sayılabilir.

Şimdi müze, Krymsky Val’de büyük bir sergi kompleksi, V. M. Vasnetsov’un ev müzesi, A. M. Vasnetsov’un müze dairesi, Maly Tolmachevsky ve Lavrushensky şeritlerindeki ana binalar içeren büyük bir müze kompleksi olarak hizmet veriyor.

Adres: Lavrushinsky sokak, 10 (Metro Tretyakovskaya)

Çalışma saatleri: Salı ve Çarşamba: 10.00 – 17.00, Perşembe ve Cumartesi: 10.00 – 20.00, Pazar günleri: 10.00 – 21.00

22- Yeni Tretyakov Galerisi

Devlet Tretyakov Galerisi’nin bir şubesi olarak 1986’da Kırımski Val’deki Muzeon Park’ta açılan Yeni Tretyakov, Sovyet modernizmi tarzında inşa edilen ve daha modern ressamların eserlerini içeren ikinci dev galeri niteliği taşıyor.

Özellikle 20. yüzyıl sanatçılarının tablolarını barındırmak için inşa edilen Tretyakov Galerisi’nin şubesinde geçen yüzyılın yerli sanat eserleri ile tanışabilen ziyaretçiler, 1900-1920’lerin Rus avangardı, Kandinsky, Chagall, Malevich, Popova, Filonov’un eserleri ve ardından sosyal gerçekçilik dönemiyle birlikte 80’lerin yeraltı ustalarının resimleriyle tanışabiliyor.

Yeni Tretyakov Galerisi binasında düzenli olarak sergiler ve tematik etkinlikler düzenlenirken, aynı zamanda bir Çocuk Sanat Atölyesi de bulunmaktadır.

Adres: Krymsky Val, 10 (Metro Oktyabrskaya)

Çalışma saatleri: Salı ve Çarşamba: 10.00 – 18.00, Perşembe ve Pazar: 10.00 – 21.00

23- Devlet Darwin Müzesi

Avrupa’nın en büyük evrim müzelerinden biri olan Darwin Müzesi, 1907’de biyolog Aleksandr Kots tarafından yaratıldı. İlk serginin temeli, doldurulmuş nadir hayvanlardan oluşan bilim insanının kişisel koleksiyonu olurken, müzede sergilenen eserler, daha sonra sponsorlar ve Kots’un meslektaşları Przhevalsky, Krasovsky, Artobolevsky ve diğer biyologlar sayesinde büyüdü.

Şimdi Darwin Müzesi’nin koleksiyonu yaklaşık 400 bin parça içerirken, anormal renklere sahip dünyanın en büyük doldurulmuş hayvan koleksiyonu arasında soyu tükenmiş kuşların iskeletleri, seçkin hayvan sanatçılarının eserleri dahil çok uzun zaman önce dünyada kaybolan hayvanları canlandırabilen multimedya teknolojileri de dahil edildi.

Adres: Vavilova sokak, 57 (Metro Akademicheskaya)

Çalışma saatleri: Salı ve Çarşamba 10.00 – 18.00, Perşembe: 10.00 – 21.00, Cuma – Pazar 10.00 – 18.00

24- Izmailovsky Kremlin

1998 ve 2007 yılları arasında inşa edilen Moskova’daki en sıradışı eğlence kompleksi olan İzmailovsky Kremlin, eski Rus ahşap mimarisi tarzında tasarlanırken, Çarlık ailesi Romanov hanedanından ikinci çarın ikametgahı olan Sessiz Aleksey malikanesinin planlarını ve eskizlerini kullanıldı.

Kültür ve eğlence kompleksi dokuz kalıcı sergi içerirken, Rus Filosu Vakfı Müzesi, Halk Oyuncakları, Hamur Tarihi, Votka Tarihi Müzesi, Moskova Animasyon Müzesi ve diğer interaktif müzeleri de içerirken, kompleks içerisinde güzel sanatlar, el sanatları, hediyelik eşya ve antika eşyalar da satın alınabiliyor.

ADRES: Izmailovskoe caddesi (Metro Partizanskaya)

Çalışma saatleri: Hergün 08.00 – 21.00

25- Izmailovsky Parkı

Başkentin en büyük park alanlarından biri olan Izmailovsky Parkı, Moskova’nın en önemli kültürel miraslarından biri olarak görülüyor.

Av ve Avrupa peyzaj kültürünün hayranı olan Romanov hanedanından ikinci Rus çarı I. Aleksey veya tam adıyla Aleksey Mihayloviç Romanov’a ait olan kraliyet mülkünün bulunduğu parkta, çarın saltanatı sırasında mağaralar, çeşmeler, dekoratif göletler ve labirentlerle bu topraklarda eşsiz bir bahçe yaratılmıştı. Ortasında yapay bir ada bulunan Yuvarlak Göl, eski görkemini halen sürdürürken, parkın kapladığı alan bin 534 hektara ulaşıyor.

Farklı bir tatil için ihtiyacınız olan her şeye sahip bu parkta doğayla birlikte yaz aylarında önemli hale gelen gölgeli sokaklar, konforlu banklar, spor ve oyun alanları, çocuklar ve yetişkinler için modern eğlence yerleri, 5D ve 7D sinema ve  açık havada spor alanları da yer alıyor.

Adres, Büyük Daire Bulvarı (Metro Shosse Entuziastov)

26- Puşkin Devlet Güzel Sanatlar Müzesi

Puşkin Müzesi ya da tam adıyla Puşkin Devlet Güzel Sanatlar Müzesi, Rusya’nın başkenti Moskova’da bulunan güzel sanatlar müzesi. 1397 yılında bu ismi alan müze, antik Mısır’dan çağdaş Avrupa sanatçılarının eserlerine kadar geniş bir koleksiyona sahip ülkenin en değerli miraslarından biri olarak aynı zamanda büyük bir yabancı sanat eseri koleksiyonuna sahiptir.

Müzedeki eserler antik Mısır piktogramlarından Pablo Picasso’ya kadar uzanırken, Moskova’daki en zengin Avrupa sanatı koleksiyonuna sahip olan müzedeki antik Mısır eserlerinin 600 parçalık bir kısmı oryantalist Golenişev’in Mısır’dan getirdiği parçalardan oluşuyor.

Toplamda 700 binden fazla öğeyi kapsayan müzede güzel sanatlar koleksiyonlarının dışında arkeoloji ve nümismatik koleksiyonları da bulunmaktadır.

II. Dünya Savaşı sonlarına doğru Kızıl Ordu’nun Bergama Müzesi’nden gasp ettiği ve Türkiye’den kaçırılmış oldukça önemli Troya Hazinesi (Truva) de müzedeki koleksiyonlara dahildir.

Şekin’in 12 ve 14. yüzyıl İtalyan ressamlarına ait eserlerden oluşan koleksiyonu da müzenin önemini artırıyor.

Müze kompleksinin kendisi beş binadan oluşmaktadır.

Adres: Volkhonka Caddesi 12 (Metro Kropotkinskaya)

Çalışma saatleri: Salı ve Çarşamba: 11.00 – 19.00, Perşembe ve Cuma: 11.00 – 20.00, Cumartesi ve Pazar: 11.00 – 19.00

27- Kolomenskoye Müzesi

Eski Rus mimarisine sahip olan Kolomenskoe Müzesi, Romanov hanedanından ikinci Rus çarı I. Aleksey veya tam adıyla Aleksey Mihayloviç Romanov’a ait eski konutunun bir parçası olarak ziyaretçiler için Çarlık dönemini hatırlatan birçok eseri bulunduruyor.

Kolomenskoye Müzesi’nde Çar Birinci Aleksey’in yeniden yaratılan ahşap sarayı, Büyük Petro’nun evi, 17. yüzyıldan kalma Vodovzvodnaya kulesi ve  16. yüzyıldan kalma birçok tarihi ve kültürel anıt bulunmaktadır.

Adres: Andropova Caddesi, 39 (Metro Kolomenskaya)

Çalışma saatleri: Her gün 06.00 – 22.00

28- Çar Aleksey Mihayloviç’in Kolomensky Sarayı

17. yüzyılın ortalarında Kolomenskoye’de avcılık hobisi nedeniyle kendisine özel saray inşa eden Çar Aleksey Mihayloviç’in evi, daha sonra müzeye dönüştürüldü.

Kule kafesleri, geçitleri, tarihi tablolar ve önemli eserlerle oyulan duvarlarıyla 270 odadan oluşan inanılmaz güzel bir ahşap saray. 18. yüzyılda bakımsızlıktan çürümeye bırakılmıştı.

Eşsiz sarayın restorasyonu kararı 1990’lı yıllarda verilirken, sarayın eski planları ve eskizlerini kullanan mimarlar, Aleksey Mihayloviç’in konutunun tam bir kopyasını inşa ederek aynı zamanda orijinal iç mekanları da restore etti.

Şimdi 24 odasının ziyaretçilere açık olduğu sarayda kral köşkleri (10 salon), yemek odası, yatak odası, ofis, taht ve sohbet odalarıyla birlikte kraliçe ve şehzadelerin konakları, ziyaretçilere açık durumda.

Adres: Andropova Caddesi, 39, bina 69 (Metro Kashirskaya)

Çalışma saatleri: Salı- Pazar günleri saat: 10.00 – 18.00 arası

29- Tsaritsyno Müzesi

Çalık döneminden kalan ünlü Tsaritsyno Sarayı, neo-Gotik tarzda inşa edilen eşsiz bir mimari anıt olarak biliniyor. Asla amacına uygun olarak kullanılmayan imparatorluk konutu, korunmuş park düzeni ve şaşırtıcı derecede güzel eski binaları ile şimdi Moskova’nın en ilgi çekici yerlerinden biri halini alırken, müzenin en ilginç nesneleri arasında Büyük ve Küçük Saraylar, Mutfak Binası, Opera Binası, Milovid ve Nerastankino pavyonları, sera kompleksi, Harabe Kulesi, ışık ve müzik çeşmesi, birinci, ikinci ve üçüncü Süvari Kolordusu, Üzüm Kapıları, Bolşoy ve Figürlü köprüler ile birlikte meşhur çardak olan “Ceres Tapınağı” yer alıyor.

Adres: Dolskaya caddesi, 1 (Metro Tsaritsyno)

Çalışma saatleri: Her gün saat 06.00 – 00.00 arası

30- Kuskovo Müzesi

Rus Kontu Sheremetev ailesinin yazlık ikametgahı, çağdaş entellektüeller tarafından “Rus Versayı” olarak adlandırılırken, özellikle kitlesel eğlence ve büyük resepsiyonlar için yaratılan mülk, Fransız sarayından eksik kalmıyor.

Kontun malikanesinde, hayvanat bahçesine sahip bakımlı düzenli bir parktan mermer figürlü rahat çardaklara kadar her şeyin ziyaretçilere sunulduğu müzede birçok eğlence imkanı bulunuyor.

Paha biçilmez bir mimari ve tarihi anıt olan Kuskovo, popüler bir turistik cazibe merkezi halini alırken, otantik mobilyalara ve iç tasarıma sahip Büyük Saray’da  Sera, Grotto ve Hermitage pavyonları ile bir heykel parkı, İtalyan ve Hollanda evleri, İngiliz bahçesi ve diğer tarihi nesneler dahil olmak üzere birçok orijinal yapıt, bugüne kadar korunarak ziyaretçileri büyülüyor.

Adres: Yunosti sokak, 2, bina 1 (Metro Novogireevo)

Çalışma saatleri: Çarşamba- Pazar günleri saat 10.00 – 18.00

31- Bulgakov Müzesi

Bolshaya Sadovaya Caddesi’nde yer alan 50 numaralı dairede, ilk Bulgakov Devlet Müzesi 2007’de açılırken, yazarın ünlü romanı Master ve Margarita’da ayrıntılı olarak açıklanan eski apartmanın dairesi, ziyaretçileri efsanevi romanın yazarı tarafından yaratılan hayali bir dünyaya götüren eşsiz bir sergiye dönüştürüldü.

Müzenin koleksiyonu birkaç bin sergiden oluşurken, sergi  tarihi ve edebi olmak üzere iki bölüme ayrılıyor. Koleksiyon, yazarın ailesi ve arkadaşları tarafından müzeye bağışlanan kişisel eşyaları, fotoğrafları ve belgelerini de içerirken, romanın gerçeğe dönüştüğü apartman dairesi, Bulgakov seven okuyucuların mutlaka ziyaret etmesi gereken bir müze olarak hizmet veriyor.

Adres: Bolshaya Sadovaya caddesi, 10 (Metro Mayakovskaya)

Çalışma saatleri: Salı ve Çarşamba saat 12.00 – 19.00, Perşembe 14.00 – 21.00, Cuma – Pazar 12.00 – 19.00

32- Patrik Göleti

Patriarshiye Prudy olarak adlandırılan gölet, başkent Moskova’nın en mistik parkının içinde bulunan ve özel bir atmosfere sahip tarihi bir yer olarak biliniyor.

Patrik Göleti, neredeyse metropolün merkezinde yer almasına rağmen her zaman sakin ve sessiz bir park olarak ilgi çekerken, yerel sakinler için favori bir dinlenme alanı ünlü yazar Bulgakov’un çalışmalarında ilham aldığı bir yer olarak tanınıyor.

Parkın gölgeli sokakları, rahat bankları, spor ve oyun alanları ve taş döşeli sahili ile bakımlı bölgesi, telaşsız yürüyüşler ve dinlenmek için en elverişli noktalardan biri.

33- Chistiye Göleti

Chistiye Prudy olarak adlandırılan bir diğer başkent parkı Chistiye Göleti, büyük metropolün ortasında gerçek bir dinlenme merkezi.

Geniş Chistoprudny Bulvarı’nın merkezinde yer alan gölet, temiz çimleri, sessiz sokakları,eski kestane ve ıhlamur ağaçları ile rahat bir dinlenme noktası halini alırken, 16. yüzyılda başlayan muhteşem bir tarihe sahip bir yer olarak eski Moskova’nın ruhunu korumuş ve şehir manzarasıyla kusursuz bir şekilde harmanlanmıştır.

Bakımlı meydan, yerel sakinler ve kısa süreli sessiz bir tatil sevenler için bir cazibe merkezi olurken, yaz aylarında ördekleri besleyebilir, yaşlı ağaçların gölgesinde serinliğin tadını çıkarabilirsiniz.

Kışın yapay göletin yüzeyi donarak güzel bir buz pateni pistine dönüşürken, ayrıca Chistye Prudy, Moskova gençliğinin buluşma ve eğlence yeri olma özelliği taşıyor.

Park ayrıca düzenli olarak fotoğraf sergilerine ve açık hava eğlencelerine ev sahipliği yapıyor.

34- RAS: Rusya’nın “altın beyni” ve gözetleme güvertesi

Rusya Bilimler Akademisi

Moskova’nın güneybatısında, Sovyet modernizmi tarzındaki en sıra dışı mimari anıtlardan biri olan Rusya Bilimler Akademisi Başkanlığı (RAS) binası bulunuyor.

1960’larda yaratılan proje, Sovyet biliminin ortaya çıkışını yeni bir bilimsel ve teknolojik ilerleme düzeyine taşırken, olağanüstü dizayna sahip olan binanın üst kısmı, insan beyni şeklinde yaldızlı metalden yapılmış karmaşık bir mekansal yapı ile taçlandırılmıştır.

Rusya Bilimler Akademisi’nin binasından çok uzakta olmayan, bazı Moskovalılara göre görünümü Serçe Tepeleri’nden daha iyi olan bir gözetleme güvertesi bulunuyor.

Gerçekten de  60 metre yükseklikten Moskova Nehri’nin en güzel setlerinin, gökdelenlerinin, Andreevsky Manastırı’nın, Kremlin kulelerinin, Kurtarıcı İsa Katedrali’nin, Yuri Gagarin anıtının ve diğer ünlülerin harika manzaraları görülebiliyor.

Adres: Leninsky Caddesi, 32A (Metro Leninskiy Prospekt)

35- Serçe Tepeleri gözetleme güvertesi

Görkemli Moskova Devlet üniversite yakınlarındaki en iyi ücretsiz gözetleme güvertesi olan Serçe Tepeleri (Vorobyovi Gori), 1848 yılında halkın kullanımına açılmış ve hemen Moskova sakinlerinin gözde mekanı halini almıştır.

Bu güverteye yürüyerek veya aşağıdaki parkın başlıca turistik yerlerinden geçen teleferikle tırmanılabiliyor.

Yeni evlenen çiftlerin de popüler mekanı olan Serçe Tepeleri’nde, Moskova Nehri’nin yüksek kıyısından, gerçek ölçeğini takdir etmenizi sağlayan baş döndürücü bir şehir panoraması açılıyor.

Moskova Devlet Üniversitesi’nin ana binası ve botanik bahçesiyle birlikte  Luzhniki Stadyumu, Neskuchny Bahçesi, Gorki Parkı, Trinity Kilisesi, Stalin’in yedi gökdeleninden altısı, Ostankino Kulesi ve Yeni Arbat evleri de bu noktadan görülebiliyor.

36- Moscow City gözetleme güvertesi

Avrupa’nın en yüksek açık gözetleme güvertesi, başkentin iş merkezi Moscow City’deki OKO gökdeleninin 89’uncu katında yer alıyor.

354 metre yükseklikten Moskova’yı iszleyebileceğini güvertede, tüm sorunların arka plana atıldığı yeni bir gerçekliğin kapısı açılıyor.

Buradan bir bakışta Kurtarıcı İsa Katedrali, Korkunç İvan’ın çan kulesi, Tretyakov Galerisi, Gorki Parkı, Serçe Tepeleri, Luzhniki stadyumu ve çok sayıda diğer Moskova mimari ve tarihi anıtını görebilirsiniz.

Güvertenin bulunduğu katta rahat bir kafe, hediyelik eşya dükkanı ve aynı zamanda güçlü bir teleskop yer alıtken, herhangi bir dil seçeneği olan sesli rehber kullanabilir, soğuk havalarda üzerinize sıcak, temiz bir battaniye alabilirsiniz.

Adres: 1. Krasnogvardeyskiy sokak, 21, bina 2 (Metro Mezhdunarodnaya)

Çalışma saatleri: Pazartesi – Cuma: saat 12.00 – 23.00, Cumartesi ve Pazar: saat 10.00 – 23.00

37- Çocuk Dünyası seyir terası

Rusya’nın ünlü Çocuk Dünyası (Detskiy Mir) Alışveri Merkezi’nin (AVM) y yedinci katında, kapalı bir geçitle birleştirilen iki gözetleme güvertesi bulunuyor.

Bunlardan biri, tüm cazibe merkezleriyle Lubyanskaya Meydanı’nın, diğeri ise Kremlin Sarayı ve şehrin merkezi kısmının manzarasını sunarken, çatı alanı, kazara düşmelere ve rüzgara karşı koruma sağlayan güçlü bir cam boncukla çevrilidir. Ayrıca, herhangi bir nesneyi büyüterek görüntülemenize izin veren güçlü teleskoplara da sahip ola Detskiy Mir gözetleme güvertesine ulaşmak için Merkez Müzik Evi’nin altıncı katına çıkmanız, sağ tarafta bulunan tüm kafeleri geçmeniz ve AVM boyunca hareket ederek merdivenlerden koridora çıkmanız yeterli.

Adres: Teyatralniy caddesi,  5, bina 1 (Metro Lubyanka)

Çalışma saatleri: Her gün saat 10.00 – 22.00

38- Moskova Devlet Üniversitesi Botanik Bahçesi

Moskova Devlet Üniversitesine bağlı ülkedeki en eski botanik bahçesi, özellikle şifalı bitkilerin yetiştirilmesi için 1706 yılında Büyük Petro tarafından açılmıştır.

Bahçe, önce eczacılığın geliştirilmesi için kurulurken, daha sonra hastane ve tıp akademisinin yönetimine devredildi. 19. yüzyılın başlarında nadir ve egzotik olanlar da dahil olmak üzere yüzlerce bitki, çiçek ve çalı türüne sahip olan Botanik Bahçesi, daha sonra şehir sakinlerinin gezmesi için peyzaj parkına dönüştü.

Şimdi Aptekarsky Ogorod orijinal park planlaması unsurları ve tarihi yerler ile popüler bir cazibe merkezi olan Botanik Parkı, eski 19. yüzyıl seraları, asırlık sikadlar ve palmiyeler de dahil olmak üzere paha biçilmez tropikal mahsul koleksiyonları içerirken, 1883’ten kalma laboratuvar binası da yeniden yaratılmış iç mekanları ve o döneme ait orijinal mobilyalarla korunmuş durumda.

Adres: Prospekt Mira, 26 (Metro Prospekt Mira)

Çalışma saatleri: Her gün saat 10.00 – 20.00

39- Kurtarıcı İsa Katedrali

Kurtarıcı İsa Katedrali, Çar I. Nikolay’ın favori mimarı Konstantin Ton’un tasarımına göre 19. yüzyılın ilk yarısında inşa edildi. Duvar resimlerinde Kramskoy, Vereshchagin, Surikov, Bruni gibi seçkin sanatçılar çalıştı.

O zaman, katedral Moskova’daki en yüksek bina ve en çok tartışılan mimari nesne olurken, Paris’teki Tac Mahal ve Sacré Coeur Bazilikası ile karşılaştırılırken, ancak herkes yeni tapınağın görkemli olduğu konusunda hemfikirdi.

Katedral devrimden sonra yıkılırken, 1999’da maksimum benzerlikle tamamen restore edildi. Tarihsel selefi gibi şimdi Rusya’nın ana tapınağı olarak bilinen Kurtarıcı İsa Katedrali, Napolyon ordularıyla savaşta katedralde yenik düşen Rus İmparatorluğu askerleri için toplu bir anıt mezara da ev sahibi yapıyor.  Tüm büyük dini bayramların merkezi ve Rusya’nın en büyük kilisesi olan Kurtarıcı İsa Katedrali, aynı anda 20 bin ziyaretçiyi ağırlayabiliyor.

Adres: Volkhonka Caddesi, 15 (Metro Kropotkinskaya)

Çalışma saatleri: Pazartesi saat 13.00 – 17.00, Salı – Pazar saat 10.00 – 17.00

40- Novodeviçi Manastırı

Novodeviçi Manastırı, kuruluşundan bu yana önemli değişikliklere uğramamış bir tarihi nesne olarak UNESCO tarafından tüm insanlığın mirasıstatüsünü alan bir anıt olarak yerli yabancı turistlerin mutlaka gezmesi gereken bir yer niteliğiyle tüm Moskova rehberlerinde bulunuyor.

1524 yılında Smolensk’in fethi onuruna Üçüncü Vasily ‘nin kararnamesiyle kurulan manastır, Moskova Barok tarzındaki mimarisiyle 16.-17. yüzyıllarda inşa edildi.

Manastırın topraklarında 14 bina bulunurken, sınırlarında birçok tapınak, on iki kule ve okçuluk muhafızları binasıyla yüksek duvarla çevrili düzensiz bir beşgeni andırıyor.

Manastırın en eski yapısı, geniş bir galeri ile çevrili altı odalı inanılmaz güzellikteki bir tapınak olan Smolensky Katedrali’dir.

Adres: Novodevichy Caddesi, 1 (Metro Sportivnaya)

Çalışma saatleri: Her gün saat 09.00-17.00

41- Novodeviçi Mezarlığı

Nazım Hikmet’in mezarı

Özellikle Türk turistlerin mutlaka görmesi gereken, Rusya’nın en ünlü bilim adamları, politikacıları ve sanatçılarının bulunduğu Novodeviçi Mezarlığı, aynı zamanda ünlü Türk şairi Nazım Hikmet Ran’ın da mezarının yer aldığı ünlüler mezarlığı niteliği taşıyor.

Moskova’da yaşayan Türk dünyası, 3 Haziran 1963 yılında dünyaya gözlerini yuman dünyaca ünlü Türk Şair Nazım Hikmet Ran’ı her yıl geleneksel olarak  Moskova’daki mezarı başında anıyor.

Mezarlık, geçmişte hayatını yitiren Mayakovski gibi Rusya’nın en değerli kişilerin mezarlarına da ev sahipliği yapıyor.

42- Novodevichy Gölet Parkı

Novodevichy Manastırı’ndan çok uzakta olmayan, Moskova standartlarına göre küçük ama çok güzel ve şirin bir park olan Bolşoy (Büyük) ve Maliy (Küçük) Novodevichy Göletleri, yazın serinlik sağlayan ve kışın popüler paten pistlerine dönüşen dinlenme merkezleri halini aldı.

Kültürel ve tarihi bir anıt olarak UNESCO’nun koruması altında olan Novodevichy Parkı, 2004 yılında restorasyon çalışmaları sonrası bölgenin  sevimli cazibesine dönüştü.

Adres: Luzhnetsky proezd, 2 (Metro Sportivnaya)

43- Krutitsy Yerleşkesi 

Krutitsy Yerleşkesi, Moskova’nın orta kesiminde mucizevi bir şekilde korunmuş muhteşem bir mimari ve tarihi anıt olarak biliniyor. Aleksandr Nevsky’ye uzanan bir tarihe sahip olan altında başlayan, yavaş yavaş küçük bir manastıra dönüşüp ülkede Ortodoksluğun merkezine dönüşen Krutitsy yerleşkesi, geçmişte Rusya’nın ana katedraliydi. Minin ve Pozharsky birliklerinin şehri işgalcilerden kurtarmaya yemin ettiği yer olan yerleşkede hayatta kalan binaların çoğu, 17. Yüzyıldan bu yana büyük bir titizlikle korunuyor.

En ilginç yerler arasında Radonezh Sergius şapeli ile Varsayım Katedrali, geçişli odalar, Haç Odası, Krutitsky Terem, Diriliş Kilisesi ve Dolgu odaları yer alıyor.

Adres: Krutitskaya caddesi, 11/13 (Metro Proletarskaya)

Çalışma saatleri: Çarşamba- Cuma saat 10.00-17.00 arası

44- Sandunovsky Hamamı

Sandunovsky Bani, (Hamamı) Rusya’nın en eski hamam kompleksi olarak biliniyor.

Güzel mimarisiyle tarihi anıt niteliği taşıyan hamam, sıcağı ve buharı sevenler için en popüler yerdir. Fyodor Chaliapin’in ustalığıyla düzenlenen hamama Çar Hamamı adı verilirken, Geniş salonlar, geniş mermer merdivenler, freskler, sıva, zarif duvar resimleri ve heykeller, en talepkar ziyaretçilerin hayal gücünü şaşırtabiliyor.

Hamam, kaplıcaları, büyük yüzme havuzları, güzellik ve masaj odaları, mükemmel restoranı ve kaliteli hizmetiyle büyük bir sağlık merkezine dönüşmüşürken farklı iç mekanlara sahip sekiz ayrı hamamda erkekler ve kadınlar için bölümler ve gerçek Rus buhar odaları bulunmaktadır.

Adres: Neglinnaya Caddesi, 14, bina 3 (Metro Trubnaya)

Çalışma saatleri: Her gün 08.00 – 23.00

45- Büyük Moskova Devlet Sirki

Moskova Devlet Üniversitesinin yanında bulunan Vernadsky Bulvarı’ndaki Avrupa’nın en büyük sabit sirki 1971’de açıldı. Nikulin, Popov, Karandash, Bugrimova ve Zapashny kardeşler gibi efsanevi sirk sanatçıları çeşitli zamanlarda kubbesinin altında çalışırken, 3 bin 310 kişilik salon her gösterisinde tam kapasite dolu olarak hizmet veriyor.

Ülkenin ana sirkinin en önemli özelliği, 18 metre derinlikte bulunan beş mobil arena olurken, performanslar için bir platformu birkaç dakika içinde diğerine değiştirmenize olanak tanıyor. Sirkte yaklaşık 300 sanatçı ve 200 müzisyen çalışırken, hayvanların rol aldığı sirk gösterileri 7’den 70’e herkesin büyük ilgisini çekiyor.

Adres: Vernadsky Caddesi,  7 (Metro Üniversite)

Çalışma saatleri: Her gün 10.30 – 19.30

46- Tsvetnoy Bulvarı üzerinde Moskova Nikulin Sirki

1880’de kurulan Rusya’daki en eski sirk olan Nikulin Sirki, Tsvetnoy Bulvarı’nda Albert Salamonsky topluluğu için özel olarak inşa edilmişti.

Geçmişte küçük bir binanın ana salonu sadece beş sıra koltuk ve bir asma kattan oluşan sirk, devrimden sonra Tsvetnoy Bulvarı’ndaki ana devlet sirki halini almıştı

1989’da bina, Yuri Nikulin’in çabaları sayesinde palyaço soyunma odası ve orijinal tarihi mobilyalar da dahil olmak üzere Salamonsky sirkinin bazı unsurları korunarak tamamen yeniden inşa edilirken, 2000 yılında ana girişte Rukavishnikov tarafından Rusya’nın dünyaca ünlü palyaçosu Nikulin’e bir anıt yapıldı.

Birkaç yıl sonra ise  Tsvetnoy Bulvarı’nda Salamonsky ve Nikulin’e adanmış Tsereteli’nin Palyaçolar çeşmesi açıldı.

Adres: Tsvetnoy Bulvarı, 13 (Metro Tsvetnoy Bulvar)

Çalışma saatleri: Her gün 11.00 – 19.00 

47- Restoran Kafe Puşkin

1999 yılında Tverskoy Bulvarı’nda Sanat Akademisi’nin onursal üyesi ve tanınmış bir dekoratör olan Andrey Dellos tarafından Rus aristokrat mutfağının seçkin bir restoranı açıldı. Kafe Puşkin adı verilen ve 19. yüzyıldan kalma iç mekanlara sahip üç salona bölünnen restoranda, kütüphane, asma kat ve eczane bulunuyor.

Tüm odalar, devrim öncesi döneme ait antik tarihi öğelerle dekore edilirken, ancak asıl değer, 18. yüzyıldan geçen yüzyılın başlarına kadar olan dönemde yayınlanan geniş bir nadir kitap koleksiyonu olarak biliniyor.

Ulusal Şefler Loncası üyesi, Monte Carlo’daki Rus Klasik Mutfak Festivali’nin organizatörü ve Almanya’daki Ulusal Akşam Yemeği ve Moskova’daki Aşçılık Salonu gibi prestijli yarışmaların galibi Andrey Makhov, Cafe Pushkin’de şef olarak çalışıyor.

Adres: Tverskoy Bulvarı, 26A (Metro Pushkinskaya)

Çalışma saatleri: Pazartesi-Çarşamba saat 08.00 – 23.30 arası, Perşembe- Cumartesi – 24 saat, Pazar günü  saat 08.00 – 23.30 arası

48- Merkezi Yazarlar Evi Restoranı

Povarskaya Caddesi’ndeki 19. yüzyıldan kalma eski bir konakta sanatçılar ve bohemler için bir cazibe merkezi olan bir kült restoran olna Yazarlar Evi Restoranı, tarihi iç mekanlara ve antika mobilyalara sahip dört odaya bölünmüştür. Kont’un Çalışma odası, 12 kişilik küçük bir VIP odası, Meşe – büyük bir kristal avize ve yüksek vitray pencerelere sahip iki seviyeli bir oda ile şömine odasının bulunduğu restoranda aristoratik ortam tüm ziyaretçileri büyülüyor.

Geleneksel Rus yemeklerinin sunulduğu entel restoranında spesiyaliteler koşulsuz ilgiyi hak ediyor. Yaban mersini soslu tavşan, özel bir şekilde hazırlanmış mersin balığı, mantarlı köfte, yaban turpu soslu domuz budu ve karabuğday lapası tatmaya değer.

Adres: Povarskaya caddesi, 50/53с1 (Metro Barrikadnaya)

Çalışma saatleri: Pazartesi – Cuma – saat 10.00 – 00.00, Cumartesi ve Pazar – saat 12.00 – 00.00

49- Restoran Yar

Yabancı iş adamlarının Moskova’da mutlaka ziyaret ettiği  Yar Restoran, herkes tarafından bilinen gerçek bir efsanedir. Tarihi, 1826’da küçük bir meyhanenin açılmasıyla başlarken, zamanla popülerlik kazanarak genişleyen restoranda aynı zamanda müzikal gösteriler de sunuluyor.

 Yaratıcı insanlar ve varlıklı sınıfın temsilcileri için modaya uygun bir restorana dönüşen Yar, devrimden önceki kadar saygın görünüyor. Modernize edilmesine rağmen tarihi iç mekanları korunurken, mutfak ise ağırlıklı olarak klasik Rus yemekleri ile temsil edilmektedir.

Restoranda gerçek Sibirya köfteleri ve harika tatlılar sunuluyor.

Adres: Leningradsky Caddesi 32/2 (Metro Dinamo)

Çalışma saatleri: Her gün saat 12.00 – 00.00

50- Savoy Restoranı

Moskova’nın en ünlü restoranlarından biri olan Savoy Restoran, 1913’te aynı adı taşıyan otelde açılırken, zengin iç mekanları, duvardaki tabloları, Venedik aynaları ve içinde Japon balıklarının yüzdüğü mermerden çeşmesiyle lüks aristokrat hayatın ne olduğunu ziyaretçilere gösteriyor.

İlk açılışından yüz yıl sonra bile neredeyse hiç değişmeyen Savoy Restoran, zarif mobilyaları ve klasik şıklığı ile halen korunuyor.

Restoran mükemmel bir mutfağa sahip olurken, menü, geleneksel Rus ve Avrupa mutfaklarının en iyi yemeklerini içeriyor.

En ilginç spesiyaliteler arasında ilk akla gelenler karnabahar ve domates soslu kuzey morina balığı, yabani mantarlı dana straganofu, yaban mersini ile elmalı turta olurken, restoranın şefi Anatoly Galkin, Chef de Chef dünya sıralamasına kabul edilen tek Rus olarak biliniyor.

Adres: Pushechnaya Sokak 6 (Metro Kuznetsky Most)

Çalışma saatleri: Her gün saat 07.00- 23.00 arası

spot_img

Tataristan

Tataristan,  Rusya Federasyonu’na bağlı, özerk bir cumhuriyettir. Volga Federal Bölgesi'ne bağlı Tataristan, Volga Ekonomik Bölgesi'nin bir parçasıdır.Rusya'nın, Avrupa kısmının merkezinde, Doğu Avrupa Ovası'nda,...
spot_img
spot_img

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

www.antyapi.com.trspot_img

Gözden Kaçmasın

spot_img
spot_img
faizsiz kredi
gaziantep escort ataşehir escort bayan malatya bayan escort