Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Moskova ve Washington’un ilişkilerin normalleşmesi yönünde önemli çabalar gösterdiğini söyledi.
Peskov, gazetecilere yaptığı açıklamada, bu sürecin yalnızca ikili ilişkilerin onarımıyla sınırlı olmadığını, aynı zamanda değişen güvenlik mimarisi bağlamında tüm küresel nükleer potansiyelin dikkate alınarak ele alındığını belirtti.
“Size daha önce hem Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in hem de Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un yaptığı açıklamaları hatırlatmak isterim” diyen Peskov, “Uzmanlarımız da, değişen koşullarda, günümüzdeki güvenlik mimarisi ve mevcut durum göz önüne alındığında, diğer ülkelerin nükleer potansiyellerinden soyutlanmanın mümkün olmadığını vurguladı. Bu nedenle her şeyin bir bütün olarak ele alınması gerekir. Ve işte gelecekte bu son derece karmaşık müzakerelerin başlaması perspektifine ulaşabilmek için şu anda Moskova ve Washington ikili ilişkilerimizin normalleşmesi için büyük çaba gösteriyor. Bu ilişkiler, Washington’daki önceki yönetim döneminde ciddi zarar görmüştü” ifadelerini kullandı.
Peskov’un bu açıklaması, gazetecilerin Stratejik Saldırı Silahlarının Azaltılması Anlaşması’nın (START-3) yeniden canlandırılıp canlandırılamayacağına ilişkin sorusu üzerine geldi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 21 Şubat 2023’te Federal Meclis’e hitabında, ülkesinin START-3 Anlaşması’na katılımını askıya aldığını duyurmuş, ancak anlaşmadan tamamen çekilmediklerini vurgulamıştı. Putin, bu konuda müzakerelere dönülmeden önce, Fransa ve Birleşik Krallık gibi ülkelerin stratejik nükleer cephaneliklerinin, yani NATO’nun toplam saldırı kapasitesinin nasıl hesaba katılacağının netleştirilmesi gerektiğini belirtmişti. Rusya’nın anlaşmaya katılımını askıya aldığına ilişkin resmi nota, 28 Şubat’ta ABD’ye iletilmişti.
2024 yılı Aralık ayı sonunda, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova’nın anlaşmanın askıya alınmasına rağmen START kapsamındaki sayısal sınırlamalara uymaya devam ettiğini hatırlatmıştı. Ancak Lavrov, ABD’nin mevcut Rusya karşıtı çizgisini terk etmediği sürece, silah kontrolü konusunda herhangi bir müzakere yürütülmeyeceğini açıkça belirtmişti.
Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin de RIA Novosti’ye yaptığı açıklamada, Rusya’nın çok taraflı silahsızlanma ve silah kontrolü anlaşmalarıyla ilgili diyaloğun yeniden başlatılmasından yana olduğunu ifade etmişti. Ancak Verşinin’e göre bu süreç, tarafların birbirine yapıcı bir yaklaşım göstermesini ve stratejik istikrarın sağlanması gerekliliği konusunda ortak anlayış içinde olmasını zorunlu kılıyor.