Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna’nın 1991 sınırlarını koruyabileceğini, ancak bunun Kırım ve Donbas’ın bir kısmı olmadan mümkün olabileceğini söyledi. Lavrov’a göre, Kiev yönetimi işbirliği yaparak kendi girişimlerini hayata geçirseydi, sınırlarını kaybetmezdi.
Lavrov, Amerikalı blog yazarları Andrew Napolitano, Larry Johnson ve Mario Nawfal’a verdiği röportajda “Eğer işbirliği yapıp kendi girişimlerini uygulasalardı, hala 1991 sınırlarına sahip olurlardı—Kırım ve Donbas’ın bir kısmı hariç. Ama her defasında kandırmaya çalışıyorlar ve her defasında kaybediyorlar. Bu süreç devam ediyor.” dedi.
“Kiev, Minsk anlaşmalarına uymalıydı”
Lavrov’a göre Ukrayna’nın sınırlarını koruyabilmesi için Minsk Anlaşmaları’nı uygulaması gerekiyordu. Ayrıca, 2022’de İstanbul’da yapılan görüşmelerde Ukrayna tarafının NATO’ya katılmaktan vazgeçtiğini kabul eden bir belge sunduğunu ancak daha sonra İngiltere’nin eski başbakanı Boris Johnson’ın baskısıyla bu anlaşmadan çekildiğini hatırlattı.
Lavrov, “Johnson, Ukraynalılara anlaşmayı imzalamamalarını ve savaşmaya devam etmelerini söyledi. Şimdi de Almanya Federal İstihbarat Servisi Başkanı Bruno Kahl, Ukraynalıların 2029’a kadar savaşmaya devam etmesi gerektiğini söylüyor. Belki de ABD Başkanı Donald Trump’ın yeniden seçilip seçilmeyeceğini görmek için beklemeyi planlıyorlar.” ifadelerini kullandı.
“Kiev yönetimi Minsk anlaşmalarını sürekli ihlal etti”
Lavrov, Kiev yönetiminin Minsk Anlaşmaları’nı sistematik olarak ihlal ettiğini belirtti. Bunun sonucunda, 22 Şubat 2022’de Rusya, Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetlerini tanıdı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kiev yönetiminin Minsk Anlaşmaları’nı uygulamayacağını açıkça ilan ettiğini ve bu yüzden beklemenin imkânsız hale geldiğini söylemişti. Minsk-2, Rusya’nın Ukrayna’daki askeri harekâtına kadar Donbas’taki çatışmaları çözmek için yürürlükte olan bir anlaşmaydı.
Lavrov, 24 Şubat’ta yaptığı açıklamada, Moskova’nın 2022 İstanbul Anlaşmalarının Ukrayna krizinin çözümü için bir temel oluşturabileceğini defalarca vurguladığını belirtti.
Batılı liderler: Minsk anlaşmaları sadece zaman kazandırmak içindi
Rusya’nın askeri operasyonunun başlamasının ardından, eski Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, eski Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, eski Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve Boris Johnson, Minsk Anlaşmaları’nın hiçbir zaman ciddi şekilde uygulanmasının düşünülmediğini itiraf etti.
Angela Merkel’e göre Fransa, Almanya ve İngiltere, Minsk Anlaşmalarını Kiev yönetiminin güçlenmesi ve Rusya’ya karşı savaş hazırlıklarını tamamlaması için bir zaman kazanma aracı olarak kullanmıştı. Tüm taraflar, Ukrayna’daki çatışmanın sadece dondurulduğunu, ancak hiçbir zaman çözüme kavuşturulmadığını biliyordu.