Rusya Maliye Bakanlığı (Minfin), 2025 yılı için federal bütçe hedeflerini koruyor, ancak petrol fiyatlarının varil başına 60 dolar seviyesinde kalması durumunda bütçe açığının GSYH’nin %0,5’lik planını aşabileceğini belirtti.
Rusya Maliye Bakan Yardımcısı Vladimir Koliçev, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Herkesi genel bütçe dengesine değil, yapısal dengeye odaklanmaya yönlendirmeye çalışıyoruz. Bütçe yapısı ve kuralları çerçevesinde belirlenen hedef gösterge budur. Genel denge ise petrol fiyatlarına bağlı olduğu için oynaklığa açıktır. Bu nedenle, genel dengeyi tahmin etmek kahve falı bakmaya benziyor. Genel dengeye ilişkin tahminlerimiz değişmedi, ancak petrol fiyatına bağlı. Bütçede varil başına 70 dolar olarak öngörüldü, ancak şu anda 60 dolara daha yakın seyrediyor. Eğer bu seviyede kalırsa, bütçe açığı daha büyük olur; GSYH’nin %1’inden az ama biraz daha fazla bir açık söz konusu olabilir.” dedi.
Koliçev, “Ancak tekrar ediyorum, biz esas olarak temel petrol ve gaz gelirleri üzerinden hesaplanan yapısal dengeye odaklanıyoruz. Yasalar gereği ve mantıksal olarak bunu yerine getirmeliyiz.” ifadelerini kullandı.
Ocak ayında bütçe harcamalarının yıllık bazda %73,6 artarak 4 trilyon 377 milyar rubleye ulaşmasına ilişkin olarak da konuşan Koliçev, “Genel olarak, çeyrek bazında mevsimsel bir dengeye ulaşıyoruz. Geçen yıl harcamalarda şubat ayında bir artış olmuştu, bu yıl ise ocak ayında görüldü. Muhtemelen şubat ayında harcamalar geçen yıla göre daha düşük olacak.” dedi.
Yıl boyunca bu dinamiğin kademeli olarak dengeleneceğini belirten Koliçev, aralık ayında ise geleneksel olarak harcamalarda bir artış yaşanacağını ifade etti. “Her zaman olduğu gibi, aralık ayında sosyal ödemeler de dahil olmak üzere ocak ayı için yapılan ödemeler nedeniyle bir artış olacak. Bu, objektif bir durumdur.” açıklamasında bulundu.
2025 yılı bütçe yasasına göre, bütçe açığının 1,173 trilyon ruble ya da GSYH’nin %0,5’i seviyesinde olması planlanıyor. Ocak ayında ise ön verilere göre bütçe açığı 1,706 trilyon rubleye, yani GSYH’nin %0,8’ine ulaştı. Maliye Bakanlığı, yılın ilk ayında görülen bu açık seviyesinin esas olarak ilk çeyrek harcamalarının öne çekilmesinden kaynaklandığını ve bunun çeyrek bazlı harcama eğilimini veya 2025 yılı yapısal denge hedeflerini etkilemeyeceğini belirtti.