Rusya Sanayiciler ve Girişimciler Birliği (RSPP) Başkanı Aleksandr Şohin, yabancı şirketlerin Rusya pazarına geri dönüşünün, ayrılma sürecinde hazırlanan yasal belgelerde dönüş hakkı öngörülmüşse mümkün olabileceğini söyledi. Şohin, farklı ayrılma senaryoları bulunduğunu, bu nedenle dönüşlerin kolay olmayacağını, ancak Rusya’nın uluslararası hukuka bağlı hareket edeceğini ifade etti. Açıklamayı, Şohin, Rus İş Dünyası Haftası kapsamında düzenlenen Vergi Forumu’nun kulislerinde RİA Novosti’ye yaptı.
Şohin, “Birçok yabancı şirket, dönüş opsiyonunu içeren anlaşmalarla ayrıldı. Örneğin, basına yansıdığı kadarıyla Hyundai Motor, St. Petersburg’daki fabrikasını geri almak istiyor. Bu noktada çıkış sözleşmesindeki opsiyonel maddelere bakmak lazım. Eğer belgelerde dönüş hakkı açıkça belirtilmişse ve ciddi niyetler varsa bu hak kullanılabilir” dedi.
RSPP Başkanı Şohin, ana şirket markasını değiştirerek veya tamamen ayrılarak giden şirketlerin durumunun farklı olduğunu kaydetti. Bu tür şirketlerin bıraktıkları pazar boşluklarının çoktan doldurulmuş olabileceğini ve “kaçan” markalara yönelik olumsuz bir kamuoyu oluştuğunu belirtti.
Şohin, “Birçok şirket, marka değiştirerek ayrıldı. Ana şirket markasını silip, doğrudan ana şirketle bağlantısı olmayan markalar bıraktılar. Bu farklı bir durum. Üç yıl içinde pazar boşlukları doldu. Geri dönmek kolay değil. Ancak Rusya, uluslararası hukuk kurallarına bağlıdır. Eğer çıkış anlaşmalarında dönüş hakkı açıkça belirtilmişse durum farklı olur. Yoksa sadece ‘Acaba geri dönsek mi?’ mantığı işlemez. Örneğin, McDonald’s’ın çıkışında geri dönüş hakkı var mıydı bilmiyorum. Eğer tamamen çıktıysa, burada geri dönüş şansı kalmamıştır” ifadelerini kullandı.
Şohin, ayrılan markalara yönelik olumsuz algının işlerini zorlaştırabileceğine dikkat çekerek, “Son üç yılda kaçan markalara karşı ciddi bir negatif algı oluştu. Artık 20-30 yıl önceki gibi kolay bir pazar bulamazlar. Bu yüzden dönüşler için basit ve tekdüze çözümler beklenmemeli. Aceleye gerek yok” dedi.
Daha önce Şubat ayında, Telegram kanalı Mash, kaynaklarına dayanarak Zara, Bershka, Pull&Bear, Stradivarius gibi markaların Rusya pazarına dönmeye hazırlandığını bildirmişti. Haberde, bu markaların sahibi Inditex şirketinin Rus pazarındaki durumu incelediği belirtilmişti.