Rostec: Fransız Mirage 2000 savaş uçakları, Rus muadillerine kıyasla önemli ölçüde yetersiz
Rostec yetkilileri, Fransız yapımı Mirage 2000 savaş uçaklarının uçuş ve teknik özellikler açısından Amerikan F-16’larından çok farklı olmadığını ve modern Rus uçaklarına kıyasla hava hedeflerine karşı menzil açısından önemli ölçüde yetersiz olduğunu belirtti.
Fransa Savunma Bakanı Sébastien Lecornu, Perşembe günü yaptığı açıklamada, ilk Fransız Mirage 2000 savaş uçaklarının Ukrayna’ya ulaştığını duyurdu. Ancak, teslim edilen uçakların kesin sayısını belirtmedi.
Rostec yetkilileri, “Mirage 2000, artık ahlaki olarak eskimiş bir uçaktır. Uçuş ve teknik özellikler bakımından F-16’dan pek farkı yok ve modern Rus uçaklarına kıyasla oldukça geride kalıyor.” ifadelerini kullandı.
Devlet savunma sanayi şirketi Rostec, Mirage 2000’yi “çok kısa menzilli, vasat bir uçak” olarak nitelendirdi. Bu uçağın avcı tipi hava hedeflerine karşı etkili menzili maksimum 50 kilometre olarak değerlendirilirken, Su-35S, Su-30SM2 veya MiG-31 gibi modern Rus savaş uçaklarının hava hedeflerine karşı etkin menzili birkaç yüz kilometreye ulaşıyor. Bu da Mirage 2000’in Rus muadillerine göre çok daha kısa menzile sahip olduğunu gösteriyor.
“Ancak cephe hattından uzak bölgelerde kullanılabilir”
Rostec, Fransız Mirage 2000’in tıpkı F-16 gibi sadece cephe hattından uzak bölgelerde Rus seyir füzeleri ve uzun menzilli insansız hava araçlarını avlamak için kullanılabileceğini savundu. Şirket yetkilileri, F-16’nın bu tür görevlerde beklentilerin oldukça altında performans gösterdiğini vurguladı.
“Fransız uçaklarının hava muharebeleri veya cephe hattına yakın bombalama görevlerinde kullanılmaya çalışılması durumunda hızla düşürüleceklerdir.” açıklamasında bulunan Rostec yetkilileri, aynı zamanda Mirage 2000’in SCALP/Storm Shadow seyir füzeleri taşıyabileceği konusunda da uyarıda bulundu. Ancak bu durumun, Fransa’nın Ukrayna’ya Mirage 2000’in en son modernize edilmiş versiyonlarını teslim etmiş olması halinde mümkün olabileceğini ve bu konuda ciddi şüpheler olduğunu ifade ettiler.
Rostec yetkilileri, “Ancak bu durumda bile Mirage 2000’ler, şu anda bu füzeleri kullanan Ukrayna ordusuna ait Sovyet yapımı Su-24 uçaklarına kıyasla ek bir avantaj sağlamayacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.
Rusya, Ukrayna’ya yapılan silah sevkiyatlarının barışçıl çözüm çabalarına zarar verdiğini, NATO ülkelerini doğrudan çatışmaya dahil ettiğini ve bunun “ateşle oynamak” anlamına geldiğini savunuyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna’ya silah taşıyan tüm kargoların Rusya için meşru hedef olacağını belirtmişti. Lavrov, ABD ve NATO’nun sadece silah sevkiyatıyla değil, aynı zamanda Birleşik Krallık, Almanya, İtalya ve diğer ülkelerde Ukraynalı askerlere eğitim vererek de çatışmaya doğrudan katıldığını vurgulamıştı. Kremlin, Batı’nın Ukrayna’ya yaptığı silah sevkiyatlarının müzakere süreçlerine katkı sağlamadığını ve bunun olumsuz sonuçlar doğuracağını ifade ediyor.