Bügün itibari ile (01 Temmuz 2024) Rusya’da yürürlüğe giren bazı yasal düzenlemeler şöyle;
Merkez Bankası’nın uzaktan müşteri kimlik doğrulaması sırasında finansal hizmetlerin güvenliği için yeni standartları yürürlüğe girecek.
Merkez Bankası döviz pozisyonu bakiyeleri için limit belirleyecek.
Merkez Bankası, teminatsız tüketici kredileri ve otomobil kredilerinin düzenlemesini sıkılaştıracak.
Finansal kuruluşları müşterilerin taleplerine yanıt vermekle yükümlü kılan yasa yürürlüğe girecek. Mikro kredi şirketlerinin öz sermaye (sermaye) asgari miktarı 5 milyon rubleye çıkarılacak.
Donbas ve Novorossiya’ya bitişik bölgelerde serbest ekonomik bölgeler (SEZ) için vergi muafiyetleri ve teşvikler getirilecek.
Terörle mücadele kapsamında tesislerin (bölgelerin) güvenlik gereksinimlerinin ihlal edilmesi durumunda, benzer bir fiil nedeniyle tekrarlanan idari cezalandırmalardan sonra cezai sorumluluk getirilecektir.
Bölgeler, ilaçları tek bir tedarikçiden – devlet üniter teşebbüsünden veya ilgili Rusya Federasyonu devlet iştirakli anonim şirketinden – satın alma imkanı kazanacak.
Rusya’dan yapılan tahıl ihracatı için baz fiyatın yükseltilmesini öngören düzeltilmiş tarifeler yürürlüğe girecek.
Bazı vatandaşların banka komisyonu ödemeksizin konut ve kamu hizmetleri faturalarını, eksik ve gecikmiş ödemeler için cezaları ödeme imkanı tanınacak.
Vatandaşın iflasının yargısız olarak tanınmasıyla ilgili yasal değişiklikler yürürlüğe girecek.
Emeklilik mevzuatındaki değişiklikler yürürlüğe girecek.
Emeklilik birikimlerinden toplu ödeme yapılması prosedürü değiştirilecek.
Uzun vadeli tasarruf sözleşmesi kapsamında toplu ödeme başvurusunda bulunma ve emeklilik birikimlerinin toplu ödeme olarak aktarılmasından vazgeçme bildirimleri, e-devlet portalı üzerinden kabul edilmeye başlanacak.
Rusya Sosyal Fonu (SFR), bireysel emeklilik fonlarında birikimlerini oluşturan vatandaşlara, emeklilik hesaplarının durumu ve belirtilen fonlardan yapılacak ödemeler hakkındaki hakları hakkında bilgi verecek.
Sosyal destek ihtiyacı olan bireylerin konut ve kamu hizmetleri ödemelerinde banka komisyonlarının kaldırılmasını öngören yasa yürürlüğe girecek.
Ek aile konut kredisi programları başlatılacak.
Sigorta yaptırmayan borçlular için konut kredisi faiz oranının artırılmasını sınırlayan yasa yürürlüğe girecek.
VTB, üç veya daha fazla reşit olmayan çocuğu olan müşteriler için çok daireli konutlarda ipotek ön ödemesini kaldıracak.
Raiffeisenbank, birikim hesaplarına faiz ödemeyi durduracak.
”Tek Merkezileştirilmiş Dijital Sosyal Platform” GIS’in işlevselliği genişletilecek.
Konut ve kamu hizmetleri tarifelerinde planlı endeksleme yapılacak.
Enerji tarifelerinde endeksleme başlayacak.
Devlet veya belediye mülklerinin fiyat belirtilmeksizin satışları yerine, en düşük kabul edilebilir fiyattan satılması için yeni bir özelleştirme yöntemi getirilecek.
Büyük ölçekli ortak inşaat projelerinde bilgi modelleme teknolojilerinin uygulanmasına ilişkin hükümet kararı yürürlüğe girecek.
Pasaport ve bazı diğer belgelerin verilmesi için devlet harçlarının yüzde 20 oranında artırılmasını, fiyatlandırma anlaşmalarının değerlendirilmesi için devlet harçlarının iki kat azaltılmasını öngören yasa yürürlüğe girecek.
Rusya Federasyonu vatandaşlığına giriş ve çıkışla ilgili bazı işlemler için devlet harçlarının artırılması yürürlüğe girecek.
Rus sanayi ürünlerine olan talebi teşvik etmek ve öncelikli kullanım koşullarını oluşturmak için yeni önlemler öngören yasa yürürlüğe girecek.
Sigorta yaptırmayan borçlular için konut kredisi faiz oranının artırılmasını sınırlayan yasa yürürlüğe girecek.
Çok çocuklu aileler için tek bir kayıt defteri oluşturulacak.
Devlet çocuk veri tabanında, bakımları altındaki reşit olmayan çocukların yaşam ve eğitim koşullarına ilişkin belgeli bilgiler içeren bir bölüm oluşturulacak.
Çevre koruma alanında kamu denetimi uygulama prosedürü değiştirilecek.
Rehberlik hizmetlerinin sunumuna ilişkin güncellenmiş kurallar yürürlüğe girecek.
Federal proje “Yerel İHA Talebini Teşvik” kapsamında okullarda ve kolejlerde insansız hava araçları yönetimi eğitimi için uygulamalı eğitim merkezleri açılması planlanıyor.
Baskılı devre kartlarının işaretlenmesine yönelik bir pilot uygulama başlatılacak.
Düşük alkollü ürünlerin işaretlenmesine yönelik bir deney başlatılacak.
Votka, konyak ve brendi gibi güçlü alkollü içeceklerin asgari fiyatları artırılacak.