Rusya’da halkın bankalardaki mevduat hacmindeki artış hızı yavaşladı. 2024’ün ikinci yarısında hızla artan tasarruf eğilimi, 2025 başından itibaren düşüşe geçti. Uzmanlara göre bu eğilim, faiz oranlarının daha da gerileyeceği beklentisiyle halkın alternatif yatırım araçlarına yönelmesinden kaynaklanıyor.
Banki.ru analisti Gayane Zamaleeva’ya göre bu durum, geçici bir stabilleşme dönemi olarak değerlendirilebilir. Zamaleeva, promosyon tekliflerinde faizlerin yüzde 19–20’ye kadar çıkabildiğini, ancak bu ürünlerin süre ve koşullarla sınırlı olduğunu belirtti. Banki.ru veri tabanına göre ise 10 Haziran itibarıyla klasik mevduatların ortalama faiz oranı yıllık yüzde 14,3 seviyesinde bulunuyor.
Zamaleeva, “Son aylarda halkın mevduat hacmindeki artış hızının geçen yılın üçüncü ve dördüncü çeyrekleriyle karşılaştırıldığında gerçekten yavaşladığını görüyoruz. Bu durum, büyük ölçüde faiz oranlarının daha da düşeceği beklentisi ve halkın daha kazançlı araçlara yönelme çabasıyla bağlantılı” dedi.
Ancak bu yavaşlamanın banka piyasasından para çıkışı anlamına gelmediğini söyleyen Zamaleeva, bu durumu değişen piyasa koşulları karşısında geçici bir istikrar süreci olarak nitelendirdi.
Zamaleeva, “Vade tercihlerine yönelik talep de kademeli olarak değişiyor: yılın başlarında yüksek faiz oranları nedeniyle kısa vadeli mevduatlar öne çıkarken, şimdi altı ila on iki ay ve daha uzun vadeli mevduatlara olan ilginin arttığını gözlemliyoruz. Bu durum, faiz oranları daha da düşmeden görece yüksek getiriyi sabitleme arzusunu yansıtıyor” ifadelerini kullandı.
Mayıs ayı verilerine göre, bir yıllık vadeye sahip mevduatların toplam içindeki payı yüzde 20,4’e ulaşarak bu yılın en yüksek seviyesini gördü. Buna karşın, üç aylık vadeli mevduatlar hâlâ en çok tercih edilen ürün olmaya devam ediyor. Bu ürünlerin toplam talepteki payı yüzde 28–32 arasında değişiyor.
Önümüzdeki aylarda faiz oranlarında ılımlı bir düşüş trendinin devam etmesi bekleniyor. Merkez Bankası’nın para politikasını yumuşatmasıyla birlikte, mevduat faizlerinde de buna paralel bir gerileme olacağı öngörülüyor.
Zamaleeva, “Bu nedenle, müşteriler için mantıklı bir adım, mevcut getiri seviyesini sabitlemek adına uzun vadeli mevduatları şimdiden açmak olabilir” dedi.