Uluslararası finans haberleri ajansı Bloomberg, Rusya’dan denizyolu ile yapılan ham petrol sevkiyatlarının yaptırımlar nedeniyle 14-21 Ekim 2022 döneminde rekor düşük seviyeye gerilediğini bildirdi.
Petrol ihracatında varil başına getirilen 6,06 dolarlık düşük vergi oranı dikkate alındığında, Rusya’nın haftalık ham petrol gelirlerinin şubat ayından bu yana en düşük seviyeye ulaştığını yazan ajans, aynı zamanda Moskova’nın ham petrol ihracatını sürdürmesine yardımcı olan üç ülkeden en az birinin petrol alımlarını azaltabileceğini ifade etti.
Bloomberg, Çin ve Hindistan’a ham petrol akışı sabit kaldığını, ancak Hindistan’ın iki önemli rafinerisinin spot Rus ham petrolü alımlarını askıya aldığını kaydederken haberinde, “Hindistan’a ham petrol sevkiyatı birkaç haftadır sürüyor ve bu da tankerlerin daha ülkeye varmadan AB yaptırımlarına maruz kalma riskini arttırıyor. Hindistan’a sevkiyatların muhtemelen petrol yaptırımlarının tam olarak yürürlüğe gireceği 5 Aralık tarihine kadar devam edebilir. Daha sonra ise petrol tankerlerinin sigortalanması sorunu nedeniyle sevkiyatlar tehdit altında olacaktır” ifadelerini kullandı.
Rusya’nın toplam petrol ihracatı 14-21 Ekim tarihleri arasında bir önceki haftaya kıyasla günlük 290 bin varil azalırken, Rusya’nın ham petrol ihracat vergisi gelirleri de 12 milyon dolar azalarak 121 milyon dolara geriledi.
Daha önce Çin’in Eylül ayında Rusya’dan petrol, petrol ürünleri ve kömür alımını azalttığı belirtilmişti. Ham petrol arzı yüzde 10,5 düşüşle 7,46 milyon tona geriledi.
Bloomberg, yakın zamanda Batı’nın petrol yaptırımlarına karşı Rusya’nın sahipleri bilinmeyen petrol tankerlerinden oluşan bir “gölge filo” oluşturduğunu bildirmişti.
Ajans, AB’nin Rus petrol arzına yönelik ambargosunun yakında yürürlüğe gireceğine dikkat çektiği haberinde, Rusya’nın gönderdiği petrolün çoğunun, ağırlıklı olarak hala Rusya ile iş yapmak isteyen kuruluşlardan gelen karmaşık ve genellikle “gizli” olan gemi ve mal sahiplerinden oluşabileceğini vurguladı.
Bloomberg’e konuşan Maersk Tankers CEO’su Christian Ingerslev, son altı ayda adı açıklanmayan alıcılara kaç gemi satıldığına bakıldığında, onları taşımak için bir filonun inşa edildiğinin belli olduğunu söylerken, denizyolu nakliye komisyoncusu Braemar, Rusya’nın daha önce İran ve Venezuela petrolünü taşımak için kullanıldığı iddia edilen 240 gemiye ihtiyacı olacağına inanıyor.
Rusya Merkez Bankası Ekonomik Tahmin Dairesi, Batı ülkelerinin Rus petrolüne yönelik dış ticaret ve finansal kısıtlamalarının ekonomik riskleri artırdığına işaret ettiği raporunda, petrol ambargolarının Rusya ekonomisine olumsuz etkisinin 2023’te kendini göstereceğini bildirdi.