spot_img
2.2 C
Moskova
spot_img
Ana SayfaRusya'da Dün Neler OlduRusya’da dün neler oldu? 17 Haziran 2022

Rusya’da dün neler oldu? 17 Haziran 2022

Dün, 17 Haziran 2022’de Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;

Putin, 25. St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu’nda konuştu

Kiber saldırılar nedeniyle bir saat geç başlayan ana oturumda konuşan Rusya dEvlet Başkanı Vladimir Putin’in konuşmasında ilgi çeken başı başlıklar şu şekilde:

– “Tek kutuplu dünya düzeni, korumak için her türlü yolun denenmesine rağmen sona ermiştir”

– “Sadece Avrupa Birliği’nin yaptırımlar nedeniyle doğrudan zararı yılda 400 milyar doları geçebilir”

– “AB, siyasi egemenliğini kaybetti, bürokratik seçkinleri başkasının düdüğüyle dans ediyor, kendi nüfusuna zarar veriyor”

– “Enerji sektöründeki fiyatların, enflasyonun, gıda ve akaryakıt, benzinle ilgili sorunların bir bütün olarak bugünkü yükselişi, mevcut ABD yönetiminin ve Avrupa bürokrasisinin ekonomi politikasındaki sistemsel hatalarının sonucudur”

Kazakistan, Donetsk ve Lugansk’ı tanımayacak

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetlerini tanımayacaklarını söyledi.

25. St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu (SPIF) kapsamında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile katıldığı ana oturumda konuşan Tokayev, üyesi oldukları Avrasya Ekonomik Birliği’nin Asya ve Orta Doğu pazarında genişlemesi gerektiğine işaret eden Tokayev, “Dürüst olmak gerekirse faydası olmayan karşı yaptırımlar yerine Asya ve Orta Doğu pazarlarını geniş bir şekilde kapsayan aktif ve esnek bir ticaret politikası izlenmeli. Burada Kazakistan, tampon pazar olarak rol oynayabilir.” dedi.

Kazakistan’ın Donetsk ve Lugansk’a yönelik tutumunu değerlendiren Tokayev, “Bir ulusun kendi kaderini tayin hakkı tüm dünyada fiilen gerçekleşirse o zaman şu anda BM üyesi olan 193 devlet yerine 600’den fazla ülkenin ortaya çıkması lazımdı. Tabii ki bu, bir kaos. Bu nedenle ne Tayvan’ı ne Kosova’yı ne Güney Osetya’yı ne de Abhazya’yı tanıyoruz ve bu tutumumuz yarı devlet toprakları olan Donetsk ve Lugansk için de geçerli olacak.” ifadelerini kullandı.

Zelenskiy, Ruslara vize rejimi getiriyor

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak, Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin imzaladığı kararnameyle 1 Temmuz’dan itibaren ülkeyi ziyaret etmek isteyen Rus vatandaşlarına vize rejimi uygulanacağını duyurdu.

Yermak, Devlet Başkanı Zelenskiy’nin Rusya vatandaşları için vize rejimi sürecini başlattığını duyururken, Bakanlar Kurulu’nda onaylanan kararın, Rusya tarafından ülkenin ulusal güvenliğine, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne yönelik benzeri görülmemiş tehditlere karşı alındığının altını çizdi.

İtalyan ENI, Gazprom’un gönderdiği gaz miktarını yüzde 50 düşüreceğini bildirdi

İtalyan enerji firması ENI, Rus enerji şirketi Gazprom’dan talep edilen günlük gaz miktarının sadece yüzde 50’sinin tedarik edileceğini belirtti.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, ENI, Gazprom’a günlük gaz talebini yaklaşık 63 milyon metreküp olarak ilettiği ancak Gazprom talep edilen miktarın sadece yüzde 50’sini karşılayacağını bildirdiği aktarıldı.

Gazprom, çarşamba günü ENI’ye gaz akışını yüzde 15 azalttığını iletmişti. ENI kaynakları, kesintiye dair kendilerine bir gerekçe sunulmadığını ve durumun yakından izlendiğini kaydetmişti.

Putin, Ukrayna’nın AB üyeliğine karşı olmadıklarını belirtti

25. St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu (SPIEF) kapsamında katıldığı ana oturumda, küresel ekonomik ve siyasi gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulunan Putin, Ukrayna’nın olası Avrupa Birliği (AB) üyeliğine ilişkin olarak, “AB, NATO gibi bir askeri örgüt değil. Her zaman söylediğim gibi, duruşumuz bu açısından çok tutarlı ve nettir. Rusya buna karşı değil” diye konuştu.

Fransa’ya Rus doğalgazı akışı tamamen durdu

Fransa, doğalgaz ihtiyacının büyük bölümünü LNG gemileriyle karşıladığı Rusya’dan artık gaz alımı yapmayacağını açıkladı.

Avrupa’nın ve Fransa’nın en büyük doğal gaz dağıtıcılarından GRTGAZ’dan yapılan açıklamada, 15 Haziran’dan itibaren Rus enerji şirketi Gazprom’un sağladığı doğal gazın Fransa’ya akışının durduğu belirtildi.

Rusya’nın Kuzey Akım üzerinden doğal gaz sevkiyatını düşürmesiyle Almanya’dan Fransa’ya fiziksel gaz akışının durduğu bildirilen açıklamada, Fransa’nın artık Rus doğal gazını kullanmayacağı ifade edildi.

Açıklamada, Fransa’nın gaz stokunun yüzde 50’den 56’ya yükseldiği, kesintiye rağmen ülkede enerji sıkıntısının olmayacağı kaydedildi.

Fransa, gaz ithalatının yüzde 17’sini boru hattı ve LNG gemileri yoluyla Rusya’dan yapıyordu.

Peskov, ABD’nin Rusya’daki yabancı şirketlere baskı uyguladığını söyledi

Kremlin Basın Sözcüsü Dmitry Peskov, Rusya’da faaliyet gösteren yabancı şirketlerin başta ABD olmak üzere kendi devletlerinden eşi görülmemiş bir baskıyla karşı karşıya olduğunu söyledi.

Bu yıl 25’incisi düzenlenen St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu’nun (SPIEF) oturum arasında İzvestia’ya verdiği demecinde, “Aslında muhtemelen dünyanın her yerinden bu foruma gelmek isteyen çok daha fazla iş insanı var” diye konuşan Peskov, ancak hepsinin eşi benzeri görülmemiş bir baskıyla karşı karşıya olduğunu bildiklerini ifade etti.

Peskov, Rusya ile ilgilenen yabancı şirketlere başta Amerika Birleşik Devletleri’ne bağlı dünyanın dört bir yanındaki büyükelçileri tarafından baskı yapıldığını bildiklerini vurgularken, ABD büyükelçiliklerinin diplomatik kanalları kullanarak bulundukları ülkelerdeki şirketlerle iletişime geçtiğini, özellikle büyük şirketlere tehditler yağdırdığını aktardı.

Google Rusya, iflas başvurusunda bulundu

Rusya’da son zamanlarda mahkemeler tarafından sürekli para cezasına çarptırılan dev Amerikan teknoloji şirketi Google’ın Rusya’daki iştiraki Google Rusya, mali yükümlülüklerini yerine getiremediği gerekçesiyle iflas başvurusunda bulundu.

Şirketin Rusya’daki iştiraki Google LLC’nin iflas başvurusunun Moskova Tahkim Mahkemesi tarafından tescil edildiği belirtilirken, Google LLC’nin iflasının tanınması başvurusunun henüz mahkeme tarafından değerlendirilmediğini, tahkim davaları dosyasında planlanan duruşma tarihlerinin ​​de belirtilmediğini aktaran Kommersant gazetesi, en son mayıs ayı sonunda, Federal İcra Servisi tarafından 7,7 milyar rubleden fazla bir ciro cezası alan Google’ın 22 Mart itibariyle mali yükümlülüklerini yerine getiremediği bilgisine yer verdi.

Başsavcı, Rusya’da gümrük kontrol sürelerinin kısaltılmasını önerdi

Rusya Federasyonu Başsavcısı Igor Krasnov, Rusya’nın ithal ettiği ürünlerin gümrük kontrollerinin son teslimat noktasında yapılmasını teklif ederken, bu sayede gümrükleme süresinin kısaltılacağını vurguladı.

Bu yıl 25’incisi düzenlenen St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu’nda (SPIEF) konuşan Krasnov, ülkedeki iş dünyası için yapay engellerin birçok tedarik zincirini kesintiye uğrattığını söylerken, “Ne yazık ki bu durum, sınırlarımızda kilometrelerce kamyon kuyruklarına yol açıyor. Böyle olunca iç piyasadaki malların fiyatlarını etkiliyor ve sosyal gerilim riskleri yaratıyor” diye konuştu.

Dış ekonomik faaliyete katılanlar tarafından ithal edilen malların planlanan son teslimat noktasında gümrük kontrol prosedürüne tutulabileceğini ifade eden Başsavcı, malların doğrudan gümrükten geçişine izin verilmesinin gümrük süreçlerini önemli ölçüde kısaltacağını aktardı.

Gref, ekonominin ne zaman 2021 seviyesine dönebileceğini açıkladı

Rusya’nın en büyük bankası Sberbank’ın başkanı German Gref, büyük ölçekli Batı yaptırımlarından sonra ülke ekonomisinin reform yapılmadığı takdirde ancak on yıl içinde 2021 seviyesine ulaşabileceğini söyledi.

25’inci St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu’nun (SPIEF) sabahki ayağında Sberbank tarafından düzenlenen iş kahvaltısında konuşan Gref, Ukrayna’daki askeri operasyonunun başlamasından kısa bir süre sonra ABD ve Avrupa ülkelerinin Rusya ekonomisinin en önemli sektörleri olan finans, sanayi, ulaşım, petrol ve doğalgazla birlikte teknoloji sektörlerini olumsuz etkileyen büyük ölçekli yaptırımlar uygulamaya başladığını hatırlatarak, “Hiç kimse ekonomideki değişikliğin bu kadar hızlı bir şekilde olacağını beklemiyordu. Çok hızlı bir şekilde alınan hükümet kararları sayesinde esnek bir ekonomi politikasıyla yaptırımlara karşı bu kadar iyi bir mücadele vereceğimiz beklenmiyordu. Aynı zamanda mevcut durumda hiç kimse bu duruma ekonomik reform ve entegrasyon olmadan uyum sağlayamayacak. Yeni gerçeklere uyum sağlamaktan vazgeçip ekonomik reformları kenara itersek ekonomimiz 2021 seviyesine ancak en az 10 sene sonra geri gelebilir” ifadelerini kullandı.

Rusya’nın uluslararası rezervlerinde artış kaydedildi

Rusya Merkez Bankası, ülkenin uluslararası rezervlerinin 10 Haziran 2022 itibariyle yüzde 0,6 artışla 594,6 milyar dolara yükseldiğini açıkladı.

3 Haziran’da 591,3 milyar dolar olarak açıklanan uluslararası rezervlerde, 10 Haziran itibariyle bir haftada 3,3 milyar dolarlık artış meydana geldiği belirtilen açıklamada, son bir haftada rezervlerdeki yükselişin pozitif değerleme sonucu meydana geldiği bildirildi.

Rusya basınından kısa kısa

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Brüksel’de düzenlediği basın toplantısında, Ukrayna, Moldova ve Gürcistan’ın adaylık başvurularıyla ilgili Komisyon’un görüşünü açıkladı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ukrayna’ya Avrupa Birliği (AB) aday ülke statüsünün verilmesi ihtimalinin, Rusya’nın “yüksek” ilgisini gerektirdiğini belirtti.

Avusturya Başbakanı Karl Nehammer, Ukrayna’ya, Avrupa Birliği’ne (AB) aday ülke statüsü verilmesini belirli koşullarda destekleyeceklerini belirterek, Batı Balkan ülkeleri için geçerli olan şart ve koşulların bu ülke için de geçerli olması gerektiğini, adaylar arasında çifte standarda karşı olduklarını ifade etti.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Kiev’e yaptığı sürpriz ziyarette, Ukrayna askerlerine, Rusya’ya karşı “denklemi değiştirebilecek” büyük bir askeri eğitim programı önerdi.

Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN), Ukrayna’ya askeri operasyon düzenleyen Rusya ve saldırıları destekleyen Belarus ile birlikte çalışmama kararı aldı.

İngiltere hükümeti, Wikileaks’in kurucusu Julian Assange’ın ABD’ye iadesini onayladı. Wikileaks’in kurucusunun avukatları temyize gidecek.

Ukrayna 2023’te Eurovision’a ev sahipliği yapamayacak. Bir önceki yarışmanın kazananı Ukrayna’daki durum nedeniyle Eurovision yarışmasının İngiltere’de düzenlenmesi planlanıyor.

spot_img

Bir yıl içinde kaç tane sahte ruble ve dolar bulundu? 

Rusya Merkez Bankası, bankacılık sisteminde tespit edilen sahte Rus banknot ve madeni paralarının sayısının 2023 yılında yaklaşık 2 kat azaldığını bildirdi.Toplamda 12.425 adet sahte...
spot_img
spot_img

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

www.antyapi.com.trspot_img

Gözden Kaçmasın

spot_img
spot_img
faizsiz kredi
gaziantep escort ataşehir escort bayan malatya bayan escort