spot_img
19.6 C
Moskova
spot_img
Ana SayfaRusya'da Dün Neler OlduRusya’da dün neler oldu? 16 Haziran 2022

Rusya’da dün neler oldu? 16 Haziran 2022

Dün, 16 Haziran 2022’de Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;

Rusların Türkiye’de tatil talebi arzı aşıyor

Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR), ülkede Türkiye’de tatile yönelik talebin arzı aştığını bildirdi.

ATOR’dan yapılan yazılı açıklamada, tur operatörlerinin, yakın tarihler için Türkiye’ye uçuşlarda tur paketi sıkıntısı yaşandığı konusunda bilgi verdiği kaydedildi.

Moskova’dan sonraki 2-3 günü kapsayacak şekilde Antalya’ya uçuş bulmanın imkansız olduğuna işaret edilen açıklamada, “Talep, kısıtlı hava yolu taşımacılığı nedeniyle arzı önemli oranda aşıyor. Ege sahillerine yönelik arz sıkıntısı daha da fazla.” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, temmuz ve ağustos ayına yönelik tatil seçeneklerinde ise durumun daha iyi olduğuna işaret edilirken durumun kademeli olarak daha iyi bir hale geldiği ve hava yolu taşımacılığı konusunda da iyileştirmelerin yapıldığı kaydedildi.

Rusya: Türkiye sınırları da dahil, Suriye’nin kuzeydoğusundaki saldırıları kınıyoruz

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, Türkiye sınırları da dahil olmak üzere Suriye’nin kuzeydoğusundaki saldırıları kınadıklarını ancak Türkiye’nin olası askeri operasyonunun söz konusu bölgedeki “ayrılıkçı grupları” harekete geçirebileceğinden duydukları endişe nedeniyle sorunların başka yollarla çözülmesi gerektiğini savundu.

Lavrentyev, Kazakistan’ın başkenti Nur Sultan’da gerçekleştirilen Suriye konulu 18. Astana görüşmelerinin genel oturumu sonrası basına açıklamalarda bulundu.

Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine yönelik açıkladığı askeri operasyon niyetini değerlendiren Lavrentyev, “Bildiğimiz gibi, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde operasyon düzenleme kararı henüz ilan edilmedi.” dedi.

Lavrentyev, “Biz Türk dostlarımıza söz konusu operasyonun, Suriye’nin kuzeyinde gerilimin artmasına ve ayrılıkçı grupların harekete geçmesine yol açabileceğini ifade ettik ki bunu ne Rusya, ne Irak ve İran ister. Bu nedenle var olan sorunları çözmek için başka yolların olduğuna inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Rus ve Türk iş dünyası St. Petersburg’ta bir araya geldi

25’inci St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu (SPIEF) kapsamında Türk ve Rus iş dünyası bir araya geldi.

SPIEF kapsamında Rusya İhracat Merkezi’nin desteğiyle düzenlenen “Rusya-Türkiye: Verimli Ticari Ortaklık” başlıklı toplantıda, Rusya ve Türkiye’den yetkililer ve iş insanları karşılıklı iş birliği olanaklarını ele aldı.

Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar’ın da katıldığı toplantıda konuşan Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Türkiye ile Rusya arasında enerji dahil çok sayıda alanda iş birliğinin güçlenerek ilerlediğini söyledi.

Türkiye’nin bir lojistik merkezi haline gelebileceğine işaret eden Novak, bankacılık ve ulusal para birimlerinin ticarette daha fazla kullanılmasının da gündemde olan diğer önemli konular arasında bulunduğunu kaydetti.

St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu’nu düzenleyen Roscongress Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı ve İcra Kurulu Başkanı Alexander Stuglev ile ROST Rus Türk Ticaret Evi Başkanı Kadir Kurtuluş arasında işbirliği anlaşması imzalandı.

Nabiullina: Rusya ekonomisinde hiçbir şey eskisi gibi olmayacak

Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, yaptırımlara maruz kalan ülke ekonomisindeki durumun artık çok zor olduğunu, bu nedenle esnek olmanın ve değişikliklere hızlı yanıt vermenin önemli hale geldiğini belirterek, “Ekonomimiz, artık sonsuza kadar olmasa da çok uzun zaman eskisi gibi olmayacak” diye konuştu.

Nabiullina, Gayri Safi Yurtiçi Hasılası’nın (GSYH) ekonomideki durumu değerlendirmek için iyi bir gösterge olduğunu, ancak tek başına yeterli olmayacağını da vurgularken, bu göstergelerle birlikte nüfusun refahına ve hane halkı reel gelir göstergelerine de bakılması gerektiğine işaret etti.

Almanya, Fransa ve İtalya liderleri, Kiev’de

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İtalya Başbakanı Mario Draghi’nin, Ukrayna’nın başkenti Kiev’i ziyaret etti.

Kiev’e yaptığı ziyaret ilişkin Twitter’dan paylaşımda bulunan Almanya Başbakanı, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İtalya Başbakanı Mario Draghi ve Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Werner Iohannis ile Kiev’in yakınlarındaki İrpin kentini ziyaret ettiklerini belirtirken, İrpin’in uzun zamandan beri Buça gibi Rus savaşının tahayyül edilemez gaddarlığının ve anlamsız şiddetinin bir sembolü haline geldiğini aktardı.

Scholz, “Bu şehirdeki vahşice yıkım bir anıttır. Bu savaş sona ermeli.” ifadesini kullandı.

İrpin’de Alman basınına da açıklamalarda bulunan Scholz, burada masum insanların etkilendiğine ve evlerin yıkıldığına işaret ederek, “Hiçbir askeri altyapısı olmayan bütün bir şehir yok edildi.” dedi.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Fransa Cumhurbaşkanı Emmaneul Macron ve İtalya Başbakanı Mario Draghi, Ukrayna’ya Avrupa Birliği (AB) üyeliği için “adaylık” statüsü verilmesini desteklediklerini açıkladı.

Draghi: Zelenskiy’nin bizden yeni silah talebi olmadı

İtalya Başbakanı Mario Draghi, Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenskiy’nin kendilerinden yeni silah talebi olmadığını söyledi.

Draghi, Zelenskiy ile görüşmelerine ilişkin, “Zelenskiy’nin bizden yeni silah talebi olmadı. Durumun nasıl olduğunu aktardı ki kritik bir hal alıyor. Sovyetlerden kalma silahların mühimmatları bitiyor. Yeni silahların kullanımı için ise talim gerekiyor. Bazı NATO üyeleri, bu eğitimi veriyor ama bunun için zaman gerekiyor.” dedi.

Afganistan, Rusya’dan petrol ve buğday satın almak için çalışmalara başladı

Bu yıl 25’incisi düzenlenen St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu’na (SPIEF) heyet gönderen Afganistan’ın Rusya’dan petrol ve buğday satın almak için görüşmelerini sürdürdüğü belirtildi.

Rus resmi haber ajansı RIA Novosti, Taliban yönetimine bağlı Afganistan Ticaret ve Sanayi Odası başkan yardımcısı Mohammadyounis Hossein ve Afgan diplomatik misyonu başkanı Jamal Nasir Garwal’ın SPIEF’e geldiğini aktarırken, Afgan heyetinin forumda Rus ortaklarla ülkeye buğday tedarikini görüşeceklerini iletti.

Medinsky: Kiev müzakere heyeti ile görüşmeler sürüyor ama…

Moskova ile Kiev arasındaki müzakerelerde Rus tarafına başkanlık eden Rusya Devlet Başkanı Yardımcısı Vladimir Medinsky, St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu’nun (SPIEF) oturum aralarında TASS’a verdiği demecinde, Kiev müzakere heyetiyle periyodik olarak telefon görüşmesi düzenlendiğini, ancak Kiev’in daha önce üzerinde anlaşılan koşullar üzerinden müzakere etmek istemediğini bildirdi.

“Zaman zaman telefon görüşmesi düzenliyoruz” diye konuşan Medinsky, ancak Ukrayna tarafının İstanbul müzakerelerinde kabul ettikleri konulardan uzaklaştığını, 15 Nisan’da Kiev heyetine gönderilen ve İstanbul’da her iki tarafın da üzerinde mutabık kaldığı önerilere cevap vermek istemediğini aktardı.

En son 15 Nisan’da Rusya’nın Ukrayna heyetine gönderdiği son anlaşma taslağında iki heyetin karşılıklı olarak barış anlaşmasında yüzde 75 oranında mutabık kaldığını, Kiev müzakere heyetinin en son verdiği resmi cevabın ise “Top artık bizde, size geri döneceğiz” olduğunu paylaşan Medinsky, bu yanıttan sonra Ukrayna tarafından sessizliğin hüküm sürdüğünü sözlerine ekledi.

Novak, Avrupa ülkelerinin çoğunun doğalgazı rubleyle ödediğini söyledi

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu’nun (SPIEF) oturum aralarında gazetecilere verdiği demeçte, Gazprom’un Avrupalı ​​müşterilerinin çoğunun tedarik edilen doğalgaz hacminin yaklaşık yüzde 90 ila 95’ini ruble ile ödediğini söyledi.

Avrupa’daki gaz alıcıları ve ruble cinsinden ödemelerinde problem yaşanmadığını belirten Novak, “Rubleyle ödemelere geçiş yapma arzusunu bildirenler, anlaşılabilir sistemi tercih ederek rubleyle ödemelere başladı. Sanıyorum toplam tüketim hacmini hesaba katarsak Gazprom’dan sağlanan doğalgazın yaklaşık yüzde 90 ila 95’inin ödemeleri halihazırda rubleyle gerçekleşiyor diye konuştu.

Gazprom Başkanı Aleksey Miller

Miller’dan Avrupalı liderlere teşekkür mesajı

Novak’la birlikte forumda konuşma yapan Gazprom’un yönetim kurulu başkanı Aleksey Miller, Avrupalı liderlerin izlediği politika sayesinde oluşan yüksek gaz fiyatları için onlara minnettar olduklarını vurgularken, “Avrupa gaz piyasalarında yaşanan fiyat şokları, aynı zamanda enflasyon oranlarına da hızla yansıyor. Ancak her şey dün değil daha çok öncesinden başladı. Burada özellikle Avrupalı liderlere teşekkür etmeliyiz. Onların politikaları nedeniyle Avrupalılar gazı pahalıya alıyor. Bu durumun tek sorumlusu Batı liderleridir” ifadelerini kullandı.

Miller, inşası sona eren Kuzey Akım 2 doğalgaz boru hattının ise her an gaz pompalamaya hazır olduğunu sözlerine ekledi.

X5 Group, St. Petersburg’da 15 Fin Prisma süpermarketi satın aldı

Rusya’da Pyaterochka, Perekrestok ve Chizhik gibi dev market zincirlerini çatısı altında toplayan X5 Retail Group, pazardan ayrılacağını duyurarak işini devretmeye çalışan St. Petersburg’daki Fin süpermarket zinciri Prisma’yı satın aldığını açıkladı.

“Süpermarketler, gerekli yasal işlemlerin tamamlanması, yeniden markalaşma ve mağazaların X5 envanteri ile doldurulmasının ardından temmuz ortasına kadar faaliyetlerine devam edecektir” ifadelerine yer veren X5 Retail Basın Servisi, pratik olarak tüm mağazaların Perekrestok perakende zincirine entegre edileceğinin altını çizdi.

Rusya’nın güneyine uçuş kısıtlamaları 24 Haziran’a kadar uzatıldı

Rusya Federal Hava Taşımacılığı Ajansı (Rosaviatsia), Güney ve Orta Rusya’daki bazı havaalanlarına uçuşların geçici kısıtlanmasının 24 Haziran’a kadar uzatıldığını duyurdu.

Askeri operasyonun başladığı 24 Şubat’tan bu yana 19’uncu kez uçuş kısıtlaması uygulanan havaalanları arasında Anapa, Belgorod, Bryansk, Voronej, Gelendcik, Krasnodar, Kursk, Lipetsk, Rostov-na-Donu, Simferopol ve Elista havalimanları yer alıyor.

Rusya basınından kısa kısa

İngiltere hükümeti, Ukrayna’daki askeri operasyona destek olduğu gerekçesiyle Rus Ortodoksların ruhani lideri Patrik Kirill’e yaptırım uyguladı.

Rusya’da parlamentonun alt kanadı Devlet Duması, Ukrayna’daki askeri operasyona katılan sivillerin gazi olarak tanınmasına ilişkin yasa tasarısını masaya yatırdı. Kabul edilmesi beklene yasa tasarısı, hayatını kaybeden Silahlı Kuvvetler sivil personeli, onarım ekipleri, doktor ve diğer uzmanların gazi olarak nitelendirilmesini, ailesine gazi maaşı verilmesini öngörüyor.

AvtoVAZ, 2022 Lada Granta Classic otomobillerinin satışına başladı. Yerli markanın fiyatlar 658 bin 300 rubleden başlıyor.

spot_img

Tataristan

Tataristan,  Rusya Federasyonu’na bağlı, özerk bir cumhuriyettir. Volga Federal Bölgesi'ne bağlı Tataristan, Volga Ekonomik Bölgesi'nin bir parçasıdır.Rusya'nın, Avrupa kısmının merkezinde, Doğu Avrupa Ovası'nda,...
spot_img
spot_img

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

www.antyapi.com.trspot_img

Gözden Kaçmasın

spot_img
spot_img
faizsiz kredi
gaziantep escort ataşehir escort bayan malatya bayan escort