spot_img
11.4 C
Moskova
spot_img
Ana SayfaGündemRusya vizesi ? Rusya vizesi kalktı mı?

Rusya vizesi ? Rusya vizesi kalktı mı?

Rusya vizesi ? Rusya vize ücreti istiyor mu? Rusya turistik ve ticari vize ücreti ne kadar? Rusya’ya gidecek Türk vatandaşlarının pasaportlarında bu ülkeye yapacakları kısa veya uzun süreli seyahat öncesinde Rusya vizesi alması gerekiyor. Rusya, umuma mahsus (bordo) pasaporta sahip Türk vatandaşlarına vize prosedürüne tabidir. Hususi, hizmet ve diplomatik pasaport sahiplerinin vize almaları gerekmemektedir.

Rusya ya da resmi adıyla Rusya Federasyonu, 17,075,400 km²’lik yüzölçümü ile dünyanın en büyük alanına sahip ülkesi konumunda. Rusya nüfusu (146 milyon 745 bin 098 kişi ) ile dünyanın en kalabalık dokuzuncu ülkesi. Rusya tarihi ve turistlik yerleri ile de dünya turizminde önemli ülkelerden birisi.

Rusya’ya yapılacak seyahatler için belirlenen vize ücretleri bulunur. Rusya vizesi ? Rusya vize ücreti istiyor mu ? Rusya turistik ve ticari vize ücreti ne kadar? Rusya’ya gidecek Türk vatandaşları vize konusunda nelere dikkat etmeleri gerekiyor? Bütün bu başlıkların cevabını bu yazıda bulacaksınız.

Rusya Vizesi

Türkiye ile Rusya arasında imzalanan 30 günü aşmamak koşulu ile karşılıklı olarak vizesiz olarak serbest seyahat etme hakkını tanıyan anlaşma 1 Ocak 2016 tarihinde Rusya tarafından tek taraflı olarak askıya alınmıştı. Ancak iki ülke arasında varılan anlaşmalar neticesinde 25 Temmuz 2019 perşembe günü açıklanan yeni karar ile Türkiye Cumhuriyeti’ne ait yeşil (hususi) ve gri (hizmet) pasaport taşıyan kişiler 1 Eylül 2019 tarihinden sonra Rusya’ya 30 gün süreyle vizesiz olarak giriş yapabilecekleri ilan edildi. Ancak umuma mahsus yani bordo pasaport sahibi Türk vatandaşlarına uygulanan Rusya vizesi alma zorunluluğu uygulamasına devam edildi. Diplomatik pasaport sahibi Türk vatandaşlarının ise 90 günlük süreyi geçmemek kaydıyla yapacakları seyahatler için Rusya vizesi almalarına gerek bulunmamakta.

Rusya vizesi bazı ülkelerde uygulanan turist kartı veya ülkeye giriş kağıdı gibi bir formatta değil, pasaportunuza işlenen daha doğrusu yapıştırılan bir vize türü. Bu nedenle Rusya vize işlemleri için geçerli pasaportunuzun vize başvuru evrakları arasında olması gerekir.

Rusya’ya seyahat edecek olan kişinin vizesinde; Kiril ve Latin alfabesi halinde kişinin adı ve soyadı, Rusça olarak olarak kişinin uyruğu, cinsiyeti, verilen vizenin türü ve vizenin verildiği makam, kişinin pasaport  numarası, vizenin veriliş tarihi ve kişiye izin verilen kalış süresi, verilen vizenin numarası, vizenin çok giriş-çıkışlı mı yoksa tek giriş-çıkışlı mı olduğu belirtilir. Kimi durumlarda davetiye/teleks numarası gibi bilgiler de vizenin üzerinde yer almaktadır.

Rus pasaportu, Rusya vizesi

Rusya Vizesi Başvuru İşlemleri

Rusya, umuma mahsus (bordo) hamili Türk vatandaşlarını vize prosedürüne tabi tutuyor. Hususi, hizmet ve diplomatik pasaport sahiplerinin vize almaları gerekmemekte. Ancak Rusya turistik vizeler konusunda çok az kişiyi geri çeviren bir ülke. Genellikle başvurusunu doğru yapan herkese vize vermekte.

Rusya Fedarasyonu’na gidecek olan Türk vatandaşlarının pasaportlarında bu ülkeye yapacakları kısa ya da uzun süreli seyahatlerinin öncesinde vize almaları gerekiyor.  Rusya konsoloslukları Türkiye’de ikamet izni sahibi yabancı uyruklu vatandaşlar için de vize vermektedir. Rusya vizesi için Rus Konsolosluklarına ya da Vize Merkezleri aracılığıyla da başvuru gerçekleştirilebilir. Ancak Rusya vizesini Vize Merkezi aracılığıyla yapmak vize işlemlerinin daha kolay ve hızlı gerçekleşmesini sağlamakta. Ayrıca formların doldurulması konusunda da bu vize merkezleri artık hayatımıza büyük kolaylıklar getirmiş durumda.

Rusya’daki başlıca vize türleri

Rusya’daki başlıca vize türleri; Rusya turist vizesi, Rusya ticari vizesi, Rusya aile ve arkadaş ziyareti vizesi, Rusya çalışma vizesi, Rusya eğitim vizesi, Rusya öğrenci vizesi, Rusya transit vizedir. Genelde vizelerin geçerlilik süresi 15 gün ile 90 gün arasında değişebilir. Ancak çalışma vizelerinde farklı bir süre uygulaması söz konusu.

Rusya Transit vizesi tek girişli olması halinde uçak ile seyahat eden yolcular için geçerlilik süresi 3 gün, karayolu veya tren ile seyahat eden yolcular için geçerlilik süresi 10 gün olmaktadır Rusya transit vizesine sadece Rusya’daki havalimanında yapmış olacağınız kalış süresi 24 saati geçmediği müddetçe almanıza gerek yoktur. Rusya’daki havalimanında yapacağınız kalış süreniz 24 saati geçecekse eğer seyahatinizden önce Rusya transit vizesini almanız gerekir.

Kırım Bölgesi Mart 2014’te birçok ülke resmi olarak tanımadığını ilan etse de Rusya’ya dahil olmuş olup bu tarihten beri Kırım bölgesi Kırım Cumhuriyeti adı altında resmen Rusya tarafından yönetiliyor. Bu nedenle Kırım Cumhuriyeti’nde Rusya’nın uygulamış olduğu vize politikası geçerlidir. Bu nedenle Kırım’a seyahat etmek isteyen kişilerin de seyahatlerinde önce Rusya vizesi alması gerekiyor.

Türkiye hususi pasaport

Rusya turistik vize ücreti

Sahip olduğunuz pasaport ile yapılan vize uygulaması arasında bazı farklılıklar bulunur. Bordo pasaport ile işlem yapacaksanız, mutlaka vize almanız gerekir. Siyah pasaport ile işlem yapacaksanız 90 günü aşmayan süre içerisinde vizesiz seyahat edebiliyorsunuz. “Bordo” ve “Siyah” pasaportların dışında “Yeşil” ve “Gri” pasaportlar ile işlem yaptırmak isterseniz 30 günü aşmayan süre içerisinde vizesiz seyahat etme hakkına sahipsiniz.

Vize uygulamasında tek ve çift girişli olarak fiyatlandırılan tarifeler de farklılık gösteriyor. Vize alımı için uygulanan fiyat tarifesine bakıldığında;

15 günlük süre ile tek girişli turistik vize ücreti 160 dolar.
1 ila 30 günlük süre ile çift girişli turistik vizesi ücreti 230 dolar.

Eğer turistik vize almak istediğinizde beklemek veya alım işlemlerinde vakit kaybetmek istemiyor iseniz ekspres vize başvurusu yapmanız mümkün.

Ekspres vize ücretlerinin tarifelerine bakıldığında;

15 günlük süre ile ekspres vize başvurusu için tek girişli turistik vizesinin ücreti 245 dolar
1 ila 30 günlük süre ile ekspres vize başvurusu çift girişli turistik vizesi ücreti  360 dolar

Rusya ticari  vize  ücreti

Rusya’ya yapılacak olan ticari amaçlı ziyaretlerde (Fuarlara katılma, müşteri ziyareti ve ya Rusya’daki işlerinizi kontrol etmek için kullanılan vize türü) kullanılan bu vizeler için süreler 3 aydan başlayıp 1 yıla kadar uzatılabiliyor.

90 günlük (3 ay) süre ile tek girişli ticari vize ücreti 170 dolar
90 günlük (3 ay)  süre ile çift girişli vize ücreti 220 dolar

Ticari vize işlemleri için de eğer beklemek istemiyorsanız ekspres vize başvurusunda da bulunulabilmektedir.

Ekspres vize ücretinin tarifelerine bakıldığında;

90 günlük (3 ay) süre ile tek girişli vize ücreti ekspres tarife ile 260 dolar
90 günlük (3 ay)  süre ile çift girişli vize ücreti ekspres vize tarifesi ile 360 dolar

Çok giriş-çıkışlı ticari vizesinin fiyatına bakıldığında;

1 yıllık çok girişli ticari vize 350 dolar
1 yıllık çok girişli ticari vize için ekspres vize başvuru tarifesi 580 dolar

Rusya aile ve arkadaş  ziyareti  vize ücreti

Rusya’ya bu amaçla gerçekleştirilecek ziyaret vizelerinin süresi 90 gün yani 3 ay sürelidir.

Uygulanan vize ücretini tarifelerine bakıldığında;

3 aylık (90 gün) tek girişli vize ücretinin tarifesi 155 dolar
3 aylık (90 gün) çift girişli vize ücretinin tarifesi 230 dolar

Vize başvurunuzda işlemlerin daha hızlı ve vakit kaybetmeden olmasını istiyorsanız ekspres vize başvuru ile işlem yapılabilmektedir.

Ekspres vize fiyat tarifelerine bakıldığında;

3 aylık (90 gün) tek girişli ekspres vize başvuru ücretinin tarifesi 270 dolar
3 aylık (90 gün) çift girişli ekspres vize başvuru ücretinin tarifesi 370 dolar

Çalışma vizesi ücretleri

Bu vize türü için, öncelikle Rusya’da çalışacağınız şirketin Rusya ayağında davetiye denilen belgeyi hazırlaması ve size yollaması gerekmektedir. Bu belge ile başvurunuzu gerçekleştirmek zorundasınız.

Rusya Elektronik Vize Ücreti

Bu vize türü sadece bazı bölgeler için geçerlidir. Bölge sayısı Rus makamlarınca artırılıp azaltılabilir, seyahat öncesi mutlaka kontrol edilmesi gerekir. Rusya’ya  e-vize başvurusunun en az dört gün önceden yapılması gerekmektedir. Rusya elektronik vizesi en fazla 8 gün süreli olarak yalnızca St. Petersburg, Kaliningrad ve Leningrad bölgelerinde geçerli olacak şekilde düzenlenebilir.

St. Petersburg bölgesine yapılacak olan seyahatin başvurusu elektronik olarak yapılırsa fiyat tarifesi:  Maksimum 8 günlük St. Petersburg vize ücreti200 Türk Lirasıdır.  Elektronik vizede konsolosluk harcı  bulunmamaktadır. Söz konusu ücret EAGVS’nin hizmet bedeli olmaktadır.

Migrasyon kartı

Rusya Federasyonu’na girişte yabancı ülke vatandaşlarına migrasyon kartları” veriliyor. Migrasyon kartları hava, deniz, demiryolu ve kara ulaşımı ile gelen herkese girdikleri noktalarda veriliyor.

Giriş yapan yabancılar migrasyon kartlarını pasaport kontrolünden önce doldurur ya da pasaport kontrollerinde görevli memur migrasyon kartını kendileri veya pasaport kontrollerindeki görevli memurlar tarafından doldurulur. (Eskiden herkes kendi elleri ile dolduruyordu ancak son yıllarda bilgisayar çıktısı olarak pasaport kontrol memurları tarafından verilmekte, sizden sadece imzalamanız istenmekte.)

İki bölümden oluşan migrasyon kartının Rusya Federasyonu’na  giriş kısmı (A formu) pasaport kontrolünde kalmaktadır. Rusya Federasyonu’ndan çıkış kısmı (B formu) ülkeyi ziyaret eden kişiye geri verilmektedir. Bu iki kupon

Rusya Federayonu’ndan çıkış kısmı yani sizde kalan kısmını (B formu) Rusya’da bulunduğunuz süre boyunca saklamanız ve Rusya’dan çıkarken pasaport kontrolünde bu belgeyi iade etmeniz gerekmektedir. Yabancı migrasyon kartını kaybederse üç gün içerisinde UFMS’e müracaat ederek, kopya migrasyon kartını alması gerekmekte. Şayet bu belge olmadan ülkeden çıkarsanız ilerde vize başvurusu yaptığınızda sorun ile karşılaşabilirsiniz.

spot_img

Ruslar diş hekimlerine daha fazla para harcamaya başladı

Ruslar diş hekimlerine daha fazla para harcamaya başladı. VTB Bank ve Rosgosstrakh Sigorta Şirketi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, VTB banka kartı sahipleri 2023...
spot_img
spot_img

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

www.antyapi.com.trspot_img

Gözden Kaçmasın

spot_img
spot_img
faizsiz kredi
gaziantep escort ataşehir escort bayan malatya bayan escort