GAZETEM RUSYA | YEREL

Söylenti mi gerçek mi? Telegram engelleme iddiasına resmi ağızdan flaş açıklama!

Yayın: · YEREL
Söylenti mi gerçek mi? Telegram engelleme iddiasına resmi ağızdan flaş açıklama!
GAZETEM RUSYA HABER MERKEZİ
Oluşturulma:

Telegram’ın 1 Nisan’da tamamen engelleneceğine yönelik iddialar kamuoyunda tartışma yaratırken, Devlet Duması’ndan gelen açıklama dikkat çekti. Milletvekili Anton Nemkin, söylentiler üzerinden panik havası oluşturulmaması gerektiğini belirterek sürecin gerçek dinamikler üzerinden değerlendirilmesi çağrısı yaptı.

Devlet Duması Enformasyon Politikası, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Komitesi üyesi, Birleşik Rusya Partisi’nin “Dijital Rusya” projesi federal koordinatörü Anton Nemkin, RIA Novosti’ye yaptığı açıklamada, Telegram’ın belirli bir tarihte sözde kaçınılmaz biçimde engelleneceğine dair açıklamalarla kullanıcıların korkutulmaması, bunun yerine sürecin gelişiminin soğukkanlılıkla izlenmesi gerektiğini söyledi. Nemkin, Telegram tarafından atılan ilk adımların bulunduğunu ancak Rus mevzuatının gereklilikleriyle şeffaf bir etkileşim modeli oluşturulması için önümüzde çalışma süreci olduğunu belirtti.

Reklam

Salı günü daha önce Baza Telegram kanalı, Telegram’ın Rusya’da 1 Nisan’dan itibaren tamamen engelleneceğini bildirmişti. Kanalın aktardığına göre, bu tarihten itibaren Federal İletişim, Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetim Servisi (Roskomnadzor), mesajlaşma uygulamasının tamamen engellenmesi sürecini başlatacak. Bu haberin ardından Roskomnadzor, konuya ilişkin daha önce yayımlanan bilgilere ekleyecek bir şeyleri olmadığını açıkladı.

Nemkin, “Şu anda önemli olan, belirli bir tarihle sözde kaçınılmaz engellemeye dair açıklamalarla kullanıcıları korkutmak değil, sürecin gelişimini soğukkanlılıkla izlemektir. Telegram tarafından ilk adımlar atılmıştır ancak önümüzde Rus gereklilikleriyle şeffaf ve sürdürülebilir bir etkileşim modeli oluşturulmasına yönelik ciddi bir çalışma bulunmaktadır. Gelin, gerçeklere ve sürecin dinamiklerine uzun vadeli perspektiften bakalım. Bu ölçekteki kararlar söylentilerin baskısıyla değil, gerçek değişimler ve vatandaşların güvenlik düzeyi temelinde alınmalıdır” dedi.

Milletvekili, Rusya’nın hem yerli hem de yabancı tüm internet platformlarıyla çalışmaya açık olduğunu ancak bunun tek bir temel koşula bağlı bulunduğunu kaydetti: Rus mevzuatına uyulması, vatandaşların kişisel verilerinin korunması, dolandırıcılıkla, aşırılıkçılıkla ve terör faaliyetleriyle mücadele edilmesi.

Nemkin, “Bu gereklilikler evrenseldir ve piyasadaki tüm aktörler için aynıdır. Bir hizmet bu gereklilikleri sistematik biçimde görmezden gelirse, yasada ihlallerin giderilmesinin ardından kaldırılma imkânı da bulunan kademeli kısıtlamalar öngörülmektedir” diye vurguladı.

Parlamenter, bir gün içinde Telegram’da 235 binden fazla grup ve kanalın engellenmesi gerçeğinin dikkat çekici bir adım olduğunu belirterek, platformun hızlı moderasyon için teknik imkânlara sahip olduğunu gösterdiğini ifade etti.

Nemkin, “Ancak sorunlu içeriğin hacmi milyonlarca toplulukla ölçülüyorsa bu artık münferit bir durum değil, sistemik bir sorundur. Tek seferlik geniş çaplı bir ‘temizlik’ bir sinyaldir ancak sorunun nihai çözümü değildir” değerlendirmesinde bulundu.

Nemkin, Telegram’ın bugün dolandırıcılık şemalarının, sahte bağış kampanyalarının, aşırılıkçı materyallerin ve yasa dışı tekliflerin yayıldığı başlıca platformlardan biri olmaya devam ettiğini de sözlerine ekledi.

Nemkin, “İnsanlar para ve verilerini kaybediyor, manipülasyonların kurbanı oluyor. Bu noktada Roskomnadzor’un mantığına katılıyorum: Eğer durum sistematik biçimde değişmezse, devlet yasada öngörülen tedbirleri uygulama hakkına sahiptir — erişimin yavaşlatılmasına ya da sınırlandırılmasına kadar. Ancak bu, medyadaki münferit haber başlıklarına duygusal tepkinin değil, gerçek dinamiklerin değerlendirilmesinin sonucu olmalıdır” diyerek sözlerini tamamladı.

Reklam

İlginizi Çekebilir