GAZETEM RUSYA | EKONOMİ

Rusya’dan paladyum ithalatına ABD’de yüzde 109,1 vergi

Yayın: · EKONOMİ
Rusya’dan paladyum ithalatına ABD’de yüzde 109,1 vergi
GAZETEM RUSYA HABER MERKEZİ
Oluşturulma:

ABD Ticaret Bakanlığı, Rusya’dan paladyum ithalatına yönelik telafi edici vergi kararını kesinleştirdi. Kararla birlikte Rus paladyumu için yüzde 109,1 oranında telafi edici vergi uygulanacak.

ABD Ticaret Bakanlığı, Rusya’dan paladyuma yönelik telafi edici vergiler konusunda nihai karar aldığını duyurdu.

Reklam

Telafi edici vergi oranı yüzde 109,1 olarak belirlendi. Kararda, Priokski Demir Dışı Metaller Fabrikası ve “Ural İnovasyon Teknolojileri” AŞ gibi Rus rafinaj işletmelerinden de söz edildi.

ABD Ticaret Bakanlığı, nisan ayı sonunda Rus paladyumuna yüzde 132,83 oranında anti-damping vergisi getirmişti. Buna paralel olarak Uluslararası Ticaret Komisyonu (ITC) zarar oluşup oluşmadığına ilişkin soruşturma yürütüyor.

“Nornickel” Madencilik ve Metalurji Şirketinin satış bölümünden sorumlu Başkan Yardımcısı Anton Berlin, daha önce yaptığı açıklamada ABD’nin Rusya’dan paladyuma yönelik telafi edici vergi soruşturmasının verginin geriye dönük uygulanmasına yol açabileceğini söylemişti.

Vergi geriye dönük hesaplanabilir

Anton Berlin, “Telafi edici vergi getirilirse, mevzuata göre bu vergi geriye dönük olarak, yani dilekçenin alındığı tarihten, 22 Temmuz’dan (2025 yılı) itibaren hesaplanır.” dedi.

Berlin, ABD’ye paladyum sevkiyatlarını “oldukça önemli” olarak nitelendirdi.

ABD Ticaret Bakanlığının verilerine göre, ABD’nin Rusya’dan paladyum ithalatı 2024’te 877,73 milyon dolar, 2023’te 1,08 milyar dolar, 2022’de ise 1,35 milyar dolar olarak tahmin edildi. “Nornickel”, yaklaşık yüzde 40 pazar payıyla dünyanın en büyük paladyum üreticisi konumunda bulunuyor.

ABD Ticaret Bakanlığı, Rusya’dan paladyum ithalatına yönelik anti-damping ve telafi edici vergi soruşturmalarını Ağustos 2025’te başlattı. Başvuru sahipleri, Rus paladyumu ithalatına vergi getirilmesi konusunun değerlendirilmesini isteyen Sibanye-Stillwater şirketi ile ABD Birleşik Çelik İşçileri Sendikası (United Steelworkers Union) oldu. Bu taleple Montana’daki Stillwater madeninin kesintisiz çalışmasının sağlanması amaçlandı.

Başvuru sahiplerine göre, Rus hükümeti paladyum üreticilerine telafi edici sübvansiyonlar sağlıyor ve bu nedenle ABD’ye paladyum ithalatı Amerikan sanayisine ciddi zarar veriyor.

“Nornickel”, bu hafta 2025 yılı Uluslararası Finansal Raporlama Standartları (UFRS) sonuçlarına ilişkin yayımladığı basın açıklamasında, ABD’de Rus paladyumuna yönelik anti-damping soruşturmasının piyasadaki oynaklığı artırdığını, ancak uzun vadede piyasanın temel göstergelerini etkilemesinin beklenmediğini bildirmişti.

“Nornickel”, 2002-2010 yıllarında Amerikan paladyum ve platin üreticisi Stillwater Mining’de kontrol hissesine sahipti ancak operasyonel kontrolü elinde bulundurmuyordu.

“Nornickel” tarafından geçen yıl temmuz ayında yayımlanan piyasa raporuna göre, Kuzey Amerika’da platin grubu metallerin üretimi, mevcut fiyatlarla kârlı değil. ABD’nin yanı sıra Kanada’da da üretim yapılıyor; eski North American Palladium şirketi Impala tarafından satın alınmıştı. Rapora göre, bölgede üretim ciddi şekilde azalabilir.

2025 yılı sonuçlarına göre, Stillwater madenindeki üretimin sert düşmesi nedeniyle Kuzey Amerika’da metal üretimi yüzde 21 azaldı. Bununla birlikte, içten yanmalı motorlu otomobil üretiminin azalması ve elektrikli araçların yaygınlaşmasına bağlı sorunlara rağmen geçen yıl paladyumun ortalama fiyatı yüzde 17 arttı.

Reklam

İlginizi Çekebilir