Rusya’da ekim ayı başı itibarıyla tahıl hasadı 126 milyon tonu aşarken, buğday hasadı 93 milyon tona ulaştı. Yıl sonunda toplam tahıl üretiminin 140 milyon tona ulaşması bekleniyor.
Rusya Merkez Bankası’nın bölgesel raporuna göre, ülkenin tarım sektörü ekim ayı başı itibarıyla tahıl ekili alanların yaklaşık yüzde 90’ında hasadı tamamladı. Biçerdöverden çıkan, henüz temizlenip kurutulmamış ürün ağırlığı üzerinden hesaplanan tahıl hasadı 126 milyon tonu aşarken, bunun 93 milyon tonunu buğday oluşturdu.

Hasat çalışmaları geçen yıla göre daha yavaş ilerlerken, ortalama verim daha yüksek gerçekleşti. Ülke genelinde gıda amaçlı kullanıma uygun buğdayın toplam buğday içindeki payı yüzde 78,4 olarak kaydedildi. Bu oran, geçen yılın üzerinde ve son beş yılın ortalamasına yakın seviyede bulunuyor. Raporda, güney bölgelerinde yağışlar başlamadan önce hasadın zamanında tamamlanması sayesinde buğday kalitesinin yüksek olduğu belirtildi.
Tahıl üretiminde 140 milyon ton beklentisi
Raporda yer alan Rusya Tarım Bakanlığı tahminlerine göre, bu yıl toplam tahıl üretimi 140 milyon tona ulaşabilir. Bu miktarın son beş yılın ortalamasını aşması ve geçen yılki seviyeye yakın olması bekleniyor. Buğday üretiminin ise geçen yılki 91,1 milyon ton seviyesinde gerçekleşeceği öngörülüyor.
Sektör analistlerinin ortak tahminleri ise biraz daha temkinli. Raporda, beklenen toplam tahıl üretimi ve önceki yıllardan kalan stokların ülkenin iç tüketimini tamamen karşılamaya yeterli olacağı vurgulandı.
Tahılda ortalama üretici fiyatları, ihracat sevkiyatlarının azalması ve stokların artması ortamında ağustos ayında geçen yılın aynı dönemine göre geriledi. Rapora göre, 2026 yılı hasadının piyasaya sunulmasıyla bu durum enflasyonu yavaşlatıcı ek etki yaratabilir.
Yağlı tohum üretiminde yeni rekor bekleniyor
Raporda aktarılan Tarım Bakanlığı verilerine göre, ekim ayı başı itibarıyla yağlı tohum hasadı yaklaşık 15 milyon tona ulaştı. Bu yıl ayçiçeği hasadı, serin geçen ilkbahar nedeniyle ekimin gecikmesi sonucunda geçen yıla göre daha yavaş ilerliyor. Ancak bu sezon hava koşullarının genel olarak geçen yıldan daha elverişli olması sayesinde ortalama ayçiçeği verimi, özellikle güney bölgelerinde 2025 yılı seviyelerinin oldukça üzerine çıktı.
Raporda, “Rusya Tarım Bakanlığı, yağlı tohumlarda toplam üretimin 35 milyon tona yükselmesini bekliyor. Bu miktar, 2025 yılında kaydedilen rekor seviyenin yüzde 1,9 üzerinde. Yağlı tohum üretiminde beklenen artışta ayçiçeği ve kolza ekim alanlarının genişlemesi de etkili oluyor” ifadelerine yer verildi.
Ayçiçeğinde ortalama üretici fiyatları, stokların azalmasıyla birlikte ağustos ayında yükseldi. Bu gelişme tüketici fiyatlarına da yansıdı. Ayçiçek yağı fiyatlarındaki yıllık artış ağustosta yüzde 4,9’a, eylülde ise yüzde 6,3’e hızlandı. Yeni mahsulün piyasaya sunulmasıyla fiyatlar üzerindeki baskının hafiflemesi bekleniyor.
Sektör analistlerine göre, şeker pancarında hem ekim alanları hem de hasat hızı geçen yılın altında kaldı. Bu durum, ülkenin merkez bölgelerinde ekimin gecikmesinden kaynaklanıyor. Eylül ayı sonu itibarıyla ekili alanların yaklaşık üçte birinde hasat tamamlandı ve 17,3 milyon ton şeker pancarı toplandı. Bu miktar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,2 daha düşük. Buna karşılık, güney bölgelerindeki yüksek verim sayesinde ortalama ürün verimi geçen yılın oldukça üzerine çıktı. Yeni mahsulün şeker oranı ise 2025 yılına yakın seviyede gerçekleşti. Bu yılki oran yüzde 13,3 olurken, geçen yıl yüzde 13,4 olarak kaydedilmişti. Bu yıl toplam şeker pancarı üretiminin geçen yılki seviyeyi aşması bekleniyor.
Raporda, “Sektör analistlerinin tahminlerine göre, 2026/27 sezonunda (ağustos-temmuz) şeker üretimi 6,3 milyon tona ulaşabilir. Bunun sonucunda Rusya’nın yüksek ihracat potansiyeli korunacak” ifadeleri yer aldı.
Sera sebzesi üretiminin 1,8 milyon tona ulaşması bekleniyor
Raporda aktarılan Tarım Bakanlığı’nın güncel verilerine göre, ekim ayı başında organize tarım işletmeleri tarafından yaklaşık 4,5 milyon ton patates ve yine yaklaşık 4,5 milyon ton açık alanda yetiştirilen sebze hasat edildi. Sektör analistleri, mevcut toplam patates ve sebze hasadının geçen yılın altında olduğunu belirtiyor. Patateste verim düşerken, sebzelerde verim artışı kaydedildi.
Öte yandan, sebze ve patates fiyatları yaz aylarında olağan dönemlere kıyasla daha sınırlı geriledi. Bu durumun kısmen, nisan-mayıs döneminde fiyatlarda yaşanan daha güçlü düşüşün ardından gelen düzeltmeden kaynaklandığı belirtildi. Eylül ayında ise fiyatlar, bu aya özgü normal mevsimsel gerileme sınırları içinde düştü.
Bölgesel tarım bakanlıklarının değerlendirmelerine göre, ekim alanlarının daralması nedeniyle açık alanda yetiştirilen sebzeler ve patatesin toplam hasadı 2025 yılına göre azalabilir. Ürün kalitesinin ise ülke genelinde tatmin edici düzeyde ve geçen yılki seviyeye yakın olduğu bildirildi.
Sektör analistlerinin tahminlerine göre, Rusya’da sera sebzesi üretimi 2026 yılında geçen yıla kıyasla artarak yaklaşık 1,8 milyon tona ulaşabilir. Sera tesislerine yapılan yatırımlar, üretimin artmasına ve ithal sebzelere bağımlılığın azalmasına katkı sağlıyor. Sera sebzeciliğine yönelik devlet desteği de yüksek düzeyde devam ediyor. Sektörün gelişimi, düşük faizli krediler, sera kompleksleri ile bitki ıslahı ve tohumculuk merkezlerinin kurulması ve modernizasyonuna yönelik doğrudan harcamaların bir bölümünün karşılanması ve diğer destek önlemleriyle teşvik ediliyor.






