GAZETEM RUSYA | EKONOMİ

Rusya bütçesinde petrol ve doğal gaz gelirleri hedeflerin altında kaldı

Yayın: · EKONOMİ
Rusya bütçesinde petrol ve doğal gaz gelirleri hedeflerin altında kaldı
GAZETEM RUSYA HABER MERKEZİ
Oluşturulma:

Rusya bütçesinin petrol ve doğal gaz gelirleri, 2026 yılının ocak-nisan döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 38,3 düşerken petrol ve doğal gaz dışı gelirlerde artış kaydedildi.

Rusya Maliye Bakanlığı, Rusya bütçesinin petrol ve doğal gaz gelirlerinin 2026 yılının ocak-nisan döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 38,3 azalarak 2,298 trilyon rubleye gerilediğini, petrol ve doğal gaz dışı gelirlerin ise yüzde 10,2 artarak 9,423 trilyon rubleye yükseldiğini bildirdi.

Reklam

Bakanlığın internet sitesinde yer alan materyallerde, “Petrol ve doğal gaz gelirleri 2,298 trilyon ruble olarak gerçekleşti. Bu tutar, ağırlıklı olarak önceki dönemlerde petrol fiyatlarının düşmesi nedeniyle hem geçen yılın aynı dönemindeki göstergelerin (yıllık bazda yüzde 38,3) hem de cari yılın ocak-nisan dönemindeki baz büyüklüğün altında kaldı” denildi.

Sunulan tabloya göre, Rusya Federasyonu bütçesinin 2026-2028 yıllarına ilişkin onaylanan bütçe yasası uyarınca 2026 yılında 8,919 trilyon ruble petrol ve doğal gaz geliri ile 31,365 trilyon ruble petrol ve doğal gaz dışı gelir elde etmesi gerekiyor.

Maliye Bakanlığı döviz ve altın alımına yeniden başlıyor

Rusya Maliye Bakanlığı, mayıs ayından itibaren bütçe kuralı kapsamında iç döviz piyasasında yabancı para ve altın alım-satım işlemlerine yeniden başlıyor. Mart ve nisan ayları için ertelenen işlemlerin hacmi, işlemlerin büyüklüğünün belirlenmesinde dikkate alındı. Bakanlık daha önce, Rusya Maliye Bakanlığı’nın 8 Mayıs-4 Haziran döneminde 110,3 milyar ruble tutarında döviz ve altın almayı planladığını, günlük alım hacminin eş değer olarak 5,8 milyar ruble olacağını bildirmişti.

Bakanlık, elverişli fiyat konjonktürü dönemlerinde ek petrol ve doğal gaz gelirlerinin biriktirilmesinin ve “bütçe kuralı” parametreleri doğrultusunda eksik alınan petrol ve doğal gaz gelirlerinin karşılanması için Ulusal Refah Fonu kaynaklarının kullanılmasının, bütçe sisteminin petrol ve doğal gaz gelirlerindeki dalgalanmalara karşı istikrarını sağladığını vurguladı.

Materyallerde, “Federal bütçenin petrol ve doğal gaz dışı gelirleri 9,423 trilyon ruble oldu ve yıllık bazda yüzde 10,2 arttı. Bununla birlikte Katma Değer Vergisi (KDV) dahil ciro vergilerinden elde edilen gelirler, 2026 yılının ocak-nisan döneminde yıllık bazda yüzde 17,2 yükseldi” ifadelerine yer verildi.

Reklam

İlginizi Çekebilir