ABD Beyaz Sarayının ticaret ve ekonomi konularındaki danışmanı Peter Navarro, Rusya’ya yönelik yaptırım tasarısının Temsilciler Meclisinde onaylanması hâlinde Başkan Donald Trump’ın nasıl bir karar vereceğine ilişkin soruyu “varsayımsal” olarak nitelendirdi.
ABD Beyaz Sarayının ticaret ve ekonomi konularındaki danışmanı Peter Navarro, gazetecilerin, tasarının Temsilciler Meclisi tarafından olası onayının ardından ABD Başkanı Donald Trump’ın Rusya’ya yaptırım uygulayıp uygulamayacağına ilişkin sorusunu “varsayımsal” olarak nitelendirdi. Navarro, PBS News tarafından canlı yayımlanan açıklamasında gazetecilere konuştu.

Navarro, gazetecilere, “Varsayımsal olarak Başkan’ın ne yapacağı konusuna ben girmiyorum. Açık mı? Benim işim, gerçekten iyi haberler yazabilmeniz için size gerçeklere dayalı, iyi materyal vermek. O yüzden gidin ve iyi haberler yazın. Tamam mı?” dedi.
Yaptırım tasarısı Temsilciler Meclisine sunuldu
Rusya’ya yönelik yaptırım tasarısı 11 Ağustos’ta Temsilciler Meclisine sunuldu. The Hill’in belirttiğine göre bu adım daha çok sembolik nitelik taşıyor, çünkü tasarı bu ayın başlarında ezici oy çoğunluğuyla kabul edilen Senato versiyonunu tamamen tekrarlıyor. Yayının değerlendirmesine göre Temsilciler Meclisindeki ilgili oylama sonbaharda yapılacak.
Rusya’ya yönelik yeni yaptırım tasarısı Nisan 2025’te sunulmuştu ancak Trump yönetiminin Kremlin ile yürüttüğü görüşmeler nedeniyle tasarının ele alınması gecikti.
ABD Senatosu, tasarının ortak yazarlarından Senatör Lindsey Graham’ın cenaze töreninin yapıldığı 28 Temmuz’da belgeyi görüşmeye başladı. İlk oylamada tasarı senatörlerin çoğunluğunun desteğini alarak müzakere ve değişiklik aşamasına geçilmesini sağladı. Senatoda 7 Ağustos’ta yapılan nihai oylamanın ardından tasarının, 31 Ağustos’a kadar tatilde olan Temsilciler Meclisinden geçmesi ve daha sonra imzalanmak üzere Başkan’a gönderilmesi gerekiyor.
Tasarıda ikincil gümrük vergisi oranı düşürüldü
Yönetimle yapılan istişarelerin ardından tasarı ilk hâline kıyasla değiştirildi. Tasarıya İran’a yönelik yaptırımların 2031’e kadar uzatılması eklendi, Rus enerji kaynaklarını satın alan ülkeler için öngörülen ikincil gümrük vergilerinin azami oranı ise yüzde 500’den yüzde 100’e düşürüldü. Bununla birlikte Rusya’dan yapılan ithalata yüzde 500’e kadar gümrük vergisi uygulama imkânı korundu. Tasarı ayrıca Rus yetkililere, bankalara, şirketlere ve “gölge filo” gemilerine yönelik yaptırımlar öngörüyor.
Moskova, yaptırımları yasa dışı olarak değerlendiriyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “Yaptırımlar ne kadar çok olursa, bu yaptırımları uygulayanlar için o kadar kötü olur” demişti. Kremlin ise Rusya’ya karşı uygulanan benzeri görülmemiş sayıdaki yaptırımın “hiçbir etkisi olmadığını” ve hiçbir kısıtlamanın Moskova’yı hedeflerini değiştirmeye zorlayamayacağını açıklamıştı.






