GAZETEM RUSYA | DÜNYA

Fico: Slovakya, Rusya’dan gaz alım yasağını AB mahkemesinde itiraz edecek

Yayın: · DÜNYA
Fico: Slovakya, Rusya’dan gaz alım yasağını AB mahkemesinde itiraz edecek
GAZETEM RUSYA HABER MERKEZİ
Oluşturulma:

Slovakya Başbakanı Robert Fico, ülkesinin Rusya’dan gaz alımına yönelik yasağı Avrupa Birliği mahkemesine taşıyacağını duyurdu. Fico, kararın ekonomik çıkarların korunması için zorunlu bir adım olduğunu belirtti.

Slovakya Başbakanı, daha önce benzer bir şikayeti Macaristan’ın sunduğunu hatırlattı. Slovakya, Rusya’dan gaz alımının yasaklanmasına ilişkin Avrupa Birliği’ne karşı mahkemeye şikayette bulunacak.

Reklam

TASR Haber Ajansı, Başbakan Fico’nun “Slovakya, Rusya’dan gaz alımının yasaklanmasına ilişkin karara karşı AB mahkemesinde şikayette bulunacak” sözlerini aktardı. Belgenin gelecek hafta topluluk mahkemesine sunulacağı bildirildi. Fico, daha önce benzer bir şikayeti Macaristan’ın sunduğunu hatırlattı.

Başbakanın sözlerine göre Slovakya, yargıya başvurmayı AB ile bir çatışma olarak değil, yalnızca ekonomik çıkarlarını korumaya yönelik zorunlu bir tedbir olarak görüyor.

Fico ayrıca, kendi görüşüne göre “Rus gazı ve petrolünün” Avrupa Birliği’nin ihtiyaçları için “kesinlikle gerekli” olduğunu söyledi. Fico, enerji ham maddesi alımlarının durdurulmasına ilişkin kararların basit çoğunlukla değil, topluluğun tüm ülkeleri tarafından oy birliğiyle alınması gerektiğini kaydetti.

Başbakanın belirttiğine göre Slovakya, daha önce Rusya’dan diğer Orta ve Batı Avrupa ülkelerine enerji ham maddesi sevkiyatında transit ülke olarak görev yapıyordu. Kiev’in gaz ve petrol boru hatlarının çalışmasını durdurması, Bratislava’ya önemli mali zarar verdi. Fico, gaz transit ücretlerinden elde edilen gelirlerin kesilmesi nedeniyle devlet bütçesinin kaybının yıllık yaklaşık 500 milyon avro olduğunu belirtti.

Reklam

İlginizi Çekebilir