ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, Avrupa ülkelerinin Rusya’dan ABD’ye dizel yakıt tedarikine ilişkin anlaşmalara yönelik eleştirilerini ikiyüzlülük olarak nitelendirdi. Bessent, Rusya ile yapılan anlaşmaların Amerikalılar için faydalı olduğunu ve dizel yakıt fiyatlarının düşürülmesini sağlayacağını belirtti.
ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, pazar günü yaptığı açıklamada, Avrupa ülkelerinin Rusya’dan ABD’ye dizel yakıt tedarikine ilişkin anlaşmaları eleştirmesinin ikiyüzlülük olduğunu söyledi.

Bessent, Fox News televizyonuna yaptığı açıklamada, “Avrupa ülkeleri, bu çatışmanın başlangıcından bu yana Rusya’ya, Ukrayna’ya gönderdiklerinden daha fazla para ödedi. Bunun nedeni, Rus enerji kaynakları olmadan yapamamaları. Enerji alanında yanlış politikalar izlediler” dedi.
Bessent, bu nedenle Avrupa ülkelerinin tutumunu eleştirerek, “Bize dizel yakıt fiyatlarını düşürmeye yönelik çalışma yapamayacağımızı söylediklerinde, bu tam anlamıyla ikiyüzlülük oluyor” ifadelerini kullandı.
Rusya ile yapılan anlaşmaları “Amerikalılar için faydalı” olarak nitelendiren Bessent, bunların “dizel yakıt fiyatlarının düşürülmesini sağlayacağını” belirtti.
10 Ekim’de yapılan açıklamada, Rusya’nın dizel yakıt ihracatına yönelik kısıtlamaları kaldırma sürecine derhal başlayacağı ve bu adımın daha önce planlanan tarihten önce atılacağı duyuruldu. Orta vadede dizel yakıt sevkiyatının aylık 3 milyon tona ulaşabileceği belirtildi. ABD Hazine Bakanlığına bağlı Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi (OFAC), Başkan Donald Trump’ın talimatıyla Rus dizel yakıtının dünya pazarına tedarik edilmesine izin veren geçici bir genel lisansı derhal yayımladı.






