İngosstrah, insansız hava aracı (İHA) saldırılarında ürünleri zarar gören Ozon satıcılarına yönelik sigorta tazminatı ödemelerine başladı. Hafta sonuna kadar sigorta programı kapsamındaki yaklaşık 90 bin satıcıya tazminatın ilk bölümünün aktarılması planlanıyor.
Sigorta şirketi, Ozon’un Çapayevsk (Samara Bölgesi), Mahaçkale (Dağıstan) ve Enem’deki (Adıgey) lojistik tesislerinde meydana gelen olaylar sonucu ürünleri hasar gören veya kaybolan sigortalı satıcılara 15 Eylül’den itibaren ön ödemeler yapmaya başladı. İlk ödeme dilimi aynı gün 50 bin girişimciye aktarıldı.

Hafta sonuna kadar sigorta programının koşulları kapsamına giren yaklaşık 90 bin satıcıya tazminatın ilk bölümünün aktarılması planlanıyor. Açıklamada, ödemelerin birkaç dilim hâlinde yapılacağı, her lojistik tesisi için ayrı bir transfer öngörüldüğü ve işlemlerin yasal düzenlemeler nedeniyle birkaç gün sürebileceği belirtildi.
Girişimcilerin tazminat alabilmesi için ek bir işlem yapması gerekmiyor. Ödemeler, pazar yerindeki kişisel hesapta belirtilen banka hesabına aktarılıyor.
Ozon ve İngosstrah’tan açıklama
Ozon, açıklamasında, “Ödemelerin hızlı şekilde yapılabilmesi için gerekli bilgileri İngosstrah’a ilettik ve girişimcilere yönelik attığı bu adım için ortağımıza teşekkür ediyoruz. Bizim için satıcıların, veriler işlendikçe sigorta tazminatlarını mümkün olan en kısa sürede alması önemli” ifadelerini kullandı.
İngosstrah ise, “Şu anda girişimcileri desteklemenin ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Bu nedenle program koşulları doğrultusunda envanter çalışmasının tamamlanmasını ve belgelerin tamamının alınmasını beklemeden kısmi ödemelere başladık. Bu, İngosstrah ve Ozon ekiplerinin yürüttüğü geniş kapsamlı ortak çalışmanın sonucudur. Satıcıların tazminatlarını mümkün olan en kısa sürede almaya başlayabilmesi için büyük miktarda bilgiyi işledik” açıklamasında bulundu.
Sigorta şirketinin açıklamasında, envanter çalışmasının tamamlanmasının ve Ozon’dan gerekli tüm veriler ile eksiksiz belge paketinin alınmasının ardından her vaka için nihai tazminat hesaplamasının yapılacağı belirtildi. Ödeme tutarının, sigorta programının koşulları ve geçerli hesaplama yöntemi doğrultusunda belirlendiği kaydedildi.
Nihai tazminat envanter sonrası hesaplanacak
Pazar yerinin basın servisi daha önce, sigorta sözleşmelerinin doğrudan İngosstrah ile satıcılar arasında imzalandığını açıklamıştı. Ozon ise yaklaşık ne kadar ödeme yapılacağı yönündeki soruya yanıt vermemişti.
Sigorta şirketi daha önce ödemeleri duyururken, yükümlülüklerini eksiksiz ve sözleşme koşullarına uygun şekilde yerine getirdiğini belirtmişti. Şirket, envanter çalışmasının tamamlanmasını ve belgelerin eksiksiz alınmasını beklemeden ilk ödemeleri yapacağını ve gerekli veriler geldikçe tazminat işlemlerini sürdüreceğini açıklamıştı.
Girişimcilerin sigorta şirketiyle ödemelere ilişkin işlemleri, Ozon satıcı kişisel hesabı üzerinden yürütülecek.
22 Ağustos’tan itibaren İHA saldırıları sonucunda Rusya Federasyonu’nun çeşitli bölgelerindeki Ozon lojistik tesisleri zarar gördü. Ozon, zarar gören lojistik merkezlerinde envanter çalışmalarını sürdürüyor.






