Rusya perakende pazarında yılbaşından bu yana tek bir yeni yabancı marka bile faaliyete başlamadı. Uzmanlar, uluslararası oyuncuların talepteki zayıflama, AVM trafiğindeki düşüş ve lojistik maliyetlerdeki artış nedeniyle Rusya pazarına yatırımda temkinli davrandığını belirtiyor.
Danışmanlık şirketi CORE.XP’nin raporuna göre yılbaşından bu yana Rusya pazarına tek bir yeni yabancı marka bile girmedi. Raporda, 2025’in beş ayında ülkede İspanyol mücevher markası Pdpaola, Belarus giyim markası Mua ve İtalyan Kappa dahil en az dokuz uluslararası oyuncunun fiziksel mağaza açtığı belirtildi. Belgeye göre 2025 yılının tamamında bu sayı, 2024’teki 24 ve 2023’teki aynı sayıya karşılık 12’ye ulaştı. CORE.XP Araştırma Departmanı Başkanı Vasiliy Grigoryev, 2026’nın tamamlanmamış ilk yarısının yeni uluslararası marka sayısı bakımından fiilen “anti-rekor” olduğunu kaydetti. Grigoryev’e göre piyasa, benzer bir durumu ne karantina dönemindeki 2020’de ne de 2022’nin ilk yarısında kaydetmişti. Karşılaştırma yapmak gerekirse Grigoryev’in hesaplamalarına göre 2019’da Rusya pazarına 29 yeni oyuncu, 2020’de 23, 2021 ve 2022’de ise 16’şar yeni oyuncu girdi.

Yabancı markalarda anti-rekor dönem
Vedomosti’nin görüştüğü diğer danışmanlar da en azından 2026’nın ilk çeyreği sonuçlarına göre bu yıl tek bir yeni yabancı markanın ortaya çıktığını kaydetmedi. Yalnızca NF Group, Sportmaster ağı üzerinden temsil edilen Avusturyalı kayak ekipmanı üreticisi Zanier’in ülkeye giriş yaptığını belirtti. Ancak şirket, bunun ülkede tam kapsamlı bir faaliyet değil, daha çok ürünlerin bir ortak üzerinden sınırlı dağıtımı olduğunu açıkladı.
CORE.XP, Rusya’da faaliyet göstermeyi sürdüren ancak yeni mağaza açmayan markalar arasında İtalyan beyaz eşya üreticisi De’Longhi, Pdpaola, Mua, ayakkabı perakendecileri Doucal’s, Beau Today ve Emiliano Zapato ile Türk kahve zinciri Colombia Coffee’yi gösterdi.
Şirketin raporunda, 2025-2026 döneminde yalnızca İtalyan spor markası Kappa, Türk beyaz eşya üreticisi Beko ve Çinli mobilya markası Jinkailai’nin genişlemeyi sürdürdüğü belirtildi.
Talep ve AVM trafiği geriledi
NF Group Ticari Gayrimenkul Departmanı Bölge Direktörü Yevgeniya Hakberdiyeva, yabancı şirketlerin şu anda Rusya pazarına yatırım yapmaya hazır olmadığını söyledi. CORE.XP’ye göre bunda genel makroekonomik ortam ve tüketici talebindeki soğuma etkili oluyor. Rosstat’ın bildirdiğine göre vatandaşların tüketici güven endeksi 2026’nın ilk çeyreğinde önceki çeyreğe kıyasla 1 puan düşerek eksi yüzde 12’ye geriledi. Focus Technologies Araştırma ve Danışmanlık Birimi Başkanı Mihail Vasilyev de AVM’lerde ziyaretçi trafiğinin azaldığına dikkat çekti. Vasilyev’in hesaplamalarına göre AVM ziyaretleri Ocak-Nisan 2026 döneminde bir yıl öncesine kıyasla yaklaşık yüzde 2 daha düşük gerçekleşti. 2025 yılının tamamı itibarıyla ise gösterge yıllık bazda yaklaşık yüzde 3 azaldı. Uzman, buna karşılık pazarın kriz öncesi seviyeye hâlâ toparlanamadığını, geçen yıl Rusya genelinde trafiğin 2019’a göre yüzde 25-26 daha düşük olduğunu belirtti.
Uluslararası markaların faaliyetlerindeki düşüşün bir diğer nedeni de Orta Doğu’daki durum. En azından Ticari Gayrimenkul ve Perakende Uzmanları Derneği (ATER) uzmanı Nataliya Kermedçiyeva bu görüşte. Kermedçiyeva’ya göre Dubai uzun süre yabancı tedarikler için kilit lojistik merkez oldu. Rusya ile Birleşik Arap Emirlikleri arasındaki ticaretin büyümesi de buna katkı sağladı. Kermedçiyeva’nın sözlerine göre iki ülke arasındaki ticaret hacmi son beş yılda üç kat artarak yaklaşık 10 milyar dolara ulaştı. Ancak İran, ABD ve İsrail arasındaki çatışmanın tırmanması, alışılmış hava teslimat rotalarını bozdu. Bu durum, taşıma tarifelerinin artmasına, koleksiyon tedariklerinde gecikmelere ve fiyatlar üzerinde ek baskıya yol açtı. Kermedçiyeva’nın iddiasına göre özel müşteriler için teslimat maliyeti, askeri gerilimin başından bu yana yüzde 30-50 arttı.
Kermedçiyeva, istisnanın güzellik segmenti olduğunu ekledi. Uzmana göre özellikle Koreli kozmetik markaları, bu alanın mevsimselliğe neredeyse bağlı olmaması nedeniyle Rusya pazarına toptan sevkiyatlar veya doğrudan temsilcilikler üzerinden girmeyi sürdürüyor. Kermedçiyeva, yıl sonuna kadar Rusya’da en az 10 yeni güzellik markasının daha ortaya çıkmasını bekliyor.
Vasilyev, Rusya pazarının son birkaç yılda ciddi şekilde değiştiğini belirtti. Vasilyev’e göre Batılı şirketlerin ayrılmasının ardından boşalan nişlerin önemli bir bölümünü Rus markaları, yeni yerel projeler ve dost ülkelerden oyuncular doldurdu. Uzman, AVM ziyaretçi trafiğinin artık küresel markaların varlığına giderek daha az, kiracı karmasının ne kadar başarılı seçildiğine; AVM’de restoran, eğlence ve hizmetlerin bulunup bulunmadığına ve orada vakit geçirmenin ne kadar konforlu olduğuna giderek daha fazla bağlı olduğunu düşünüyor. Bununla birlikte Vasilyev, bazı büyük premium ve süper bölgesel formatlı AVM’ler için tanınmış yabancı işletmecilerin varlığının konumlandırma ve kitle çekme açısından hâlâ önemli bir unsur olduğunu kabul etti.
Nikoliers Ticari Gayrimenkul Departmanı Direktörü Yuliya Kuznetsova, bu yıl Türkiye’den Les Benjamins ve Karaca Home ile Kazakistan’dan Gaissina dahil en az yedi uluslararası oyuncunun ülkeyi terk ettiğini belirtti. Uzmana göre kalan yabancı markalar ise artan vergi yükü ve yüksek politika faizi koşullarında temkinli bir strateji seçiyor ve mevcut kanallar, çevrimiçi pazaryeri (marketplace), yerel distribütörler veya uzun vadeli yükümlülükler içermeyen niş formatlar üzerinden gelişiyor. Kuznetsova, bu yıl piyasaya en fazla 10 yeni yabancı markanın daha girmesini beklediğini, yerel markalar da hesaba katıldığında toplam sayının 30’u aşmasının düşük olasılık olduğunu söyledi.






