GAZETEM RUSYA | GÜNDEM

Rus uzman: Türkiye Rus gazından tamamen vazgeçmeyecek

Güncelleme: · GÜNDEM
Rus uzman: Türkiye Rus gazından tamamen vazgeçmeyecek
GAZETEM RUSYA HABER MERKEZİ
Oluşturulma:

Rusya Enerji ve Finans Enstitüsü Araştırma Direktörü Aleksey Belogoryev, Türkiye’nin Rus gazını tamamen ikame etme kapasitesine sahip olsa da, bunu yapmasının hem enerji hem de dış ticaret politikası açısından gerçekçi bir seçenek olmayacağını belirtti. Belogoryev’e göre, Ankara’nın enerji stratejisinde Rus gazı uzun vadede de yerini koruyacak.

Belogoryev, RIA Novosti’ye yaptığı açıklamada, Rusya’dan Türkiye’ye boru hattı üzerinden yapılacak uzun vadeli doğalgaz ihracatının yılda 10 ila 23 milyar metreküp arasında olacağını söyledi.

Reklam

Bloomberg’in adı açıklanmayan kaynaklara dayandırdığı haberde, Rusya ve Türkiye’nin yıllık yaklaşık 22 milyar metreküp seviyesindeki boru hattı gaz tedarikini sürdürmeyi öngören iki büyük anlaşmanın süresinin uzatılması konusunda görüşmeler yürüttüğü aktarıldı. “Gazprom”un iştiraki “Gazprom Export” ile Türkiye’nin devlet enerji şirketi BOTAŞ arasında imzalanan, “Mavi Akım” üzerinden yılda 16 milyar metreküp ve “TürkAkım” hattı üzerinden 5,75 milyar metreküp gaz tedarikine ilişkin sözleşmelerin süresi 2025’te dolacak.

Belogoryev, Rusya’nın Türkiye’ye uzun vadeli boru hattı gaz ihracatının yılda 10 ila 23 milyar metreküp aralığında değerlendirilebileceğini belirtti.

Uzman, Rusya’dan Türkiye’ye boru hattı gaz ihracatının 2026–2027 döneminde yaklaşık 20 milyar metreküp düzeyinde kalacağını, 2028 yılından itibaren ise miktarın 10–23 milyar metreküp aralığında seyretmesinin beklendiğini ifade etti. Belogoryev, bu tahmine Türkiye’nin Rus gazını Avrupa Birliği’ne, Balkanlar’a ya da olasılıkla Azerbaycan gazı yerine Suriye’ye yeniden ihraç etme olasılığını dahil etmediğini vurguladı.

Türkiye’nin gaz çeşitlendirme olanakları

Belogoryev, Türkiye’nin Rus gazını ikame edebilecek çeşitli olanaklara sahip olduğunu dile getirdi. Uzman, 2024 yılında 45 milyar metreküp kapasiteli yeniden gazlaştırma terminallerinin yalnızca 12 milyar metreküplük kısmının kullanıldığını belirtti. Ayrıca Türkiye’nin kendi doğalgaz üretimini artırma planlarına değinen Belogoryev, hükümetin üretimi 2025’teki 3,5 milyar metreküpten yıllık 15 milyar metreküpe çıkarmayı hedeflediğini hatırlattı. “Bu hedeflerin gerçekçiliği hâlâ tartışmalı, ancak 2023’e kadar neredeyse hiç rol oynamayan yerli üretim faktörü hızla artıyor ve gelecekteki gaz ithalatı ihtiyacını sınırlandırıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Rus gazı Türkiye’nin enerji stratejisinde kalacak

Belogoryev, Türkiye’nin Rus gazını ikame etme kapasitesine sahip olmasının, bunu gerçekten yapmak isteyeceği veya planladığı anlamına gelmediğini vurguladı. Uzman, bunun Türkiye’nin enerji ve dış ekonomik politikasının temel ilkeleriyle açıkça çelişeceğini belirterek, “Rus gazı, Türkiye’nin ithalat portföyünde kesinlikle kalacaktır; ancak tedarik hacimleri dalgalanabilir” dedi.

“Gazprom” Yönetim Kurulu Başkanı Aleksey Miller, şirketin açıklamalarına göre bu yıl Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile üç kez bir araya geldi. Görüşmeler, hazirandaki St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu, Ekim’deki St. Petersburg Uluslararası Gaz Forumu ve Rusya Enerji Haftası çerçevesinde gerçekleşti. Tarafların, doğalgaz alanındaki mevcut ve geleceğe yönelik iş birliği konularını ele aldığı bildirildi.

“TürkAkım” boru hattı, Rus gazının Türkiye’ye ve Türkiye üzerinden Güney ve Güneydoğu Avrupa ülkelerine taşınmasını amaçlıyor. Projenin yıllık kapasitesi 31,5 milyar metreküp. “Mavi Akım” hattı ise yalnızca Türkiye’ye gaz sağlıyor ve yıllık kapasitesi 16 milyar metreküp.

Reklam

İlginizi Çekebilir