Avrupa Birliği (AB), T-bank, Surgutneftegazbank, “Sankt-Peterburg” bankası ve “Yandex Bank”ın da aralarında bulunduğu 22 Rus bankasına yaptırım uyguladı. Bu karar, AB Konseyi’nin “Avrupa Birliği Resmî Gazetesi”nde yayımlanan kararında yer aldı.
Yaptırım listesine ayrıca “CentroCredit” bankası, Metkombank, Severgazbank, Genbank, Bystrobank, Energotransbank, Tatsotsbank, “Finam” bankası, “Zenit” bankası, Ozon Bank, Expobank, Loko-bank, DOM.RF Bank, Transstroybank, MSP Bank, Lanta-bank, Bank 131 ve RostFinans Bank da eklendi.
Bu bankalarla Avrupa finans kuruluşlarının herhangi bir işlem gerçekleştirmesi yasaklandı. Aynı yasak, daha önce SWIFT sisteminden çıkarılmış 23 banka için de geçerli olmaya devam edecek. AB Konseyi açıklamasında, “Rusya Doğrudan Yatırım Fonu, alt fonları ve iştirakleriyle yapılacak her türlü işlem de ayrıca yasaklandı” denildi.
AB, ayrıca Rusya’nın Finansal Mesajlaşma İletim Sistemi’ne (SPFS) bağlı mali-kredi kurumlarına yaptırım uygulanabilmesi için gerekli eşik kriterini düşürdü.
Bunun yanı sıra, Rusya’ya bankacılık ve finans sektöründe kullanılmak üzere geliştirilen yazılım yönetim sistemlerinin veya yazılımların satışı, devri ya da sağlanmasına da yasak getirildi.
Kararda ayrıca, AB ülkelerindeki mahkemelerin, yaptırım listesinde yer alan Rus iş insanlarının Avrupa ülkelerine karşı yatırım koruma anlaşmaları kapsamında açtığı davalarla ilgili karar vermesi de yasaklandı.