Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD’nin Orta Doğu’da İran ile İsrail arasındaki çatışmaya müdahil olup olmayacağına bakılmaksızın, Rusya’nın Ukrayna’daki eylemlerinin bu duruma bağlı olmadığını belirtti.
Lavrov, “Şimdi onlar Orta Doğu’da ‘sıkışıp’ kalacak ve bizim işimiz kolaylaşacak diye umut etmek yetmez – bizim eylemlerimiz bu tür varsayımlara ya da sonuçlara bağlı değildir. Ancak Orta Doğu’daki sorun, yapay olarak yaratılmış değil, gerçektir – bu bir gerçektir” dedi. Lavrov bu ifadeleri “Primakov Okumaları” forumundaki konuşmasında kullandı.
Bakan, bazı uzmanların ABD’nin Orta Doğu’daki çatışmaya daha fazla dahil olmasının, ABD Başkanı Donald Trump’ın Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’e olan güvenini sarsacağı görüşünde olduğunu belirtti. Lavrov, Rusya’nın bu tür varsayımlara özel bir önem atfetmediğini vurguladı. Rus Dışişleri Bakanı, “Amerikalıların bir atasözü vardır: Aynı anda hem yürüyüp hem de sakız çiğnemek mümkün değildir. Bu sözü bu duruma uygularsak, bu zihniyetin bir şekilde kendini göstereceği düşünülebilir. Ama bizim açımızdan bunun özel bir önemi yok” diye konuştu.
ABD, 22 Haziran gecesi İran’daki Natanz, Fordo ve İsfahan’da bulunan üç nükleer tesisi hedef alarak saldırı düzenledi. Washington’un açıklamasına göre bu saldırının amacı İran’ın nükleer programını yok etmek veya ciddi şekilde zayıflatmaktı.
ABD Başkanı Donald Trump, Tahran’ın “bu savaşı bitirmeyi kabul etmesi” gerektiğini, aksi takdirde İran’ın çok daha ciddi sonuçlarla karşılaşacağını söyledi. ABD Başkan Yardımcısı J.D. Vance ise, İran’da “vahşi ve suç teşkil eden” olarak nitelendirilen saldırıların ardından yaptığı açıklamada, ABD’nin İran İslam Cumhuriyeti ile savaş halinde olmadığını dile getirdi.
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, “Diplomasiye giden yol her zaman açık olmalı, ancak şu anda… zamanı değil” dedi. Arakçi’ye göre, diplomasiyi baltalayan taraf ABD oldu. İran’ın, ülkenin güvenliğini ve çıkarlarını korumak için tüm önlemleri alacağını da sözlerine ekledi. İran Atom Enerjisi Kurumu ise, İran’ın nükleer sanayi gelişiminin durmayacağını açıkladı.
ABD’nin saldırısı, uluslararası düzeyde olumsuz tepkilere neden oldu. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, ABD’nin saldırılarını bölgedeki tehlikeli bir tırmanma ve uluslararası barış ile güvenliğe doğrudan tehdit olarak nitelendirdi. Rusya, ABD’nin İran’daki nükleer tesislere yönelik saldırılarını kesin bir dille kınadı. Bu saldırıların uluslararası hukukun, BM Şartı’nın ve BM Güvenlik Konseyi kararlarının açık bir ihlali olduğunu vurguladı. Moskova, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’ndan (UAEA) olaylara karşı dürüst bir tepki beklediğini belirtti. Küba ve Çin de ABD’nin operasyonunu sert bir şekilde kınadı.