Dünyaca ünlü flüt virtüözü ve Devlet Sanatçısı Şefika Kutluer, 5 Haziran 2025 tarihinde Moskova’daki BRICS Enformasyon ve Kültürel Medya Merkezi’nde gerçekleştirdiği konser ve söyleşi programıyla izleyicileri büyüledi. “Sihirli Flüt” olarak anılan Kutluer, sahnedeki zarafeti ve duygusal repertuarıyla salonu derin bir sessizliğe bürüdü.
Konser sırasında izleyiciler, sanatçının yaşamı ve beste çalışmaları hakkında sorular yöneltti. Kutluer, annesini kaybettiği gün bestelediği özel bir eseri icra ederek salonda duygusal anlar yaşanmasına neden oldu. Ayrıca, “Kurtuluş” filmi için yaptığı müzik de büyük ilgi gördü.
Yaklaşık bir saat süren performansı boyunca Kutluer, Yunus Emre’nin felsefesini sahneden anlatarak, müziğiyle birlikte izleyicilere derin bir manevi deneyim sundu. Konserin ardından düzenlenen söyleşide, sanatçının sanata ve hayata dair görüşleri dinleyicilerle paylaşıldı.

Sanatçı, konserin ardından gazetemize yaptığı özel açıklamada şunları söyledi:
“Bu, Moskova’ya herhalde yedinci gelişim. Moskova’yı gerçekten çok seviyorum. Bir müzisyen olarak Moskova’yı, Rusya’yı sevmemek mümkün değil; büyük değerler yetiştirmiş, dünyaya katkıda bulunmuş bir ülke. Bu yüzden burada olmaktan çok mutluyum. Dinleyici kitlesi olarak da klasik müziğe son derece ilgili ve bilgili bir izleyiciyle karşılaşıyorum. Böyle bir topluluğun bilgi sahibi olarak beni dinlemesi, sanatçının anlaşıldığını ve değer gördüğünü hissettirmesi beni ayrıca mutlu ediyor. Bu gece de çok duygusal bir akşamdı. Seyirciyle birlikte ben de çok duygulu anlar yaşadım. Sorular da çok güzeldi. Ben de çok mutluyum.”
Bu etkinlik, Şefika Kutluer’in Moskova’daki konserler serisinin ilk ayağıydı. Sanatçı, 6 Haziran’da Tchaikovsky Konservatuvarı’ndaki Rachmaninov Salonu’nda bir ustalık sınıfı düzenleyecek, 7 Haziran’da ise Sostokoviç Konser Salonu’nda konser verecektir.

Şefika Kutluer, Rusya’da “En İyi Klasik Müzik Yorumcusu” ödülüne layık görülmüş ve Bolşoy Tiyatrosu’nda konser vermiştir. Bu etkinliklerle Moskova’daki anılarını tazeleme fırsatı buldu.
