Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2025 yılının ilk çeyreğinde tarım makineleri sevkiyatında yaşanan düşüşe dikkat çekti.
Putin, hükümet üyeleriyle yaptığı video konferans toplantısında “Anton Andreeviç (Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanı Anton Alihanov), tarım makineleri fiyatları hakkında. Fiyatlar artıyor, Oksana Nikolayevna’nın (Rusya Tarım Bakanı Oksana Lut) dediği gibi, ancak 2025’in ilk çeyreğinde sevkiyatlar yüzde 33 oranında azaldı. Burada neler oluyor?” diye konuştu.
Putin’in sorusunu yanıtlayan Alihanov, 2024 yılında olduğu gibi bu yıl da tarım makinelerine olan talebin oldukça düşük seyrettiğini ifade etti. Bakan, yılın ilk dört ayında çiftçilerin toplamda 8260 adet ana tarım makinesi satın aldığını ve bunun piyasa hacmi açısından yaklaşık 53 milyar rubleye karşılık geldiğini, bu rakamın geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 24 daha düşük olduğunu belirtti.
Alihanov, “Maalesef tüm tarım makineleri türlerinde satışlarda düşüş söz konusu. Bu durumun başlıca nedenleri, para-kredi politikalarıyla ilgili durum, önceki yıllardaki yüksek rekolteler nedeniyle bazı işletmelerin kârlılığının düşmesi ve ihracatta yaşanan zorluklardır” dedi.
Bakan, son üç yılda çeşitli tarım makinelerinde fiyatların yüzde 40 ile yüzde 90 arasında arttığını, bu artışın bazı ekipmanların ve parçaların ithalatının 2022 yılında durmasıyla birlikte üreticilerin bu bileşenleri hızla yerli olarak geliştirmek zorunda kalmasından kaynaklandığını söyledi. Ayrıca bu süreçte yatırımların da hızlandırıldığını belirtti.
Alihanov, “Birçok önlem devreye alındı… ‘Dom.RF’ şu anda tarım ve inşaat makinelerini kapsayan yeni bir sübvansiyonlu leasing programı başlatıyor. Bu kapsamlı bir program. Ayrıca geleneksel destek aracımız olan 1432 sayılı karar çerçevesinde, birkaç ay önce 10 milyar ruble tahsis ettik ve bu kaynaklar işletmelere ulaştırıldı. Bu fonlarla tarım üreticilerine indirim sağlanıyor. Vladimir Vladimiroviç, ‘Dom.RF’ programının tam anlamıyla devreye girmesiyle birlikte tarım makinelerine olan talepte olumlu bir ivme yakalayacağımızı umuyoruz” diye ekledi.