Sberbank, bu yılın yaz aylarında Moskova’da ilk İslami finans ofisini açmayı planlıyor. Bu bilgiyi, bankanın kıdemli başkan yardımcısı Oleg Ganeev, KazanForum kapsamında RIA Novosti’ye verdiği röportajda paylaştı.
1 Eylül 2023’te başlayan iki yıllık “İslami bankacılık” (diğer adıyla “katılım finansmanı”) deneyimi, Rusya’nın Tataristan, Başkurdistan, Dağıstan ve Çeçenistan bölgelerinde yürütülüyor. Mart ayında bir grup milletvekili ve senatör, bu deneyimin üç yıl daha uzatılmasını öngören bir yasa tasarısını Devlet Duması’na sundu.
Ganeev, “Yaz aylarında Moskova’da ilk katılım finansmanı ofisini açmayı planlıyoruz” dedi.
Şeriat kurallarına göre, klasik bankacılık hizmetlerinden yararlanmak — yani faizle para almak veya yatırmak — uygun değil. Bu nedenle İslami finans modelinde klasik faizli krediler verilmez. Bunun yerine taksitli satış, leasing (kiralama) veya ortaklık temelli finansman gibi yöntemler kullanılıyor.
Ayrıca helal yatırımcılar, erotizm ve cinsellik içeren projeler, kumar, sigara, alkol veya silah gibi “haram” kabul edilen sektörlerdeki yatırımlardan da uzak duruyor.
“Rusya – İslam Dünyası: KazanForum” başlıklı uluslararası ekonomik forum, 13–18 Mayıs tarihleri arasında Kazan’da düzenleniyor.