Avrupa Birliği üyesi ülkelerin daimi temsilcileri, Rusya’ya yönelik 17. yaptırım paketini 20 Mayıs’ta onaylayacak. Yeni yaptırımlar, Avrupa Birliği dışişleri bakanlarının aynı gün yapacağı toplantının ardından resmi olarak açıklanacak.
RIA Novosti’ye konuşan Avrupa Birliği Konseyi’nden bilgi sahibi bir kaynak, “Evet, tamamen doğru” diyerek bu bilgiyi doğruladı.
AB Komisyonu’nun yeni yaptırım önerisini pazartesi günü sunmasının ardından, üye ülke temsilcileri çarşamba günü teklif üzerinde uzlaştı. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, paketin birçok yeni kısıtlama içerdiğini açıklamıştı. Ancak bazı kaynaklara göre, bu 17. paket şimdiye kadar ki en zayıf yaptırımlar arasında yer alıyor.
Yaptırımların tam içeriği, Avrupa Birliği’nin resmi gazetesinde yayımlandıktan sonra kamuoyuyla paylaşılacak.
Rusya tarafı ise uzun süredir Batı’nın uyguladığı yaptırımlara karşı dayanıklı olduğunu savunuyor. Moskova, Batılı ülkelerin bu baskılardan sonuç alamadığını ve yaptırımların başarısız olduğunu defalarca dile getirdi. Öte yandan Batı dünyasında da bu yaptırımların etkisizliğine dair görüşler sık sık gündeme geliyor.