Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı, çevrimiçi platformlarda alışverişe kişisel sınırlamalar getirme işlevinin test edilmesini mümkün görüyor.
Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı, büyük e-ticaret platformlarıyla birlikte “kendi kendine yasak” (samozapret) veya alışveriş limitleri getirilmesi üzerine bir pilot uygulama başlatılmasını mümkün görüyor. Bakanlık, bu konuda Devlet Duması Milletvekili Vladislav Davankov’un (Yeni İnsanlar Partisi) önerisini değerlendirdiğini ve bu tür bir işlevin etkinliğini ölçmek için test edilebileceğini belirtti. RIA Novosti’nin erişim sağladığı bakanlık açıklamasına göre, bu uygulama gönüllülük esasına dayalı olarak sunulabilir ve bireylerin kontrolsüz harcamalarının önüne geçebilir.
Davankov, insanları dürtüsel harcamalardan korumak için çevrimiçi pazaryerlerinde “kendi kendine yasak” uygulamasının getirilmesini önermişti. Bakanlık ise, bu öneriyi konsept olarak desteklediğini ve tüketicileri olası sosyal ve finansal sorunlardan korumaya yönelik mekanizmaların geliştirilmesine katkı sağlamaya hazır olduğunu belirtti.
Bakanlığın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
“Büyük e-ticaret platformları ile birlikte alışverişe ‘kendi kendine yasak’ getirilmesi veya harcama limitleri belirlenmesi üzerine bir pilot uygulama gerçekleştirilebilir. Bu sayede gönüllü olarak kullanılabilecek bir sistemin etkinliği test edilebilir ve mektupta belirtilen sorunların çözümü için yeterli olup olmadığı değerlendirilebilir.”
Bakanlık ayrıca, tüketicileri koruma mekanizmalarının oluşturulabilmesi için, daha önce yasalaşan tüketici kredileri ve mikro kredilere yönelik “kendi kendine yasak” düzenlemelerinin uygulanma pratiğinin analiz edilmesinin önemli olduğunu ifade etti. Aynı şekilde, vatandaşların kumar oyunlarına katılımının yasaklanmasına ilişkin yasal düzenlemelerin etkisinin de incelenmesi gerektiğini belirtti.
Öte yandan, Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı yeni düzenlemelerin yalnızca e-ticaret platformlarını değil, aynı zamanda dijital aracılık platformlarını da kapsadığı vurgulandı. Bakanlık, bu düzenlemenin yalnızca pazaryerlerini değil, hizmet sunan ve çeşitli işlerin yapılmasını sağlayan diğer dijital platformları da içerdiğini belirtti.