ABD Başkanı Donald Trump’ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Whitkoff, Moskova’yı ziyaret ederek Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmeyi planlıyor. Bloomberg muhabirinin sosyal medya platformu X üzerinden, kaynaklara dayandırarak verdiği bilgiye göre, ziyaretin kesin tarihi henüz açıklanmadı.
Hatırlanacağı üzere, Şubat ayında Riyad’da gerçekleşen Rus-Amerikan görüşmelerinde taraflar diplomatik ilişkileri yeniden canlandırma ve Ukrayna meselesine yönelik müzakere sürecini başlatma konularını ele almıştı. Dört buçuk saat süren toplantıya Rusya adına Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Devlet Başkanı Yardımcısı Yuri Uşakov, ABD adına ise Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Waltz ve Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Whitkoff katılmıştı.
Görüşmelerin ardından taraflar, büyükelçiliklerin faaliyetlerine yönelik kısıtlamaların kaldırılması ve ikili diyaloğun güçlendirilmesi konusunda mutabık kalmıştı. Vladimir Putin, Riyad görüşmelerini olumlu değerlendirerek somut ilerleme sağlandığını belirtmişti.
Bu kapsamda Whitkoff’un Moskova ziyareti, Trump kanadının Rusya ile doğrudan temaslarını artırma yönündeki bir adımı olarak değerlendiriliyor.