MIR kartı beklediğimden daha başarılı çıktı

0
452

MIR kartını Antalya’da kullanma şansım oldu ve sonucu beni fazlası ile şaşırttı. Özelikle de ödemelerde yaşanan kur farkını görünce…

İlk defa 2019 Temmuz ayında Türk-Rus KEK toplantısı vesilesiyle Antalya’da bulunan o dönem RF Enerji Bakanı olan Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Türkiye’de MIR ödeme kartıyla bankamatikten işlem gerçekleştirirken ben de oradaydım.

O gün bu kartın bu denli Rusya için cansuyu olacağını düşünmemiştim. 24 Şubat’tan sonra ardı ardına gelen yaptırımlardan Rusya’yı en fazla sıkıntıya sokacağı düşünülen yaptırım Mastercard ve Visa kullanımına getirilen kısıtlamaydı… İlk başlarda da oldu ama sorun çabuk aşıldı. Başta Türk bankaları olmak üzere üçüncü ülkelerden alınan kartlar ve Rusya’nın 2014’te Kırım’ı topraklarına katması sonrası Batı’nın “Kısıtlamayı düşünüyoruz” dedikten sonra geliştirmeye başladığı MIR kartı çözüm oldu.

Ben Rusya’da yaşayan bir Türk vatandaşı olarak, MIR kartı ile yaptığım alışverişlerde farkı neredeyse anlamadım bile. Başka şehirlerde de aynı şekilde mi bilmiyorum ama Antalya’da girdiğim her mazğazada ve restoranda sorunsuz kullandım. Türk lirası ile etiket fiyatını görüp aldığım ürün ile ilgili bankanın bana gönderdiği bildirim SMS’indeki ruble karşılığı beni fazlası ile şaşırttı. Örneğin bin TL olan bir ürünü aldığımda bana SMS ile gelen bildirimde Ruble karşılığı  3 bin 388 ruble oldu. Yani Rusya Merkez Bankası’nın ogünkü TL kuru (3,38).

İtiraf edeyim Rusya’da alışveriş yapıyor gibi kartı kullanabilmek son derece hoşuma gitti. Hatta tatil için kaldığım otelin ücretini bile kartla yapabilmek beni her sene döviz alıp yanımda taşımak zorunda kalmaktan kurtardı. Hele şu günlerde dövizin serbest piyasada Merkez Bankası’nın sattığı kurun yaklaşık 10 ruble üstünde olduğunu göz önünde bulundurunca fazlası ile karlı çıktığım bile söylenebilir.

MIR kartının Türkiye’de bu şekilde kullanılabiliyor olması ve avantajları Ruslara daha çok anlatılırsa eminim ki turist akışına ve alış verişe gelen Ruslara etkisi çok daha fazla olacaktır.

Açıkçası bu sistemin yaygınlaştırılırsa, iki ülke arasında uzun yıllardır geçilmeye çalışılan yerel para birimleri ile ticarette önemli bir adım olacağını düşünüyorum.