spot_img
19.6 C
Moskova
spot_img
Ana SayfaRusya'da Dün Neler OlduRusya’da dün neler oldu? 22 Haziran 2022

Rusya’da dün neler oldu? 22 Haziran 2022

Dün, 22 Haziran 2022’de Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;

Putin: BRICS, uluslararası rezerv para birimi oluşturmayı düşünüyor

Dün düzenlenen BRICS İş Forumu’na çevrimiçi video konferans yoluyla katılan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, BRICS ülkelerinin para birimleri sepetine dayalı uluslararası bir rezerv para birimi oluşturma konusunda çalıştığını söyledi.

Rusya ile birlikte Brezilya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti’nin oluşturduğu BRICS ülkelerinden hükümet ve iş dünyası temsilcileriyle birlikte endüstri ve ekonomi uzmanlarından oluşan forumda küresel ekonomiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Rus lider, Rusya’nın SWIFT’e alternatif olarak yarattığı mali mesajlaşma sisteminin (SPFS) beş ülkeden bankaları birbirine bağlamaya açık olduğunu vurguladı.

Rus kredi kartı MIR’in kullanım coğrafyasını da genişletildiğini kaydeden Putin, “Ülkelerimizin para birimlerinden oluşan bir sepete dayalı uluslararası rezerv para birimi üzerinde de çalışıyoruz. Tüm sorunlara ve zorluklara rağmen BRICS iş çevrelerinin ticaret, finans ve yatırım alanlarında karşılıklı yarar sağlayan ilişkilerini sürekli olarak genişlettiğini de görüyoruz” diye konuştu.

Rusya’nın da beş ülkedeki varlığını artırdığına dikkat çeken Putin, “Çin ve Hindistan’a Rus petrol arzının hacmi gözle görülür şekilde büyüyor. Tarım alanında işbirliği dinamik bir şekilde gelişiyor. Rusya, BRICS ülkelerine önemli miktarda gübre ihraç ediyor. Rus bilişim şirketleri Hindistan ve Güney Afrika’daki faaliyetlerini genişletiyor ve uydularımız Brezilya’da 40 milyon kişiye televizyon yayını hizmeti sağlıyor” ifadelerini kullandı.

Zakharova: Rusya’nın Litvanya’ya yanıtı diplomatik olmayacak

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, Litvanya’nın Rusya’ya bağlı Kaliningrad bölgesine çeşitli malların transit geçişinin engellenmesine yanıtlarının diplomatik olmayacağını söyledi.

Litvanya’ya verilecek yanıt üzerinde çalışıldığını belirten Zakharova, “Verilecek yanıt üzerinde şu anda kurumlarımız arası bir formatta çalışılıyor. Hem Litvanya’ya hem de Avrupa Birliği’ne (AB) Moskova’daki diplomatik misyonları aracılığıyla bu tür eylemlerin kabul edilemez olduğunu söyledik. Bize atılan adımların değiştirileceği ve durumun yasal ve meşru bir seyir izleyeceği söylendi. Ancak bu yapılmazsa yanıtımız diplomatik değil pratik bir şekilde eyleme yönelik olacaktır” diye konuştu.

Rusya, Ukrayna tahılının yabancı gemiler ile çıkarılmasını sağlamaya hazır

Karadeniz ve Azak Denizi’nde insani koridorların güvenli çalışması için gerekli koşulların Rus güçlerince oluşturulduğunu belirten Zakharova, tarım ürünlerinin ihracatı için Mariupol ve Berdyansk limanlarının kullanılabileceğini aktardı.

“Yaptırım baskılarına rağmen gıda ihracatına ikili kanallar üzerinden devam ettiklerini” dile getiren Zakharova, yılın sonuna kadar uluslararası pazarlara yaklaşık 25 milyon ton tahıl ve 22 milyon ton gübre tedarik edebileceklerini ekledi.

Hükümet, tercihli konut kredilerinde faiz indirdi

Rusya Başbakanı Mihail Mishustin, yakın zamanda St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu’nda (SPIEF) konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in aileler için tercihli konut kredisi faizlerinde indirim önerisinden kısa süre sonra alınan kararla faiz oranlarının yüzde 7’ye indirildiğini duyurdu.

Çocuklu aileler tarafından talep gören tercihli konut kredilerindeki faiz oranlarının yüzde 7’ye indirilmesiyle ilgili kararı imzaladığını söyleyen Mishustin, hükümetin tüm sosyal yükümlülüklerini yerine getirmeye ve dengeli bir bütçe politikası izlemeye devam edeceğini vurgularken, “Bütçemiz fazla verirken kamu borcunun hacmi rahat bir seviyede kaldı. Hükümet olarak önceden belirlediğimiz tüm sosyal yükümlülüklerimizi yerine getirmeye, dengeli bir bütçe politikası izlemeye ve sürdürülebilir ekonominin yeniden başlaması için finansal bir temel oluşturmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Rusya Başbakan Yardımcısı Marat Husnullin

Husnullin: İnşaat sektörünün kalkınması için 2030’a kadar 160 trilyon harcanacak

İnşaattan sorumlu Rusya Başbakan Yardımcısı Marat Husnullin, bütçe dışı kaynaklar da dahil olmak üzere hükümet tarafından belirlenen “2030 yılına kadar Rusya’da inşaat sektörü ile konut ve toplumsal hizmetlerin geliştirilmesi Stratejisi” programı dahilinde 160 trilyon ruble yatırım yapılacağını söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in başkanlık ettiği Bakanlar Kurulu toplantısında konuşan Husnullin, programın tüm kaynaklar dikkate alındığında 2030 yılına kadar toplam maliyetinin 160 trilyon rubleyi bulacağını vurgularken, bu rakamlarda federal bütçeden ayrılacak fonların payının yaklaşık 30 trilyon ruble olacağını, geri kalan fonların ise özel sektörden sağlanacağını aktardı.

Rusya: Ukrayna’da Su-25 ve Mig-29 savaş uçaklarını düşürdük

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna’da Mıkolayiv bölgesinde Su-25 ile Dnipro bölgesinde Mig-29 savaş uçaklarını düşürdüklerini bildirdi.

Rusya Hava ve Uzay Kuvvetlerinin dün yüksek hassasiyetli füzelerle Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin Mıkolayiv “Okean” gemi tersanesinde konuşlanmış 59. Mekanize Tugayı birliklerinden 500’e yakın askerin, askeri teknik araçlar ve silahlarıyla birlikte vurulduğunu ifade eden Konaşenkov, Luhgnsk’ın Gorskoye, Podlesnoye, Vrubovka yerleşim birimlerini savunan 57. Motorlu Piyade Tugayı birliklerinin yüzde 60’ının etkisiz hale getirildiğini, emirleri yerine getirmediğini ve bulundukları pozisyonları terk ettiğini söyledi.

Merkez Bankası’ndan zorunlu trafik sigortası poliçelerine zam izni

Rusya Merkez Bankası, ülkedeki tüm binek araç sahiplerinin sahip olması gereken zorunlu trafik sigortası (OSAGO) poliçelerinde yüzde 26 oranında zam yapılmasını teklif etti.

Düzenleyicinin resmi sayfasında yayınlanan açıklamada, trafik kazalarında “en çok hasar gören” otomotiv yedek parçalarının ortalama yüzde 28,7 oranında zamlandığı vurgulanırken, “Rusya Taşıt Sigortacıları Birliği’nin internet sitesinde her bölge için güncellenmiş araç tamir hizmeti ve yedek parça fiyatlarının yükseldiği kaydedilmekte, bu nedenle kaza sonrası verilecek sigorta tazminatı hesaplamalarında da güncelleme yapılması gerekmektedir” ifadeleri kullanıldı.

Bireysel kullanım için alınan binek otomobiller için OSAGO tarifesinin bin 646 ila 7 bin 535 bin ruble aralığında sürücülerin kaza sicili ve tecrübesine göre ayrı ayrı belirleneceğini açıklayan Merkez Bankası, toplu taşımada kullanılan araçlar için ise OSAGO tarife koridorunun her iki yönde yüzde 17,8 genişlemesini öneriyor.

Bu yıl Moskova’yı ziyaret eden turist sayısı açıklandı

Moskova Belediyesi Turizm Komitesi, 2022’nin ilk çeyreğinde başkenti üç milyondan fazla turistin ziyaret ettiğini bildirdi.

Komite tarafından yapılan açıklamada, bu yılın ilk çeyreğinde Moskova’yı ziyaret eden 3,3 milyon turistten yalnızca 300 bin turistin yabancı ülke vatandaşı olduğu vurgulanırken, bu sayının da pandemi yılı olarak nitelendirilen 2020’de oluşan rakamlara tekabül ettiği hatırlatıldı.

Şubat ayında Moskova Belediye Başkanlığı Basın Servisi tarafından yapılan açıklamada, 2021 yılında başkenti bir önceki pandemi yılına kıyasla yüzde 25 artışla yaklaşık 17 milyon turistin ziyaret ettiği bildirilmişti.

Afimall City AVM’de yangın çıktı

Rusya Acil Durumlar Bakanlığı (MCHS) Moskova Genel Müdürlüğü, başkentteki Moscow City iş merkezinin yanında bulunan Afimall City Alışveriş Merkezi’nde (AVM) yangın meydana geldiğini bildirdi.

Ön verilere göre bir mağazadan çıkan dumanla birlikte yangın alarmının devreye girdiği, AVM’de bulunan 7 bin ziyaretçinin tahliye edildiği duyurulurken, yangında ölen veya yaralananların bulunmadığı vurgulandı.

TASS haber ajansı, görgü tanıklarına atıfta bulunduğu haberinde, yangının AVM’deki kozmetik mağazası Rive Gauche’un havalandırmasında biriken yağın patlaması sonucu meydana geldiğini aktarırken, itfaiye çalışmaları nedeniyle Delovoy Tsentr Metro İstasyonu’nun 3 No’lu çıkışının geçici olarak kapatıldığını ekledi.

Rusya’nın ithalat hacmindeki düşüş tahmini açıklandı

Milli Finans Kurumları Derecelendirme Ajansı (AKRA) tarafından yapılan açıklamada, Batı yaptırımlarıyla birlikte Rusya’nın bu yıl sonuna kadar ithalat hacimlerinde değer bazında yüzde 20-30 oranlarında düşüş yaşanacağı belirtildi.

Yakın zamanda konuşan Sayıştay Başkanı Aleksey Kudrin, Rusya’nın ithalatının yıl sonuna kadar yüzde 30 oranında azalabileceğini söylemiş, Merkez Bankası’nın 11 Mayıs tarihli tahminine göre ise bu yıl Rusya’nın ithalatındaki düşüşün yüzde 32,5-36,5 arasında değişebileceği aktarılmıştı.

Rusya basınından kısa kısa

Rostov Bölgesi’nde bulunan petrol rafinerisi, Ukrayna ordusu tarafından yönlendirilen insansız hava aracı tarafından saldırıya uğradı. Yangının söndürüldüğü belirtilirken, saldırıda ölen veya yaralananların olmadığı aktarıldı.

Yakutya’da iniş yaparken düşen ve bulunamayan Rus yapımı An-30 uçağının yeri tespit edildi. Uçaktaki yedi kişinin sağ olduğunu bildiren Acil Durumlar Bakanlığı (MCHS) yolcuların başarıyla tahliye edildiğini vurguladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Eurobond ödemelerinde geçici süreliğine ruble cinsi ödeme prosedürünü onayladı. Yeni prosedüre göre Rusya’nın döviz borcunu ruble olarak ödemesi durumunda yükümlülüklerini yerine getirmiş sayılacak. Ödemeler için bankalar hükümet tarafından seçilecek.

ABD, Amerikan topraklarından sınır dışı edilen Rus diplomatların ülkeden çıkışı için gönderilmesi planlanan Rus özel uçağını kabul etmeyi reddetti. Maria Zakharova, karşı önlemlerin alınacağına söz verdi.

Rusya’nın Vladimir bölgesi yakınlarındaki bir cephanelikte mühimmat patlaması sonucu dört kişi yaşamını yitirdi.

spot_img

İrkutsk | Rusya Şehirleri | Иркутск

İrkutsk (Иркутск) Rusya - Çin ve Rusya - Moğolistan’ı bir birine bağlayan ayrıca Rusya’nın Batısı ile Doğusunun kesişme noktasında yer almaktadır.Doğu Sibirya'nın başkenti olan...
spot_img
spot_img

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

www.antyapi.com.trspot_img

Gözden Kaçmasın

spot_img
spot_img
faizsiz kredi
gaziantep escort ataşehir escort bayan malatya bayan escort