Rusya-Ukrayna olayları üzerine notlar

0
892

Rusya  ile Ukrayna arasında yaşananlar Türkiye’de iki grubun artışına neden oldu. 

Birinci gurup, eline çubuğu alıp televizyonlarda harita başına geçerek;büyük ihtimalle turistik gezi için bile ne Rusya’ya ne de Ukrayna’ya gitmemiş ve bir hafta öncesinde ekonomi, onun öncesinde kadın hakları ve daha öncesinde hayvan haklarını konuşan sözde uzmanlar.

İkinci gurup ise, “Batı Rusya’ya yaptırım uyguluyor, Ruslar paralarını, ticaretlerini ve yatırımlarını Türkiye’ye kaydıracak, onlara yardımcı olalım” diyen fırsat kollayanlar. 

Basın, hükümetimizin duruşunu gösteremedi

Türkiye Cumhuriyeti olarak birinci ağızdan resmi olarak Rusya-Ukrayna arasında yaşananlarda tarafsız olduğumuzu ve ilk günden itibaren sorunun barışçıl yöntemlerle çözülmesi gerektiğini ilan ettik.Hükümetimizin kullandığı dilde ve yaptığı politikada bunu gördük ama istisnalar hariç basınımız bu duruşu gösteremedi.

 Ben bir basın mensubu olarak bunu yıllardır mesleğimizin içine zerk edilen magazin figürü ünlüler (onlar da artık kendisini gazeteci zannediyor)  ve ellerinde çubuk ile kanal kanal gezerek harita ve anket sonucu yorumlayan sözde uzmanlara bağlıyorum.

Gazeteci, yaşanan bir olayda, tarafların tamamının söylediklerini verir, okuyucusu ya da izleyicisi kendi kararını kendi verir…

Bir notum da RTİB ile ilgili

Güçlü bir sivil toplum kuruluşuna ne denli ihtiyacımız olduğunu Türkiye ile Rusya arasında yaşanan uçak krizinde iliklerimize kadar hissetmiştik.   Kuruluşun odak noktasının ticari kaygılara değil toplumsal hassasiyete sahip olması gerektiğini defalarca yazdım… 

Rusya’daki ilk ve en eski sivil toplum kuruluşumuz da Rus Türk İşadamları Birliği (RTİB). Hep daha iyi olması için eleştirdim; bazen çok sert yazdım, bazen de kendilerine sözlü eleştirilerimi  illettim.  Ama tebrik etmesini de bildim. Her yıl düzenledikleri Nazım Hikmet anma törenlerinde başlattıkları Türk-Rus ilişkilerine katkı sunanlara ödül verme fikrini hayata geçirdiklerinde ilk ben alkışlamıştım. Şimdi de son günlerde yaşanan Rusya-Ukrayna olaylarında yaptıkları açıklamaları ve tutumlarını çok yerinde bulduğumu ifade etmem gerekiyor. Ayrıca da ihtiyaç duyulan konulardaki etkinlikleri için tebrik ediyorum. Bence RTİB toplumumuz için lokomotif olmak istiyorsa üzerinde ilerleyeceği doğru ray bu.