Moody’s, Rus bankaları için tahminlerini düzeltti

0
678

Uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody’s güncellenmiş raporunda Rus bankacılık sektörüne yönelik tahminlerini iyileştirdi. Kuruluşun açıklamalarına göre, petrol fiyatlarındaki toparlanma, bankalar ve borçluları için çalışma ortamının iyileştirilmesine yardımcı olacak

Moody’s tarafından yapılan açıklamada, “Rusya, Azerbaycan ve Kazakistan’daki bankacılık sistemlerine yönelik tahminler koronavirüs salgınının patlak vermesinden bir yıl sonra bu ülkeler için gelişmiş ekonomik görünümü yansıtacak şekilde negatiften istikrarlı ya değiştirildi.” ifadelerine yer verildi.

Moody’s, Moskova bankacılık grubunun genel müdürü Yaroslava Sovgira konu hakkında yaptığı açıklamada “Bu üç bankacılık sisteminin tahminin değişimi, pandemiden dolayı kısıtlamaların kademeli olarak kaldırılmasının ve küresel petrol fiyatlarındaki toparlanmanın bu ülkelerde GSYİH artışını artıracağı, ayrıca bankalar ve borçluları için çalışma ortamını iyileştireceği beklentimizi yansıtıyor.” diye konuştu.

Sovgira, devlet desteğinin kademeli olarak iptal edilmesi ve BDT ülkelerinin ekonomilerinin dengesiz toparlanması nedeniyle iş yapma koşullarının zor olacağını da sözlerine ekledi.

Ernst & Young (EY) şirketi ve Rusya Bankalar Birliği araştırmasına göre, salgın en büyük hasarı 1 trilyon rubleden fazla varlığa sahip büyük bankalara verdi, ancak çoğu banka işletme faaliyetlerini bir dereceye kadar değiştirmeyi planlıyor. Geçen yıl koronavirüs krizi sırasında bankalar işletme giderlerini yüzde 10 artırdı.