Rusya İçişleri Bakanlığı (MVD), 2021 yılında ülkede en çok tespit edilen sahte banknotların bin, 2 bin ve 5 bin rublelik kupürler olduğunu açıkladı.
MVD Basın Servisi tarafından yapılan açıklamada, 2021’de dolandırıcılar tarafından Rusya’da üretilen sahte banknotların nominal değerlerinin 5 bin ruble, 2 bin ruble ve bin ruble olduğu belirtilirken, “geçen yılın sadece 11 ayında sahte para ve menkul kıymet basımı suçlarından dolayı 19 binden fazla ceza davası açıldığı, 2020 yılında ise en sık sahtesi yapılan banknotun 5 bin ruble olduğu ve yaklaşık 18 bin ceza davası açıldığı kaydedilmiştir” ifadelerine yer verildi.

MVD, Rusya’da sahte parayla karşılaşma olasılığının en çok sokak pazarları, küçük perakende dükkanları ve caddelerde ticaret yapan tezgahlarda bulunduğunu vurgularken, bunun yanı sıra faturaların gerçekliğini doğrulamak için özel ekipmanın bulunmadığı diğer yerlerde sahte banknot riskinin yüksek olduğu konusunda uyardı.
Geçen yılın nisan ayında Rusya Merkez Bankası, ülkede Ocak ve Mart ayları arasında 6 bin 80 adet sahte yabancı para tespit ettiğini duyurmuş, bu rakamın 2010’dan bu yana rekor olduğunu ekleyerek sahte banknotların yüzde 98,2’sinin ABD doları olduğunu aktarmıştı.
Rusya’daki sahte yabancı banknotlarının büyük oranda 2013 basım tarihli 50 dolarlık ABD doları olduğunu duyuran Merkez Bankası, sadece ocak ve mart aylarında tespit edilen sahte banknot sayılarının geçtiğimiz yıl tespit edilen rakamlardan dört kez daha fazla olduğunun da altını çizdi.
Sahte rublede durum nasıl?
Merkez Bankası verilerine göre, 2020 yılında tespit edilen sahte rublelerin dolaşımdaki toplam banknot sayısı içindeki oranı sabit kalarak 1 milyon banknot başına yedi sahte banknot olarak gerçekleşti.
Bu yılın ilk çeyreğinde sahte banknot sayıları geçen yılın dördüncü çeyreğine göre yüzde 32,2, yıllık bazda ise 12,8 düşerek 9 bin 800 adede geriledi.






