Rusya’da 2026’nın ilk dokuz ayında otel gayrimenkullerine yapılan yatırımlar yüzde 55 düşerek 20,5 milyar rubleye gerilerken, işlem sayısı son beş yılın en düşük seviyesine indi.
Danışmanlık şirketi CORE.XP’nin açıklamasına göre, Rusya’da otel gayrimenkullerine yapılan yatırımlar yılın ilk üç çeyreğinde yüzde 55 azaldı.

Şirketin açıklamasında, “2026 yılının ilk üç çeyreğinde Rusya’da otel gayrimenkullerine yapılan yatırımlar, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 55 azalarak 20,5 milyar rubleye geriledi. Otel sektörü, ülkedeki toplam ticari gayrimenkul yatırımlarından yüzde 5 pay aldı” ifadelerine yer verildi.
Ancak analistler, bu denli büyük bir düşüşün sektörün yatırım açısından cazibesini ciddi ölçüde kaybettiği anlamına gelmediğini belirtiyor. 2025 yılında kaydedilen rekor yatırım hacmi (45,4 milyar ruble), birkaç büyük işlem sayesinde gerçekleşmiş ve karşılaştırma için yüksek bir baz oluşturmuştu. Mevcut yatırım hacmi ise yatırımların nispeten istikrarlı seyrettiği 2022-2024 dönemindeki seviyelerle örtüşüyor. Söz konusu dönemde yılın ilk dokuz ayında yatırımlar 21-22 milyar ruble seviyesinde gerçekleşmişti. Otellerin toplam yatırımlar içindeki payı da bu dönemde yaklaşık yüzde 4 düzeyindeydi ve mevcut oranla karşılaştırılabilir seviyede bulunuyordu.
Öte yandan analistler, 2026 yılında yalnızca yatırım hacminin değil, işlem sayısının da azaldığına dikkat çekiyor. Yılın ilk dokuz ayında gerçekleştirilen işlem sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre 7 azalarak 13’e geriledi. Bu, son beş yılın en düşük işlem sayısı oldu. Yatırımların dağılımında mevcut otellerin satın alınması ağırlığını korurken, bu işlemler toplam yatırımların yüzde 68’ini oluşturdu. Yeni projelere ve yeniden geliştirme amaçlı gayrimenkullere yapılan yatırımların payı ise yüzde 32 oldu. 2025 yılında ise bu oranlar sırasıyla yüzde 73 ve yüzde 27’ydi.






