GAZETEM RUSYA | EKONOMİ

Rusya’da otomobil satışları keskin artış gösterdi

Rusya’da otomobil satışları keskin artış gösterdi
GAZETEM RUSYA HABER MERKEZİ

Merkezi Rusya’da bulunan Avrupalı İşletmeler Birliği (AEB) tarafından yayımlanan rapor, Mayıs 2023 döneminde ülkede yeni binek otomobil ve hafif ticari araç (hafif ticari araç) satışlarının bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 112,1 artışla 51 bin 500 adet olarak gerçekleştiğini gösterdi.

Rusya’daki resmi üretici ve ithalatçılar tarafından sağlanan verilere göre yeni otomobil ve hafif ticari araç satış seviyesinde Mayıs 2022’ye kıyasla 27 bin 198 adet artış yaşandığı kaydedilirken, toplamda bu yılın ocak-mayıs döneminde 228 bin 500 otomobil satıldığı, bu rakamın 2022’nin aynı dönemine göre ise yüzde 26 daha düşük olduğu vurgulandı.

Reklam

Putin: Rusya’nın üretimindeki en büyük düşüş otomotiv sektöründe yaşandı

Nisan ayında konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batılı otomobil şirketlerinin Rusya’daki yükümlülüklerini ihlal ettiklerini belirterek, “Maalesef ülkemizin üretimindeki en büyük düşüş otomotiv sektöründe yaşandı. Bu da sözde ortaklarımızın eylemleri yüzünden meydana geldi” diye konuşmuştu.

Putin, Tula bölgesindeki bir tren motoru fabrikasına gerçekleştirdiği ziyarette, ülkedeki otomotiv sanayisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Rus otomotiv sektöründeki sorunlar nedeniyle Batılı şirketleri suçlayan Putin, “Bu şirketlere artık ‘eski ortaklarımız’ diyelim. Son derece yanlış davrandılar, tüm yükümlülüklerini ihlal ettiler.” diye konuştu.

Putin, ülkedeki üretim alanında en büyük düşüşün otomotiv sektöründe yaşandığına işaret ederek, “Maalesef ülkemizin üretimindeki en büyük düşüş otomotiv sektöründe yaşandı. Bu da sözde ortaklarımızın eylemleri yüzünden meydana geldi.” dedi.

Otomotiv sektöründe yaşanan sorunlar nedeniyle Rus hükümetinin çeşitli önlemler aldığını aktaran Putin, şunları kaydetti:

“İhtiyacımız olan sayıda otomobili, gereken kalitede temin etmemiz gerekiyor. Bunun için başlattığımız sübvansiyon programı, artan fiyatlar ve enflasyon ışığında insanların araba almasına yardımcı olmayı ve otomobil endüstrisini desteklemeyi amaçlıyordu. Otomotiv sanayisini desteklemek için alınan bu önlemler, yakın gelecekte otomotiv üretim hacminin artırılmasını sağlamak için yeterli.”

Reklam

İlginizi Çekebilir