Rusya Sanayiciler ve Girişimciler Birliği Başkanı Aleksandr Şohin, Rusya Merkez Bankası’nın bu yıl politika faizini yüzde 10’un altına indirmesini beklemediklerini belirterek, yıl sonu için yüzde 10-12 aralığına işaret etti.
Rusya Sanayiciler ve Girişimciler Birliği (RSPP) Başkanı Aleksandr Şohin, RIA Novosti’ye verdiği röportajda, Rusya Merkez Bankası’nın bu yıl politika faizini yüzde 10’un altına indirmesinin düşük ihtimal olduğunu, yıl sonunda faizin büyük olasılıkla yüzde 10-12 bandında bulunacağını söyledi.

Düzenleyici kurum, geçen yıldan bu yana para politikasını kademeli ancak temkinli şekilde gevşetiyor. 2025’in başında politika faizi yüzde 21 seviyesindeyken yıl sonunda yüzde 16 olmuştu. Rusya Merkez Bankası, nisanda politika faizini üst üste sekizinci kez indirerek yüzde 14,5’e çekti ve son dört toplantıda attığı adımı tekrarladı.
Şohin, “Oluşan makroekonomik politikanın sürdürüleceğinden hareket ediyoruz. Söz konusu olan, Rusya Merkez Bankası’nın çok dikkatli politikasıdır. Merkez Bankası, politika faizini düşürmeye yönelik her adımını istatistiksel olarak gözlemlenen enflasyonla bile değil, enflasyon beklentileriyle karşılaştırıyor.” dedi.
Şohin, “Görüyoruz ki enflasyonun kendisi de yüzde 4 seviyesinde ‘oturmak’ istemiyor ve yine de daha çok yüzde 5-6 aralığına yöneliyor.” diye ekledi.
RSPP Başkanı, “Bu nedenle politika faizinde bu yıl tek haneli rakama, yani yüzde 10’un altına inme ve böylece yatırım iştahını, risk iştahını yeniden canlandırma yönündeki hesaplarımız ve umutlarımız gerçekleşmiyor. Çünkü politika faizindeki bu küçük düşüş adımları, yıl sonuna kadar faizin yüzde 10-12 civarında olmasının bile iyi olacağını gösteriyor.” ifadelerini kullandı.
Rusya Merkez Bankası’nın tahminine göre ortalama politika faizi 2026’da yüzde 14-14,5, 2027’de ise yüzde 8-10 olacak. Rusya Merkez Bankası’nın faizle ilgili bir sonraki toplantısı 19 Haziran’da yapılacak.






