Rusya’da 2027 yılı için düşük faizli taşıt kredilerine ayrılan kaynağın 10,4 milyar ruble artırılarak 17,4 milyar rubleye çıkarılması gündemde.
Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanlığına yakın bir kaynak, Interfax’a yaptığı açıklamada, Rusya’nın üç yıllık federal bütçe tasarısı Devlet Dumasındaki ikinci okumaya hazırlanırken, 2027 yılı için devlet destekli düşük faizli taşıt kredisi programına ayrılan kaynağın 10,4 milyar ruble artırılabileceğini bildirdi.

Devlet Dumasında ilk görüşmeden geçen bütçe tasarısının başlangıçtaki versiyonunda düşük faizli taşıt kredilerine yönelik sübvansiyon tutarı 7 milyar ruble olarak belirlenmişti. Planlanan artışın gerçekleşmesi halinde programın gelecek yılki finansmanı 17,4 milyar rubleye ulaşabilir. 2026 yılında ise bu amaçla 20 milyar ruble ayrılmış, söz konusu kaynak üçüncü çeyreğin sonuna kadar tamamen tüketilmişti.
Kaynak, gelecek yıl otomotiv sektöründe talebi desteklemeye yönelik programlara ayrılan bütçenin, mevcut limitlerin tükenmesine bağlı olarak ek finansmanla artırılabileceğini hatırlattı. Ayrıca, “Bütçe kaynaklarının kullanımını optimize etmek amacıyla programların uygulanma koşullarında, yerlileştirme düzeyine ilişkin şartlar bakımından değişiklik yapılması da değerlendiriliyor.” ifadelerini kullandı.
Gelecek yılın bütçesinde düşük faizli taşıt kredileri için öngörülen kaynakların kullanılmasına 1 Aralık 2026’da başlanacak. Rusya Başbakan Birinci Yardımcısı Denis Manturov, ekim ayı sonunda yaptığı açıklamada, hükümetin otomotiv sektöründeki devlet destekli programların 2027 yılı kaynakları kullanılarak aralık ayından itibaren yeniden başlatılmasını onayladığını bildirmişti.






