GAZETEM RUSYA | EKONOMİ

Rusya’da çevrim içi alışverişte bazı ürünlerin iadesi zorlaşabilir

Rusya’da çevrim içi alışverişte bazı ürünlerin iadesi zorlaşabilir
GAZETEM RUSYA HABER MERKEZİ

Rusya’da pazaryerlerinden satın alınan kusursuz ürünlerin iadesine ilişkin kuralların yeniden düzenlenmesi gündemde. Bazı ürün kategorileri için iadenin sınırlandırılması ve özel prosedürler uygulanması değerlendiriliyor.

Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Pavel Smelov, pazaryerlerinde (Marketplace) satıcıların, kusursuz durumdaki ürünleri iade eden müşterilerin kötüye kullanımlarıyla karşı karşıya kaldığını belirterek bu ürünlerin iade kurallarının yeniden değerlendirilebileceğini söyledi.

Reklam

Smelov, “Ancak bu durumun ölçeği gerçekten dikkate alınmasını gerektiriyor. Tüketici haklarının korunmasına ilişkin mevzuatta, öncelikle pazaryerlerinden satın alınan kusursuz ürünlerin iadesi konusunda hedefli düzenlemeler yapılması gerekiyor. Burada ürünün herhangi bir kusuru bulunmamasına rağmen tüketiciye uygun gelmemesi veya tüketicinin sadece kararını değiştirmesi nedeniyle yapılan iadelerden söz ediyoruz.” dedi.

Bazı ürünlerde iade sınırlandırılabilir

Smelov’a göre, normal fiziki mağazalarda da serbestçe iade edilemeyen bazı ürün kategorilerinin, örneğin gıda ürünleri ve ilaçların iadesinin sınırlandırılması uygun olabilir.

Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Smelov, “Parfüm, kozmetik, elektronik ve bazı diğer kategorilerde, alıcının ürünü inceleyip teslim aldığını onaylamasının ardından iade prosedürünün geleneksel mağazacılıktaki kurallara yaklaştırılması makul olacaktır.” ifadelerini kullandı.

Tüketici haklarının korunmasına ilişkin mevcut yasaya göre, mağazadan satın alınan bu tür kusursuz ürünler iade edilemiyor.

Smelov, “Satıcılar açısından iadelerin denetiminin şeffaflığının da artırılması gerekiyor. Bazen girişimci çok sayıda sipariş reddi görüyor, ancak daha sonra ürünün lojistik zincirinin aşamalarından birinde hasar gördüğünü ve görünümünü kaybettiğini öğreniyor. Bu tür maliyetlerin tamamı satıcının üzerine yüklenirse, sonuçta satıcı bunları fiyatlara yansıtmak zorunda kalacaktır.” dedi.

RİA Novosti’nin haberine göre Smelov sözlerini şöyle tamamladı: “Bildiğim kadarıyla mevzuatta, Tüketici Haklarının Korunması Hakkında Kanun da dahil olmak üzere bazı düzenlemeler yapılacak. Hükümete, özel iade ve satın almadan vazgeçme usulü uygulanacak ürün kategorilerini belirleme yetkisi verilecek. Piyasanın bu yönde bir talebi var ve buna karşılık da veriliyor.”

Reklam

İlginizi Çekebilir